Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου προς τους δημοσιογράφους μετά την υποβολή συγχαρητηρίων

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Καλή δύναμη, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Σχεδόν με όλους γνωριζόμαστε. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαι δίπλα σας. Ξέρω τη δουλειά σας, δεν θα έχει κανείς κάποια ειδική μεταχείριση. Είναι μια κοινή προσπάθεια, καθένας βέβαια από την πλευρά του. Σας ευχαριστώ και γι’ αυτές τις δύο μέρες, που ήταν δύσκολες και για σας. Να ξέρετε ότι θα έχετε όλη την ενημέρωση που πρέπει να διαθέτετε, χωρίς διακρίσεις, και χωρίς να υπάρχουν προτιμήσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Στη διάρκεια της θητείας μου θα προσπαθήσω η Προεδρία να συμβάλει στην προσπάθεια για να βγει ο Τόπος απ’αυτό το τέλμα που βρισκόμαστε σήμερα.

Ο ρόλος μου δεν πρόκειται να είναι τυπικός. Θα είναι ρόλος στο πλαίσιο βεβαίως του Συντάγματος, το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι σέβομαι, στο ακέραιο. Αλλά θα εξαντλήσω όλα τα περιθώρια του Συντάγματος, μαζί με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μπορούν και πρέπει να συμβάλουν ώστε ο Λαός μας να ξαναβρεί το δρόμο του και ο Τόπος μας να ξαναβρεί εκείνη την αξιοπρέπεια που του αξίζει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες, κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε για πυλώνες της Ευρώπης, στείλατε ένα μήνυμα στην Ευρώπη ότι πρέπει να συμμορφωνόμαστε με τους όρους της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, αρκεί αυτοί οι όροι να συμβάλουν προς την κατεύθυνση των πυλώνων της Ευρώπης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Ευρώπη δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μόνο μια Οικονομική Ένωση. Όταν ιδρύθηκε δεν οικοδομήθηκε ως αμιγώς Οικονομική Ένωση. Ιδίως όταν διαμορφώθηκε ο ενιαίος πλέον φορέας όλων των επιμέρους Κοινοτήτων, ήταν σαφές ποιο ήταν το μήνυμα που οι ιδρυτές ήθελαν να στείλουν: Η Ευρώπη είναι πρωτίστως η Ευρώπη των Λαών, η Ευρώπη της αξίας του Ανθρώπου, η Ευρώπη των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Ευρώπη που θεμελιώθηκε για να μην ξαναζήσει ο κόσμος τον εφιάλτη παγκόσμιων πολέμων, οποιασδήποτε μορφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, συμφωνήσατε χθες με τον κ.Παπούλια το θέμα της συναίνεσης που πρέπει να υπάρχει. Θα αναλάβετε πρωτοβουλίες γι’αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι πρωτοβουλίες μου θα είναι εκείνες που μπορούν να αναληφθούν στο πλαίσιο του Συντάγματος. Επειδή ελέχθη κάτι περί σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, θέλω να σας τονίσω ότι το Συμβούλιο αυτό δεν προβλέπεται ρητώς από το Σύνταγμα. Λειτουργεί σύμφωνα με Συνθήκη του Πολιτεύματος, όπως λέμε στο χώρο του Συνταγματικού Δικαίου. Μπορεί να συγκληθεί μόνον όταν ζητηθεί είτε από τον Πρωθυπουργό, που είναι το συνήθως συμβαίνον, είτε από άλλους Αρχηγούς Κομμάτων, αλλά υπό τον όρο ότι θα το δεχθεί ο Πρωθυπουργός. Άρα, λοιπόν, δεν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που παίρνει αυτή την πρωτοβουλία, είναι ο Πρωθυπουργός και τα Πολιτικά Κόμματα. Εάν χρειασθεί, θα το πράξω, όπως ακριβώς έχει καθιερωθεί. Αλλά και πέρα απ’αυτό, να θυμάσθε ότι ο ρόλος μου είναι να ενώσω όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, ώστε να συμβάλουν. Γιατί η προσπάθεια είναι κοινή. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με το πώς μπορεί κάτι τέτοιο να επιτευχθεί, αλλά ο στόχος είναι κοινός. Αυτό μην το ξεχνάμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι θα εξαντλήσετε τα όρια των αρμοδιοτήτων που σας δίνει το Σύνταγμα. Θα έχετε συναντήσεις στο εξωτερικό, έχετε προγραμματίσει κάτι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως. Δεν θα ήθελα να δώσω συγκεκριμένες λεπτομέρειες, εκτός από μία: Το πρώτο ταξίδι θα είναι στην Κύπρο. Όχι μόνο για λόγους εθιμοτυπίας, αλλά για λόγους ουσίας. Αυτό το ταξίδι είναι καθορισμένο. Για τα υπόλοιπα θα μου επιτρέψετε πριν οριστικοποιηθούν οι συναντήσεις αυτές να μην αναφερθώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κύπρος, κύριε Πρόεδρε, βγήκε από το μνημόνιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρώτα απ’όλα εύχομαι σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης να βγουν σύντομα από τα μνημόνια. Γιατί η Ευρώπη και η Ευρωζώνη δεν δημιουργήθηκαν για να υπάρχουν χώρες μέσα σε μνημόνια. Αν δείτε τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε η Ευρωζώνη, αν δείτε τους κανόνες με βάση τους οποίους λειτουργεί, θα αντιληφθείτε ότι δεν προορίσθηκε να έχει χώρες υπό αυτό το καθεστώς. Γι’αυτό, δυστυχώς, και βρέθηκε ανέτοιμη όταν προέκυψε το ζήτημα της Ελλάδας, την άνοιξη του 2010. Εύχομαι λοιπόν στην Κύπρο, που βγαίνει από το μνημόνιο, να οριστικοποιήσει τις σχετικές διαδικασίες. Μόνο που θέλω να σας τονίσω κάτι: Όταν μιλάμε για μνημόνια, να μην ξεχνάμε τι είδους μνημόνια έχει κάθε χώρα και υπό ποιες ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες μπήκε σ’ αυτά. Για να ξέρουμε αν είναι ίδιες και οι συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να βγει από τα μνημόνια. Δεν είναι ίδιες οι οικονομικές καταστάσεις, δεν είναι ίδιες οι αιτίες που οδήγησαν τις χώρες να βγουν εκτός αγορών και να έχουν αυτά τα μνημόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελπίζετε ότι μπορεί η Ευρώπη να γυρίσει πάλι στην κατεύθυνση των πυλώνων που είχε όταν ιδρύθηκε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα πρέπει να γυρίσει εκεί. Γιατί, όπως τόνισα και χθες, η Οικονομική Ένωση και ιδίως η Νομισματική Ένωση δεν είναι αυτοσκοπός για την Ευρώπη. Θεσμοθετήθηκαν για να υπηρετούν τον άνθρωπο, τα δικαιώματά του, τις αξίες της Ευρώπης. Δηλαδή, στην ουσία, η Οικονομική και Νομισματική Ένωση είναι ένα κομμάτι της ενοποίησης της Ευρώπης. Αλλά δεν είναι η μόνη ενοποίηση. Αν δεν υπάρξει ενοποίηση η οποία οδηγεί στο να αποφευχθούν πλέον τα δημοκρατικά ελλείμματα τα οποία παρατηρούμε σήμερα, τότε δεν θα είναι ολοκληρωμένο το οικοδόμημα της Ευρώπης.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Καλή δύναμη, κύριε Πρόεδρε.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ