counter statistics

Σημεία χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου κατά την έναρξη των εκδηλώσεων με θέμα “Καθαρός Ασωπός: Από την ιδέα στην πράξη” στον Δήμο Τανάγρας

Η σημερινή εκδήλωση, την οποία και χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση, πραγματοποιείται μέσα σε μιαν εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το Περιβάλλον, σε πλανητικό επίπεδο. Και υπ’ αυτή την έννοια η φετινή επέτειος της Ημέρας του Περιβάλλοντος πρέπει να μείνει ως επέτειος βαθιάς περίσκεψης. Και χαίρομαι, κύριε Περιφερειάρχη και κύριε Δήμαρχε, που σ’ αυτή την εκδήλωση υπάρχουν δύο κορυφαίοι της Ορθοδοξίας: Ο επικεφαλής της Ορθοδοξίας, ο Πατριάρχης, ο οποίος έδωσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε αυτόν τον μεγάλο ρόλο στην Ορθοδοξία ένα ιδιαίτερο νόημα, το νόημα της οικολογικής ευαισθησίας. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό γιατί η Ορθοδοξία που έχει μέσα στην ψυχή της τον Άνθρωπο είναι εκείνη η οποία από την φύση της, Παναγιότατε, είναι προορισμένη να υπερασπίζεται το Περιβάλλον. Γιατί το Περιβάλλον είναι εκείνο το οποίο δίνει την δυνατότητα στον Άνθρωπο να ζήσει. Εκ Θεού προέρχεται ο Άνθρωπος και χωρίς το Περιβάλλον δεν έχει κανένα νόημα η αποστολή του. Χαιρετίζω όμως και την παρουσία του επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, του οποίου η συμβολή σ’ αυτό το έργο, το οποίο έχει τώρα αναληφθεί δείχνει την συνέπεια της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και την δική του συνέπεια. Γιατί έχει συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, θα έλεγα στην εκστρατεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος του Ασωπού από τον καιρό που ήταν Μητροπολίτης, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. Και σήμερα, συνεχίζει ακριβώς προς την ίδια κατεύθυνση δείχνοντας ότι οι αλλαγές ρόλων στους πραγματικούς Ιεράρχες δεν έχουν καμία σημασία. Ο δρόμος είναι καθορισμένος από πριν.
Η Προστασία του Περιβάλλοντος, ιδίως μετά τα βαρύτατα πλήγματα που έχει υποστεί εξαιτίας της προκλητικής ανθρώπινης αδιαφορίας και της άναρχης παγκόσμιας ανάπτυξης, καθίσταται πλέον υπαρξιακό διακύβευμα για την Ανθρωπότητα. Πολλώ μάλλον όταν βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι νοητή παρά μόνο μέσα σε Περιβάλλον, του οποίου η ισορροπία είναι διασφαλισμένη και θωρακισμένη στο διηνεκές. Πράγμα που σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι όλοι οι Λαοί του Πλανήτη πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως έχουμε χρέος ν’ αντιμετωπίσουμε, όσο είναι ακόμη καιρός, τις δραματικές επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.
Είναι εξαιρετικά αρνητικό το γεγονός ότι μεγάλες οικονομικές -και όχι μόνο- Δυνάμεις, που μάλιστα φέρουν, εξαιτίας των πολιτικών τους, μεγάλο μέρος ευθύνης, για την πρόκληση των Κλιματικών Αλλαγών και για την συνακόλουθη υποβάθμιση του Περιβάλλοντος αρνούνται ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους και παλινδρομούν αναφορικά με την εκπλήρωση των προσφάτως μόλις συμφωνηθέντων διεθνώς.
Είναι παρήγορος οιωνός το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, εξέφρασε απεριφράστως την προσήλωσή της στον αγώνα για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής και για την Προστασία του Περιβάλλοντος. Η Ελλάδα, αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συντάσσεται πλήρως σ’ αυτό τον αγώνα.
Με τον τρόπο αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύει, επιπλέον, ότι τιμά την παγκόσμια αποστολή της, η οποία βεβαίως υπερβαίνει τους Λαούς της και αφορά την πορεία και το μέλλον της Ανθρωπότητας. Θα επαναλάβω, για μιαν ακόμη φορά, πως η υπεροχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγκειται στο γεγονός ότι στα θεμέλια της ίδρυσής της και στο επίκεντρο του Πολιτισμού της βρίσκεται ο Άνθρωπος. Και ότι, επέκεινα, κάθε πραγματικός Ευρωπαίος πρεσβεύει συνειδητά ότι η Οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον Άνθρωπο, και όχι το αντίστροφο. Είναι η θεμελιώδης αυτή αρχή η οποία προσδιορίζει λοιπόν και την όλη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Οικονομία, την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον. Προσδιορίζει όμως και τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερασπίζεται την Ιστορία της και τον Πολιτισμό της.