Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με ιδιαίτερη χαρά αλλά και συγκίνηση σας υποδέχομαι, εκ νέου, στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Έτσι μου δίνεται η δυνατότητα να σας διαβεβαιώσω, για πολλοστή φορά, πόση υπερήφανη είναι η Πατρίδα μας, η Ελλάδα, για την τόσο δημιουργική σας πορεία σε ολόκληρο τον Κόσμο.

Επισημαίνω εκ προοιμίου ότι ως μέλη των Κοινοβουλίων στις Χώρες όπου ζείτε τιμάτε την Ελλάδα διεθνώς, υπηρετώντας, ιδίως στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς μας, την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατ’ εξοχήν δε τα Κοινωνικά Δικαιώματα και το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου.

Σας ευχαριστούμε θερμώς διότι, πάντα πρωτίστως ως εκπρόσωποι των Χωρών όπου ζείτε, υπερασπίζεσθε και τα Εθνικά Θέματα της Πατρίδας μας. Να είσθε δε βέβαιοι ότι υπερασπίζεσθε, ταυτοχρόνως, την Διεθνή και Ευρωπαϊκή Νομιμότητα.

Στο σημείο δε αυτό επιβεβαιώνω πόσο σημαντική είναι η συμβολή σας στην υπεράσπιση των Εθνικών μας Θεμάτων έναντι της Τουρκίας, διευκρινίζοντας ότι οι σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας μαζί της εξαρτώνται από τον εκ μέρους της πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Αναπόσπαστο μέρος του οποίου αποτελεί το Δίκαιο της Θάλασσας, ήτοι η Συνθήκη του Montego Bay του 1982, που δεσμεύει και την Τουρκία μέσω των γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, τους οποίους παράγει. Διαμηνύουμε λοιπόν προς την Τουρκία ότι θα υπερασπισθούμε την Διεθνή και την Ευρωπαϊκό Νομιμότητα, δίχως καμία έκπτωση, υποχώρηση ή υπαναχώρηση. Πολλώ μάλλον όταν τέτοιες εκπτώσεις, υποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις θα δημιουργούσαν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο αρνητικό προηγούμενο και για το Διεθνές και για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Προς αυτή δε την κατεύθυνση πολύτιμη είναι η κατανόηση και συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

PETER KATSAMBANIS, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΔΕΕ: Κύριε Πρόεδρε, εμείς σας ευχαριστούμε. Ανοίγει η καρδιά μας όταν ερχόμαστε στην Ελλάδα και πιο πολύ ανοίγει όταν βλέπουμε εσάς που μας υποδέχεστε με τόσο όμορφο τρόπο, και πάντα μας μιλάτε ανοιχτά. Από την δική μας πλευρά, τελειώσαμε τώρα πρόσφατα την Γενική Συνέλευση. Έχουμε εκλέξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο και βλέπετε ότι έχει γίνει ανανέωση και εδώ, όπως έγινε την Κυριακή στην Ελλάδα, έχει γίνει και στο Συμβούλιό μας.

Αλλά οι στόχοι μας δεν αλλάζουν και τόσο πολύ. Οι στόχοι μας είναι πρώτα απ’ όλα να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας. Δεύτερον, να υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα και τα αιτήματα της Ελλάδας στα μεγάλα θέματα. Και ήδη περάσαμε ψηφίσματα σ’ αυτή την Γενική Συνέλευση που μας δεσμεύουν σαν Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και σαν μέλη, να πάμε πίσω στα δικά μας Κοινοβούλια και να υπερασπιστούμε το δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως πολύ σωστά είπατε, με την Ανατολική Μεσόγειο και με την ΑΟΖ, την ΑΟΖ και της Ελλάδας και της Κύπρου και γενικά το Διεθνές Δίκαιο. Περάσαμε και άλλα ψηφίσματα για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης που πρέπει να επιστραφεί στην Εκκλησία και να συνεχίσει, και πολλά άλλα ψηφίσματα.

Αυτά θα τα βάλουμε σε ενεργό δράση τα επόμενα δύο χρόνια. Και θα δείτε ότι αυτό το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει μεγάλο πάθος και αγάπη για την Ελλάδα και είναι πολύ δραστήριο. Και πιστεύω μαζί με εσάς ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση και όλο τον ελληνικό λαό και την ομογένεια, θα κατορθώσουμε πολλά πράγματα στα επόμενα χρόνια. Σας ευχαριστούμε για την θερμή υποδοχή και για το κουράγιο που μας δίνετε να συνεχίσουμε το έργο μας. Ευχαριστούμε για όλα.

Φωτογραφία:ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ