Σημεία ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά την τελετή αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο 1ο ΕΠΑ.Λ Ραφήνας

 

Βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στο 1ο ΕΠΑ.Λ Ραφήνας, σε μια ξεχωριστή αλλά και εξαιρετικά δύσκολη στιγμή.  Και εξηγούμαι:

Για τους μαθητές των Λυκείων -και των Σχολείων βεβαίως εν γένει- άλλων περιοχών της Χώρας, τέτοιες στιγμές είναι περίοδοι νηφάλιας περίσκεψης και προσδοκίας, μπροστά σε μια νέα σχολική χρονιά, αλλά και για πολλούς μαθητές μπροστά στην πρόκληση των Πανελλήνιων Εξετάσεων εισόδου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Όμως εδώ, σε ολόκληρη την περιοχή και φυσικά στο 1ο ΕΠΑ.Λ Ραφήνας, για εσάς, τις Οικογένειές σας και τους Καθηγητές σας, η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά βαριά και η συγκυρία εξίσου εξαιρετικά δύσκολη:  Στην μνήμη όλων κυριαρχεί η πρωτόγνωρη καταστροφή της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου και, κυρίως, η εκατόμβη των τραγικών θυμάτων της, που χάθηκαν τόσο άδικα.

Κάποιος, θα μπορούσε εύκολα να σας πει: «Ξεχάστε τα όλα, κοιτάξτε μόνο μπροστά».  Επιτρέψατέ μου εσείς, οι Οικογένειές σας, οι Καθηγητές σας, να σας πω κάτι διαφορετικό:  Μην ξεχνάτε και μην ξεχάσετε τίποτα από αυτή την τραγωδία.  Οφείλω όμως να σας εξηγήσω το «γιατί» αυτής της προτροπής μου.

  • Πριν απ’ όλα, ας είναι αυτή η διαρκής μνήμη το οφειλόμενο και δίκαιο μνημόσυνο για τις ψυχές των Συνανθρώπων μας που, όπως είπα, χάθηκαν τόσο άδικα.
  • Ύστερα, αυτή η μνήμη πρέπει να συμβολίζει διαρκώς και το δίδαγμα για το τι δεν πρέπει να συμβεί, ποτέ ξανά. Επομένως, και για το τι πρέπει να κάνει η δική σας γενιά για να μην επαναλάβει τα δικά μας, μεγάλα και επώδυνα, λάθη.
  • Και, τέλος, αυτή η μνήμη πρέπει να σας διδάσκει ότι η τραγική δοκιμασία δεν πρέπει να σας καταβάλει. Όλως αντιθέτως, πρέπει να χαλυβδώσει τις ψυχικές και διανοητικές σας δυνάμεις και ικανότητες, έτσι ώστε να είσθε έτοιμοι ν’ αντιμετωπίσετε τις μελλοντικές αντιξοότητες της ζωής.  Γιατί είναι βέβαιο -μακάρι να κάνω λάθος- ότι όπως έγινε ο Κόσμος μας, και όχι μόνο στην Χώρα μας, οι αντιξοότητες του μέλλοντος θα είναι πολλές και, δυστυχώς, πολλαπλώς απρόβλεπτες και διαβρωτικές.

Κλείνω λοιπόν αυτή την παρέμβασή μου με τις εξής λέξεις: Μνήμη, αλλά και Δύναμη, Περίσκεψη αλλά και Αποφασιστικότητα.  Κι ακόμη τούτο:  Είμαστε όλοι κοντά σας, σ’ εσάς, στις Οικογένειές σας, στους Καθηγητές σας.  Η Θεία Πρόνοια να σας δίνει φώτιση και αντοχές.  Καλή σχολική χρονιά.  Και για όσους από εσάς έχετε μπροστά σας την προετοιμασία των Πανελλήνιων Εξετάσεων, «καλό δρόμο» προς την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ