ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι προσδοκίες υπάρχουν από την Ευρώπη μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι; Ποια απάντηση πρέπει να δώσει η ΕΕ στην τρομοκρατία του χαλιφάτου;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί τον πολιτισμό της, χωρίς να ενδώσει στο φόβο. Στους τρομοκράτες η απάντηση πρέπει να δοθεί με τις αξίες της Δημοκρατίας και την Ελευθερίας. Πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ τρομοκρατών, από τη μία πλευρά, και των προσφύγων πολέμου, από την άλλη. Είναι αδιανόητη οιαδήποτε σύγχυση των δύο αυτών, εντελώς διαφορετικών, εννοιών. Στους πρόσφυγες πολέμου, θύματα και των λαθών στρατηγικής της Δύσης αλλά και της ΕΕ, οφείλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Και στους τρομοκράτες οφείλουμε να αντιτάξουμε την μηδενική ανοχή μας. Η ΕΕ οφείλει ν’ αναγνωρίσει την ρίζα του κακού και να την κόψει. Και αυτή η ρίζα είναι ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή, συγκεκριμένα δε στην Συρία. Η ΕΕ έχει συγκεκριμένες ευθύνες για το τέλος του πολέμου, διότι μόνον αυτή μπορεί να δει τον πόλεμο όχι με κοντόφθαλμους και ιδιοτελείς γεωπολιτικούς όρους, αλλά με όρους που ταιριάζουν στην Δημοκρατία της και τον Πολιτισμό της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρόβλημα των προσφύγων στην Ελλάδα. Δύο από τους βομβιστές του Παρισιού φέρονται να έφτασαν στην Ευρώπη από τη Λέρο με άλλους 191 πρόσφυγες. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ακόμη και από την άποψη πιθανών τρομοκρατικών διεισδύσεων;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Ελλάδα εκπληρώνει με συνέπεια όλες τις υποχρεώσεις της, με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών τζιχαντιστών και άλλων. Αυτό άλλωστε το ομολογούν όλοι. Ουδείς τόλμησε να επιρρίψει στην Ελλάδα οιασδήποτε μορφής ευθύνη ή ολιγωρία για τα αποτρόπαια εγκλήματα των τρομοκρατών εντός ΕΕ. Ο ατομισμός και ο φόβος υπονομεύουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Οικογένειας και δεν προστατεύουν τους Λαούς των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά τους οδηγούν επικίνδυνα σ’ ένα είδος αυτοκαταστροφικής απομόνωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς κρίνετε τα τείχη κατά των προσφύγων που έχουν ανεγείρει στα σύνορα πολλές χώρες;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Πράξη ανευθυνότητας, η οποία δείχνει δυστυχώς ότι κάποιοι –ελπίζω να είναι ασήμαντη μειοψηφία- στο πλαίσιο της ΕΕ προτάσσουν το ατομικό τους συμφέρον έναντι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, που είναι συστατικό στοιχείο των αξιών μας. Το κέντρο βάρους της Ηπείρου μας δεν είναι η οικονομία και το νόμισμα, αλλά ο Άνθρωπος. Η προσφυγική κρίση θέτει όλους μας προ των ευθυνών μας ως προς την υπεράσπιση του ενιαίου ευρωπαϊκού ιδεώδους».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τις προηγούμενες ημέρες τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Πώς κρίνετε αυτή τη συνάντηση; Βλέπετε ευνοϊκά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Τουρκία έχει ευρωπαϊκό μέλλον μόνον αν σεβασθεί το ευρωπαϊκό θεσμικό και πολιτικό κεκτημένο, ιδίως ως προς την τήρηση των αρχών του Κράτους Δικαίου και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η ΕΕ δεν μπορεί να δέχεται στους κόλπους της κράτη, η συμμετοχή των οποίων συνεπάγεται εκπτώσεις σ’ επίπεδο Δημοκρατίας και Πολιτισμού. Αυτό δεν σημαίνει καμία αντιπαλότητα έναντι της Άγκυρας. Θέλουμε την Τουρκία σύμμαχο της Δύσης και της Ευρώπης. Αλλά αυτό συνεπάγεται εκτός από δικαιώματα και αυτονόητες δημοκρατικές και θεσμικές υποχρεώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα έχει βγει από την οικονομική κρίση ή όχι;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Ελλάδα βγαίνει από την οικονομική κρίση, με τεράστιο κόστος για τον Λαό της, που έδειξε δείγματα πρωτοφανούς θέλησης και υπευθυνότητας για να μείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν καλά οι Εταίροι μας στην ΕΕ. Γιατί και η Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει εκτός ΕΕ αλλά και η ΕΕ δεν μπορεί να έχει μέλλον δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλοί λένε ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τους πιστωτές ήταν υπερβολικά. Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι απολύτως αληθές και το παραδέχονται και οι εταίροι μας. –Υποτιμήθηκε ο αντίκτυπος των πολιτικών ύφεσης. Για αυτό, έχω κι έχουμε τονίσει προς τους πιστωτές ότι, στο πλαίσιο εφαρμογής του τρέχοντος 3ου Προγράμματος, πρέπει να γίνουν διορθώσεις ώστε η υφεσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας ν’ ανακοπεί εγκαίρως. Λυπούμαι δε που κρίθηκε απαραίτητη η παρέμβαση του IMF. Πολύ όμως φοβούμαι, ότι οι τεχνοκράτες του IMF δεν κατέχουν πλήρως την ιδιομορφία της Ευρωζώνης και του Ευρώ, εξ ου και οι προτάσεις τους είναι, πολλές φορές, και υπερβολικές και καταφανώς εσφαλμένες, ιδίως λόγω εμμονής σε μιαν αδιέξοδη πολιτική λιτότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υφίσταται ακόμα η πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ουδεμία πιθανότητα. Ύστερα από τις θυσίες του Ελληνικού Λαού, και μάλιστα και από λάθη των Εταίρων μας, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα εκλαμβανόταν ως εσκεμμένη ενέργεια των Εταίρων μας. Και κάτι τέτοιο δεν θα ήταν μόνον αδιανόητο, αλλά θα έθετε σε μεγάλο κίνδυνο την ίδια την συνοχή και προοπτική της Ευρωζώνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα ξεκινήσει την αναδιαπραγμάτευση του χρέους της. Τι προσδοκίες υπάρχουν;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι ζήτημα προσδοκιών. Είναι δικαίωμα και, συνακόλουθα, απαίτηση της Ελλάδας να ζητήσει την αναδιαπραγμάτευση του χρέους της, όπως έχουν δεχθεί και οι Εταίροι μας. Αν δεν το πράξουν αυτοί θα είναι υπόλογοι παραβίασης των υποχρεώσεών τους. Και η αναδιαπραγμάτευση αυτή πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες του ESM, όπως έχουν ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα, λοιπόν, δεν ζητά για το χρέος της τίποτα παραπάνω απ’ αυτό που δικαιούται, σύμφωνα με το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο και της δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι Εταίροι μας απέναντί μας, ύστερα από την πιστή και πλήρη εκπλήρωση εκ μέρους μας των μνημονιακών μας υποχρεώσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι μπορούν να κάνουν από κοινού Ιταλία και Ελλάδα για να αλλάξουν την Ευρώπη προς το καλύτερο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ό,τι έκαναν και στην αρχαιότητα, για να θυμηθούμε το μεγάλο παράδειγμα των προγόνων μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αρχαία Ελλάδα ανέδειξε τον Πολιτισμό της Δημοκρατίας και του Ανθρωπισμού, αλλά χάρις στην Ρώμη ο Πολιτισμός αυτός όχι μόνον επιβίωσε στην συνέχεια, αλλά εξέθρεψε τον Πολιτισμό της Δύσης και την Αντιπροσωπευτική της Δημοκρατία. Αυτός είναι, πλέον, και ο πυρήνας του Πολιτισμού της ΕΕ σήμερα. Άρα Ελλάδα και Ιταλία, Ιταλία και Ελλάδα, πρέπει να εργασθούν συλλογικώς, με βάση τις κοινές αρχές και αξίες τους, για ν’ αντιμετωπίσει σήμερα η Δύση και η ΕΕ την αδίστακτη, απάνθρωπη και γι’ αυτό εγκληματική τρομοκρατία του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Ο οποίος, πρέπει να διευκρινισθεί, δεν έχει σχέση με τις πραγματικές αρχές της ισλαμικής θρησκείας. Επομένως, Έλληνες και Ιταλοί, Ιταλοί και Έλληνες, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε –και ν’ αναλάβουμε την αντίστοιχη ευθύνη- ότι είμαστε οι αυθεντικοί εκφραστές αλλά και εγγυητές των ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αρχών και αξιών του σημερινού Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.-