Προκόπιος Παυλόπουλος

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου για την Επέτειο 28 ετών από την ίδρυση της “ΟΜΟΝΟΙΑΣ”

Αγαπητοί Φίλοι και Συμπατριώτες,

Χαιρετώ την 28η επέτειο από τη ίδρυση της «Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – ΟΜΟΝΟΙΑΣ», της ιστορικής Οργάνωσης του Ελληνισμού στην Αλβανία.

Η καταστατική πράξη γέννησης της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» υπήρξε ένα αίτημα για Ελευθερία, Δημοκρατία και Ενότητα. Οι αγώνες που δώσατε, όλα αυτά τα χρόνια, προς αυτή την κατεύθυνση υπήρξαν αξιέπαινοι. Σήμερα, οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι προκλήσεις σημαντικές για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, το γνωρίζετε καλά, απαιτείται ενότητα και ομοψυχία.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διάλογο με την Αλβανία για την προώθηση των διμερών σχέσεων, εξέλιξη που θα αντικατοπτρίσει την διαχρονική φιλία που συνδέει τους δύο Λαούς μας. Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία και η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα λειτουργούν και πρέπει να λειτουργούν ως παράγοντες που φέρνουν κοντά τις δύο Χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ευνοούμε και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Όπως έχω τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν, αυτό έχει ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό όλων των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, βασικού πυλώνα του σύγχρονου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, το δικαίωμα του Αυτοπροσδιορισμού, το δικαίωμα στην Εκπαίδευση, αλλά και το απαράβατο Δικαίωμα στην Ιδιοκτησία, που, άλλωστε, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απαραίτητα στοιχεία για να αξιολογηθεί η ικανότητα της Αλβανίας για να προωθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία.

Η Ελληνική Πολιτεία στάθηκε πάντοτε κοντά στον Ελληνισμό της Αλβανίας και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για την αταλάντευτη συνέχιση της της στήριξης του έργου σας.