Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος πραγματοποίησε σήμερα, 16.3.2015, επίσημη επίσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου ενημερώθηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Στον χαιρετισμό του ο κύριος Πρόεδρος είπε τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Αναπληρωτά Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,
Κύριε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ,
Κύριοι Αρχηγοί των Τριών Όπλων,
Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Οπλίτες και Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων,

Είναι τιμή για μένα το ότι βρίσκομαι κοντά σας και ενώπιόν σας. Ανταποκρίνομαι με ταπεινότητα σ’αυτήν την αποστολή. Ανταποκρίνομαι με ταπεινότητα, αλλά και με αίσθηση του χρέους, το οποίο η Πολιτεία και εγώ προσωπικά έχουμε απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πριν διατυπώσω τις λίγες σκέψεις σχετικά με την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον δικό μου ρόλο έναντι αυτής της αποστολής, θέλω να θυμίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα, μέσα από τη ιστορία της και τη διαδρομή του ελληνικού πνεύματος, υπήρξε πάντοτε η Χώρα της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης. Και δεν είναι τυχαίο, και αυτό αποτελεί σχεδόν μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ότι το Σύνταγμά μας στην προμετωπίδα του, ήδη στο άρθρο 2 παράγραφος 2 καθορίζει ότι η Ελλάδα, ακολουθώντας τους γενικώς αναγνωρισμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, επιδιώκει την εμπέδωση της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης και την ανάπτυξη καλών σχέσεων μεταξύ Λαών και Κρατών. Αυτό είναι το στίγμα, γενικότερα, το οποίο καθορίζει όχι μόνο την πορεία της Χώρας μας αλλά και την πορεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εγγυητές της εθνικής μας κυριαρχίας. Και τούτο γιατί κατά την αποστολή τους υπερασπίζονται την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Οφείλουμε στην εποχή που ζούμε, ανήκοντας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, να διευκρινίσουμε, εντός και εκτός Ελλάδας και προς τους εταίρους μας, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας υπερασπίζονται και τα ευρωπαϊκά σύνορα που αναλογούν σε εμάς. Γιατί δεν πρέπει να λησμονάμε – και αυτό είναι τμήμα του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου – ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σύνορα. Και είναι τα σύνορα εκείνα τα οποία ανήκουν στα κράτη-μέλη, όπως τα σύνορα καθορίζονται κυριάρχως από τα μέλη αυτά. Κατά τούτο λοιπόν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας μας υπερασπίζονται και τα ευρωπαϊκά σύνορα τα οποία αναλογούν στην Ελλάδα.

Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων έχει αυτή την τεράστια σημασία. Και η Πολιτεία, επειδή ακριβώς έχουν αυτή την αποστολή, έχει χρέος να τους διασφαλίζει τα μέσα για να την επιτελέσουν. Αλλά όχι μόνο τα μέσα. Πρωτίστως το κύρος που τους αναλογεί. Γνωρίζουμε όλοι, και ιδίως ο Ελληνικός Λαός, αυτές τις κρίσιμες ώρες, ποιες θυσίες έχετε κάνει, ιδίως σε ό,τι αφορά τις απολαβές σας. Γνωρίζουμε επίσης κάτι το οποίο έχει εξαιρετική σημασία, ότι αυτές οι θυσίες όχι μόνο δεν έχουν μειώσει το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το έχουν αντιθέτως χαλυβδώσει. Και αυτή είναι μια οφειλόμενη τιμή την οποία πρέπει να σας αναγνωρίσουμε.

Την ώρα αυτή η σκέψη μου και η σκέψη της Πολιτείας υποκλίνεται στη μνήμη εκείνων, οι οποίοι έχουν πέσει κατά καιρούς κατά την εκτέλεση του καθήκοντος είτε σε καιρό πολέμου είτε σε καιρό ειρήνης. Τους διαβεβαιώνουμε ότι οι θυσίες τους δεν πήγαν και δεν πρόκειται να πάνε χαμένες. Διαβεβαιώνουμε επίσης τους οικείους τους, ότι πρέπει να είναι υπερήφανοι για τη μνήμη τους, αλλά και ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψει.

Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τίθεμαι στη διάθεσή σας και θα κάνω ό,τι μου αναλογεί και ό,τι αναλογεί στην ιστορία σας και στην αποστολή σας, ώστε να φέρετε σε πέρας αυτό το έργο. Το οποίο είναι ένα έργο ιστορίας για τον Τόπο αλλά πολύ περισσότερο εγγύησης για το μέλλον του Ελληνικού Λαού.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.»

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ