Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Π. Παυλοπούλου μετά την λήξη των Εργασιών του «ARRAIOLOS GROUP»

Εδώ στην Αθήνα, κατά την διάρκεια του 15ου «ARRAIOLOS GROUP» -15ο πια, από το 2003- απευθύναμε μια Κοινή Διακήρυξη. Διακήρυξη για την Ευρώπη, την οποία οραματιζόμαστε, αλλά και για την Ευρώπη την οποία οφείλουμε να υπηρετήσουμε. Την Ευρώπη που θα ολοκληρωθεί, την Ευρώπη, η οποία θα αποτελέσει αυτό που ήταν το όνειρο των Πατέρων οι οποίοι ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρώπη του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Οικοδομήματος, το οποίο δεν χτίζεται μόνο για να υπηρετεί τους Λαούς του, αλλά είναι για να παίξει έναν Πλανητικό ρόλο, σε ό, τι αφορά την υπεράσπιση βασικών Αρχών, όπως είναι εκείνες της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και ιδίως της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Συναντηθήκαμε εδώ και απευθύναμε αυτή την Διακήρυξη σε πολύ κρίσιμες ώρες, ώρες που δοκιμάζεται ο Άνθρωπος, δοκιμάζεται η Ειρήνη, για να δείξουμε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει, πια, να παραμείνει στο περιθώριο, όταν τέτοιου είδους πολεμικές επιχειρήσεις υπάρχουν, και υπάρχουν δίπλα της, κοντά της. Είναι μεγάλο το κενό που έχει δημιουργηθεί, όταν η Ευρώπη αφήνει να τραυματίζεται, να παραβιάζεται, το Διεθνές Δίκαιο τόσο πολύ, τόσο βαθιά, τόσο παράλογα. Δεν μπορεί να παραμείνουμε απαθείς, έχουμε χρέος να υπερασπισθούμε βασικούς πυλώνες που οδηγούν στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση: Την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία μαζί με το Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και τις βασικές Αρχές της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης.

Έχουμε χρέος μέσα από το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα που θα είναι ενιαίο, να διαμορφώσουμε ελεύθερους Ευρωπαίους πολίτες. Γιατί μόνο ένας πραγματικά Ελεύθερος πολίτης είναι εκείνος, ο οποίος μπορεί να πει όχι στον πόλεμο, αυτός ο οποίος μπορεί να πει όχι στην τρομοκρατία, αυτός ο οποίος μπορεί να υπερασπισθεί τους πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Είμαστε εδώ για να εξαλείψουμε τις αιτίες εκείνες που έχουν κάνει την Ευρώπη να μη μπορεί να προχωρήσει. Είμαστε εδώ -και είμαστε αποφασισμένοι- για να πούμε: Θα πάμε μπροστά, θα ολοκληρώσουμε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε μία Ευρώπη που παρακμάζει, αντιθέτως οραματιζόμαστε μιαν Ευρώπη αντάξια της Ιστορίας της και του Πολιτισμού της.