counter statistics

Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον κ.Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, η σημερινή μας συνάντηση μου παρέχει την ευκαιρία να σας συγχαρώ δημοσίως για την εκλογή σας ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σας γνωρίζω πολλά χρόνια στον χώρο της Aκαδημαϊκής Kοινότητας. Γνωρίζω το κύρος σας ως Kαθηγητή του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Kαι μπορώ να πω -και νομίζω είναι γενική αυτή η εντύπωση στον χώρο της Aκαδημαϊκής Kοινότητας- ότι η εκλογή σας, ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είναι απολύτως επάξια. Τιμή για εσάς, τιμή για την Ελλάδα, αλλά, πρέπει να τονίσω κάτι: Επειδή γνωρίζω το κύρος σας και τις απόψεις σας, είμαι βέβαιος ότι στον χώρο του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε μια εποχή που ο Άνθρωπος χειμάζεται, τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δοκιμάζονται, η Προεδρία σας θα σηματοδοτήσει μιαν εποχή που θα έχει και συνέχεια μετά από σας. Μια εποχή κατά την οποίαν η υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα αποκτήσει μεγαλύτερη οντότητα και ιδίως σε έναν τομέα που, δυστυχώς μέχρι σήμερα, ακόμα και η νομολογία του Δικαστηρίου, δεν έχει δώσει την έμφαση που θα έπρεπε να έχει δοθεί. Και μιλώ για τα Κοινωνικά Δικαιώματα και για το Κοινωνικό Κράτος. Αναφέρομαι σε αυτό γιατί μπαίνουμε στην κρίσιμη φάση των Ευρωεκλογών και φαίνεται ακριβώς ότι μορφώματα λαϊκισμού που αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού και τα ξεπερνούν, επιβουλεύονται ευθέως το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Αυτά αναφύονται σε διάφορες χώρες από αιτίες που είναι γνωστές. Και η βασικότερη αιτία είναι οι ανισότητες, η κατάρρευση του Κοινωνικού Κράτους. Πρέπει να αμυνθούμε απέναντι σε αυτά τα μορφώματα. Κάθε πραγματικός Ευρωπαίος, κάθε συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος πρέπει να αμυνθεί και νομίζω ότι ο ρόλος του Δικαστηρίου μπορεί να είναι κορυφαίος προς αυτήν την κατεύθυνση στα επόμενα δύσκολα χρόνια. Είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι αυτή η αφετηρία από την οποία εσείς θα ξεκινήσετε, θα σηματοδοτήσει μια εποχή, όπου το Δικαστήριο θα δώσει την έμφαση και τον τόνο που πρέπει και σε αυτόν τον τομέα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Και πάλι καλή δύναμη, καλή επιτυχία και συγχαρητήρια.

ΛΙΝΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΙΣΙΛΙΑΝΟΣ: Ευχαριστώ θερμότατα κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ και για την στήριξή σας και γιατί είχατε την καλοσύνη να επισκεφθείτε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πριν από κάποιο καιρό. Είσαστε ο πρώτος Αρχηγός Κράτους, ο πρώτος Έλληνας Αρχηγός Κράτους, που επισκέφθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και θα ήθελα να το τονίσω αυτό.

Πράγματι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και στα θέματα της Οικονομικής κρίσης και στα θέματα της Προσφυγικής κρίσης και σε σχέση με υποθέσεις που αφορούν την τρομοκρατία, την κρίση των θεσμών, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ακόμη-ακόμη και ένοπλες συρράξεις. Έχουμε αυτή την στιγμή επτά διακρατικές προσφυγές που αφορούν ένοπλες συρράξεις. Οι προκλήσεις είναι πολλές. Ωστόσο στο ζήτημα στο οποίο αναφερθήκατε, Κοινωνικά Δικαιώματα, έχουμε κάνει ορισμένα βήματα αλλά είναι διστακτικά. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Θα πρέπει να είναι πιο τολμηρά τα βήματα αυτά.

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο νυν Πρόεδρος του Δικαστηρίου ο κ. Ραϊμόντι, αναφέρθηκε ακριβώς σ΄ αυτόν τον τομέα. Τα Κοινωνικά Δικαιώματα, και πως αυτά θα πρέπει περισσότερο να μπουν μέσα στην νομολογία του Δικαστηρίου, να εμβαθύνει το Δικαστήριο στην προστασία των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, τουλάχιστον διαφόρων όψεων των Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Ο νυν Πρόεδρος έχει μεγάλη ευαισθησία, το ξέρετε, σας είχε επισκεφθεί εδώ, σ΄αυτό τον χώρο, πριν από δύο χρόνια περίπου, διότι ήταν και στην Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Έχει μεγάλη ευαισθησία σ΄ αυτά τα θέματα. Θα κάνω και εγώ ότι μπορώ προκειμένου να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Και πάλι σας ευχαριστώ θερμότατα.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΑΡΤΖΗ