Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον μεταβατικό αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη στο Προεδρικό Μέγαρο

E. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μετά το Συμβούλιο που είχαμε υπό την Προεδρία σας, και την έμπρακτη απόδειξη της διάθεσης όλων των πολιτικών αρχηγών, πλην του ΚΚΕ, που φάνηκε ότι θέλουμε να υπάρχει μια συμφωνία στη χώρα, που θα παραμείνει στο ευρώ και στην ευρωζώνη, και εξουσιοδοτήσαμε τον πρωθυπουργό που έχει και την ευθύνη να φέρει μία συμφωνία η οποία θα γίνει και ευρύτερα αποδεκτή, καταλήγαμε ότι θα έχουμε μια ενημέρωση οι αρχηγοί, όπου θεώρησα ότι θα ήταν πάλι ένα Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή όλοι μαζί οι αρχηγοί με τον πρωθυπουργό.

Επειδή η πρόθεση και η διάθεση της Νέας Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως ποιος είναι πρόεδρος σε αυτή τη διαχρονική πορεία της Νέας Δημοκρατίας, ήταν πάντα η εθνική συνεννόηση και πάντα το συμφέρον της Ελλάδας και το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Και επειδή είναι κρίσιμες οι ώρες και πρέπει όλα να γίνονται όλα όπως απαιτούν το Σύνταγμα και οι νόμοι, γι΄ αυτό και ζήτησα να γίνει μια ενημέρωση υπό την Προεδρία σας ή όλων των αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό.

Διότι αυτά τα ζητήματα δεν είναι ζητήματα τα οποία μπορεί να συζητούνται προσωπικά μεταξύ δύο ανθρώπων, ούτε είναι θέματα κοινωνικών σχέσεων. Συζητούμε για το μέλλον της χώρας σε πολύ κρίσιμες στιγμές και θεωρώ ότι θα έπρεπε η ενημέρωση να ήταν κοινή, έστω εφόσον δε θα ήταν υπό την Προεδρία σας. Ως εκ τούτου, και επειδή δεν είναι θέμα αν συμπαθώ τον πρωθυπουργό ή με συμπαθεί, τον συμπαθώ άλλωστε και το ξέρει, είναι όμως θέμα θεσμικό. Ανεξαρτήτως των συμπαθειών, γι΄ αυτό και επέμενα και πριν που εγώ δεν είχα αναλάβει, ότι έπρεπε να γίνονται αυτές οι συναντήσεις οι θεσμικές. Γι΄ αυτό ακριβώς κύριε Πρόεδρε, αμέσως μόλις με κάλεσε και ανταποκρινόμενος σε τηλεφώνημα του Γραφείου του, και μαθαίνοντας ότι θα έρθει να σας ενημερώσει, επικοινώνησα αμέσως μαζί σας και είπα να έρθω σήμερα το πρωί, ώστε εσείς ως θεσμικός παράγοντας, και ευτυχώς που είστε εσείς, και ευτυχώς που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι το σύμβολο που ενώνει όλον τον ελληνικό λαό, και ζήτησα να ενημερωθώ από σας και να επαναλάβω την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας -αυτονόητη- η οποία έχει εκφραστεί παντού, ότι θέλουμε μία συμφωνία όπως την έχουμε περιγράψει με αυτά τα γενικά χαρακτηριστικά, και θυμάστε εγώ ήμουν από εκείνους που έλεγαν ότι δεν πρέπει να είναι και πολύ λεπτομερή για να έχει ο πρωθυπουργός την ευχέρεια και την ευελιξία στη διαδικασία, για να μπορεί να έρθει, και η Ελλάδα να είναι στο ευρώ. Είναι κόκκινη γραμμή αυτή για μας. Ήρθα λοιπόν, αφενός μεν για να με ενημερώσετε θεσμικά, αφετέρου να σας επαναλάβω ότι η γραμμή μας σε τίποτα δεν έχει αλλάξει, ότι κατά τρίτον θα θέλαμε να υπάρχει θεσμική ενημέρωση.

Μου κάνει και εντύπωση άλλωστε γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε την κατά μόνας ενημέρωση, η οποία δεν υπηρετεί και κανένα θεσμικό σκοπό. Κατανοώ, βέβαια, και τις δύσκολες ώρες που κι αυτός περνά, και γι αυτό ακριβώς ήθελα να σας επισκεφθώ, να ενημερωθώ, να εκπέμψω ένα μήνυμα και προς τους εταίρους μας, ότι δε μπορεί κι αυτοί να είναι τόσο σκληροί, πρέπει να κατανοήσουν ότι πάνω από το 80-85%, όπως καταγράφεται, του ελληνικού λαού επιθυμεί να είναι στο ευρώ, και γι αυτό ακριβώς πρέπει και αυτοί να το κατανοήσουν και να σας πω ότι είμαστε παρόντες, στην πρόταση του πρωθυπουργού που είπε ότι πάρει ένα βροντερό ΟΧΙ θα πει ένα μεγάλο ΝΑΙ.

Αυτό εμείς το στηρίζουμε. Αυτό εμείς το αποδεχόμαστε και είμαστε έτοιμοι, αφού θα έχουμε και την ενημέρωση από εσάς, να επαναλάβουμε ότι πρέπει να πει το μεγάλο ΝΑΙ για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, διαπραγματευόμενος βέβαια. Αλλά αυτός έχει την ευθύνη, αυτός τα αναλαμβάνει, αυτός πρέπει να συνεννοηθεί με τη δικιά του κοινοβουλευτική ομάδα, κι εμείς πιστεύουμε ότι στη Βουλή, η συμφωνία θα έχει μια πολύ μεγάλη ανταπόκριση, απήχηση, έστω κι αν κάποιοι συνάδελφοι, κατά συνείδηση από το δικό του κόμμα, ψηφίσουν διαφορετικά..

Επομένως, μήνυμα προς τα έξω: ότι είμαστε ενωμένοι, συνταγματικά και θεσμικά όμως, και προχωράμε, στηρίζουμε αυτή την άποψη, κόκκινη γραμμή η Ελλάδα στο ευρώ και στην ευρωζώνη, και θεσμικές διαδικασίες γι αυτά τα ζητήματα, γιατί δεν είναι προσωπικά θέματα, δεν είναι για να τα συζητάμε ερήμην του ελληνικού λαού, δεν είναι για να τα συζητάμε χωρίς κανείς να γνωρίζει, με διαφάνεια, με τη θεσμική διαδικασία, για να μπορούμε να στηρίξουμε απερίφραστα, όπως κάνουμε άλλωστε και αυτή τη στιγμή.

Με αυτές τις σκέψεις κύριε Πρόεδρε, ζήτησα να σας επισκεφθώ.

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ. Πριν απ όλα συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων σας.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μεταβατικά.

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι αυτή την κρίσιμη ώρα είστε στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας. Αυτής της ιστορικής Παράταξης. Επειδή σας γνωρίζω πολύ καλά κι επειδή εκφράζετε μια διαδρομή ιστορικής μνήμης γι αυτή την Παράταξη, από τα πρώτα σας χρόνια, είναι σημαντικό το ότι τούτη την ώρα, μεταβατικά, είστε εκεί.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά την σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, αφού εξάρω τη σημασία και τη συμβολή της δικής σας παρουσίας, γιατί τη γνωρίζω, στο να καταλήξουμε σε κοινά σημεία, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η σύσκεψη και τα συμπεράσματά της έπαιξαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Πράγμα που αναγνώρισε και ο Πρωθυπουργός. Και είναι σημαντικό που τούτη την κρίσιμη στιγμή, βρεθήκαμε όλοι ενωμένοι, οι δημοκρατικές δυνάμεις οι οποίες στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Χώρας. Βρεθήκαμε ενωμένοι και για να πούμε ότι δεν υπάρχει όχι μόνο πρόθεση ρήξης, αλλά ούτε σκέψη, και επιπλέον ότι όλοι είμαστε μαζί στον αγώνα για να διασφαλισθεί αυτή η πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη αλλά και στην Ευρωζώνη. Γιατί αυτά πάνε και τα δύο μαζί.

Κατά τα λοιπά, επειδή σας είπα εκφράζετε όλη αυτή την ιστορική διαδρομή, επειδή γνωρίζω και την προσωπική σας σχέση και της οικογένειάς σας με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, χαίρομαι για κάτι, το οποίο το θεωρούσα αυτονόητο. Θέλω να σας πω ότι είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι όπως αυτή η Παράταξη ήταν που θεμελίωσε και δρομολόγησε την πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη, έτσι ακριβώς και σήμερα κάνει χωρίς να υπολογίσει κανένα κόστος πολιτικό: Βάζει ανυπόκριτα πλάτη, όπως συνηθίζουμε να το λέμε, σ΄ αυτή την πορεία, η οποία είναι μονόδρομος, όπως τόνισα. Και σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εδώ είμαι να σας ενημερώσω για όλα εκείνα τα οποία γνωρίζω, αλλά αφού ακόμα για άλλη μια φορά σας ευχαριστήσω για τη συμβολή σας στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών.

E. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

 

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ