Γ. ΟΜΗΡΟΥ: Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να σας βλέπω και πάλι εδώ στην Αθήνα. Ο κυπριακός λαός γνωρίζει πολύ καλά την μεγάλη σας ευαισθησία για το μεγάλο εθνικό θέμα, το Κυπριακό, για την αγωνία ολόκληρου του Ελληνισμού να τερματιστεί η αναχρονιστική τουρκική στρατιωτική κατοχή στην Κύπρο και βεβαίως να υπάρξει μια λύση, η οποία θ’ αντέξει στην δοκιμασία του χρόνου. Και αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν είναι μια οποιαδήποτε λύση του κυπριακού προβλήματος. Μια λύση, η οποία πράγματι θα τερματίζει την κατοχή, θα απομακρύνει τα στρατεύματα, θα καταργεί τις αναχρονιστικές εγγυήσεις του 1960 και θα διασφαλίζει για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, συνθήκες απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τις απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες. Διότι και εμείς είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες.
Και το μήνυμα που δίνουμε σε όλους αυτούς που προβαίνουν συνεχώς σε δηλώσεις ότι βρισκόμαστε σε παραμονές λύσης του κυπριακού προβλήματος είναι, αντί αυτών των δηλώσεων, ας στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να την πείσουν επιτέλους να εγκαταλείψει την διαχρονικά αδιάλλακτη προσέγγισή της στο Κυπριακό και να συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας τέτοιας λύσης. Γιατί η αλήθεια είναι ότι πέρα από ρητορικές δηλώσεις από Τούρκους επισήμους υπέρ της λύσης, δεν έχουμε διαπιστώσει έμπρακτα δείγματα γραφής για να αποδεχθεί η Τουρκία αυτήν την ανάγκη της σωστής βιώσιμης δημοκρατικής λύσης του κυπριακού προβλήματος. Και το άλλο που ήθελα να πω είναι ότι μέσα σε μια ταραγμένη περιοχή, όπως είναι η περιοχή μας, Ελλάδα και Κύπρος αποτελούμε παράγοντες σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας.
Και αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και από την διεθνή κοινότητα. Και για να στηρίξουν μια σωστή λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά και για να στηρίξουν ιδιαίτερα την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, την δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλει για να ανασυγκροτήσει την ελληνική οικονομία, για να μπει η ελληνική οικονομία σε έναν δρόμο ανάπτυξης, ευημερίας και κοινωνικής συνοχής. Είναι ένα χρέος που έχουν οι Ευρωπαίοι, ιδιαίτερα γιατί υπάρχει και η συγκυρία των προσφυγικών κυμάτων προς την Ελλάδα, όπου πάλι ο Ελληνισμός έχει αποδείξει το μεγαλείο του, όπως το αποδεικνύει δια μέσου των αιώνων. Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτήν την τιμή που μου κάνετε να είμαι σήμερα εδώ στο γραφείο σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι τιμή και χαρά για μένα κάθε μας συνάντηση. Και το γνωρίζετε, γιατί όλες μας οι συναντήσεις έχουν γίνει σ’ ένα πολύ θετικό κλίμα. Και ξέρετε πολύ καλά, επίσης, ότι οι απόψεις μας ταυτίζονται. Και μιλώ και για τις απόψεις της Κυπριακής και της Ελληνικής Βουλής. Χαίρομαι διότι από την πρόσφατη εμπειρία μου, εκτός Ελλάδος, διαπίστωσα ότι εμπεδώνεται πλέον η άποψη ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο ή, αν θέλετε, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία. Είναι διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό. Επιτέλους, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα όργανά της, οι ηγέτες της, αντιλαμβάνονται ότι η επίλυση του Κυπριακού μπορεί, και πρέπει, να γίνει μόνο με ευρωπαϊκούς όρους.
Η λύση του Κυπριακού πρέπει να γίνει δηλαδή με όρους που διασφαλίζουν την ασφαλή πορεία της Κύπρο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός Ευρωζώνης. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αποκλείονται λύσεις που θα υπονόμευαν αυτήν την πορεία. Αποκλείονται π.χ. συνομοσπονδιακές λύσεις. Οι όροι υπό τους οποίους θα λυθεί το Κυπριακό, ύστερα από επανένωση των δύο Κοινοτήτων, είναι η ύπαρξη ενός Ομοσπονδιακού Κράτους – και όχι Συνομοσπονδιακού – ενός Κράτους με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα. Ενός Κράτους το οποίο, υπ’αυτές τις προϋποθέσεις, θα είναι κυρίαρχο και δεν χρειάζεται εγγυήτριες δυνάμεις που, όπως είπατε σωστά, όχι μόνον είναι αναχρονιστικές ιστορικώς, αλλά είναι εκτός πλαισίου της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό πλέον γίνεται, όπως σας επισήμανα, κατανοητό και θέλω να πιστεύω ότι θα καταστεί σαφές και προς την πλευρά της Τουρκίας. Πολλώ μάλλον όταν, θα συμφωνήσω απολύτως, η επίλυση του Κυπριακού και η σταθερή πορεία της Κύπρου εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης είναι προϋπόθεση για να μπορέσει η Κύπρος να διαδραματίσει τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει στην περιοχή μας, αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Γιατί πρέπει να πάψει ο πόλεμος στη Συρία και οι όποιες αναταράξεις στην Μέση Ανατολή, δοθέντος ότι χωρίς αυτό, το τεράστιο Προσφυγικό ζήτημα που έχει ανακύψει δεν πρόκειται να επιλυθεί. Και σήμερα το Προσφυγικό είναι ζήτημα υπαρξιακό, να το πω έτσι, για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και ευχαριστώ επίσης για την σταθερότητα των θέσεων αυτών. Που, το τονίζω, βρίσκουν απολύτως σύμφωνο και τον Κυπριακό και τον Ελληνικό Λαό, δηλαδή όλον τον Ελληνισμό.-
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΑΡΤΖΗ