Αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά το γεύμα που παρετέθη προς τιμήν του από τον δήμαρχο Αμοργού

Κύριε Δήμαρχε,
Θέλω να τονίσω ότι τούτος ο Τόπος είναι ένας Τόπος ιερός, ένας Τόπος ιστορικός.  Πριν απ’ όλα εδώ συμβαδίζουν η Ιστορία μας και η Ορθόδοξη Παράδοση.  Και ύστερα, αν συλλογισθεί κανείς το πόσο άγριος φαίνεται τούτος ο Τόπος πόσο μόνος μέσα στο Αιγαίο, εντυπωσιάζει το πόσους αιώνες πριν ήρθαν εδώ και εγκαταστάθηκαν Μινωίτες για να δημιουργήσουν την Μινώα, Ναξιώτες την εποχή του Κυκλαδικού Πολιτισμού για να χτίσουν την Αρσεκίνη, και κάτοικοι της Μιλήτου για να χτίσουν έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς, που βλέπουμε σήμερα τ’απομεινάρια του.  Ήταν η αρχαία Αιγιάλη, εκεί που βρίσκονται τώρα τα Θολάρια, απέναντί μας.  Αυτή είναι η διαδρομή του.
Τιμούμε αυτό τον Τόπο και παίρνουμε διδάγματα, κύριε Δήμαρχε, απ’αυτόν,  όπως τόνισα και όταν μου επιφυλάξατε την μεγάλη τιμή της ανακήρυξής μου ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου σας. Θα ήθελα να επισημάνω δύο σημεία:
Το πρώτο: Σας ευχαριστώ και πάλι γιατί θυμίσατε την τραγωδία της 23ης Ιουλίου, τους νεκρούς μας και εκείνους που δίνουν την μάχη για την ζωή.  Τιμούμε την μνήμη εκείνων που δεν είναι κοντά μας, που έφυγαν τόσο άδικα.  Προσευχόμαστε για εκείνους, Σεβασμιώτατε, οι οποίοι δίνουν τον αγώνα της ζωής.  Και τότε μόνο θα έχουμε πράξει το χρέος μας, αν αναλάβουμε τις ευθύνες μας με τρόπο ώστε να μην έχουμε στο μέλλον ανάλογες τραγωδίες.
Το δεύτερο σημείο, που κι εσείς θίξατε, είναι αυτό των στρατιωτικών μας, οι οποίοι κρατούνται ακόμη στις φυλακές της Αδριανούπολης. Θα το ξαναπώ για μιαν ακόμη φορά: Αν νομίζει η ηγεσία της Τουρκίας ότι με τον τρόπο αυτό κάμπτει το ηθικό των Ελλήνων Στρατιωτικών κάνει τεράστιο λάθος.  Το ηθικό τους είναι ακμαίο και αποδεικνύει τι σημαίνει Έλληνας στρατιωτικός.
Η Τουρκία όμως και η ηγεσία της εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Στα μάτια όλου του Δημοκρατικού Κόσμου αποδεικνύει ότι δεν σέβεται ούτε το Κράτος Δικαίου ούτε την έννοια της Δημοκρατίας και επομένως τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου.  Η διεθνής κατακραυγή το αποδεικνύει. Και θα πω κάτι: Είμαι βέβαιος ότι δεν αξίζει τέτοια μοίρα στον τουρκικό λαό. Η ηγεσία του με αυτά που κάνει, αυτές τις κρίσιμες ώρες, και με την τεράστια οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Τουρκία, είναι κατώτερη των περιστάσεων απέναντι και στον ίδιο τον τουρκικό λαό. Γιατί αυτά είναι δείγματα γραφής που θυμίζουν άλλες εποχές και άλλες αντιλήψεις. Δεν έχουν καμιά σχέση με την Δημοκρατία. Δεν επιτρέπουν καμία ευρωπαϊκή προοπτική στην Τουρκία. Και, κυρίως, υπονομεύουν την θέση της ακόμα και ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και ας μην ξεχνάμε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο μόνος δεσμός της Τουρκίας με την Δύση και με τον Δημοκρατικό Κόσμο.  Αλλά μ’αυτά που κάνει είναι αμφίβολο αν μπορεί να διατηρήσει αυτή τη θέση.
Προειδοποιούμε, λοιπόν, την Τουρκία: Στεκόμαστε δίπλα της στον αγώνα που κάνει, αλλά είμαστε απέναντι σε συμπεριφορές οι οποίες δεν πλήττουν μόνο Έλληνες Πολίτες και Έλληνες Στρατιωτικούς, αλλά πλήττουν την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Και η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει απαθής. Θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, το οποίο διαθέτει ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέλος της Διεθνούς Κοινότητας, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα υπερασπισθούμε την Δημοκρατία και, βεβαίως, τους Στρατιωτικούς μας.  Αλλά πριν απ’ όλα θα υπερασπισθούμε την Δημοκρατία και τον Άνθρωπο. Ας πάρει αυτό το μήνυμα η Τουρκία, όσο ακόμα δεν είναι πολύ αργά.
Και πάλι, κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστώ γι’ αυτή τη φιλοξενία. Εύχομαι σε τούτο τον Λαό, τον Λαό της Αμοργού να πορεύεται μέσα στον χρόνο, όπως ακριβώς έχει πορευθεί μέσα στους αιώνες. Και να δίνει με τον δικό του τρόπο το παράδειγμα σε όλους εμάς, στους υπόλοιπους, σε όλη την Ελλάδα για να ξεπεράσουμε οριστικά και αμετάκλητα και αυτή την κρίση και να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε στις γενιές που έρχονται το μέλλον που τους αξίζει.-