Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κυρία Φώφη Γεννηματά στο Προεδρικό Μέγαρο

Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα σήμερα να συναντηθούμε γιατί ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου και όχι μόνο, ήθελα να σας προτείνω κάποια πράγματα στη συνέχεια, γιατί όπως ξέρετε και ο ίδιος η περιπέτεια που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν έχει τελειώσει και ο κίνδυνος του grexit εξακολουθεί και είναι πάντα μπροστά μας.

Τα κόμματα λοιπόν που έχουν δώσει τη διπλή εντολή στον Πρωθυπουργό, μετά από την τελευταία συνάντησή μας υπό την Προεδρία σας, του έδωσαν την εντολή της διαπραγμάτευσης, την εντολή να κλείσει τη συμφωνία για τη χώρα. Θεωρώ όμως ότι έχει έρθει η στιγμή να συνομιλήσει ξανά ο Πρωθυπουργός με τα κόμματα που στηρίζουν τη συμφωνία και να υπάρξει και ένας οδικός χάρτης, μία δέσμευση για τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες από δω και πέρα.

Αύριο ψηφίζεται και η δεύτερη δέσμη μέτρων των προαπαιτούμενων. Θα πρέπει λοιπόν να συζητήσουμε και να δεσμευθούμε όλοι πώς προχωρούμε, ποια είναι τα επόμενα βήματα, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η ασφαλής πορεία της χώρας μέχρις ότου είμαστε σίγουροι ότι έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο και τα προβλήματα και οδηγούμαστε στην έξοδο από την κρίση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τιμώ ιδιαίτερα αυτήν την αγωνία σας για την πορεία της Χώρας. Μια αγωνία που, το γνωρίζω γιατί σας γνωρίζω και προσωπικά, είναι κομματικώς ανιδιοτελής. Και δείχνει την προσήλωση και την δική σας και του ΠΑΣΟΚ στην μεγάλη εθνική υπόθεση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Είναι αυτονόητο ότι θα μεταβιβάσω αυτά τα οποία μου λέτε στον Πρωθυπουργό, δεδομένου ότι κατά το Σύνταγμα η αρμοδιότητα του ανήκει. Αλλά, θέλω να σας τονίσω κάτι το οποίο νομίζω ότι δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς: Το κεκτημένο, ας το πω έτσι, από την προηγούμενη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, η οποία αποτέλεσε τη βάση της σημερινής πορείας, λειτουργεί ακόμα. Και αυτό αποδεικνύεται από τα βήματα που έχουμε κάνει από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, κυρία Πρόεδρε. Χωρίς να έχουμε αποφύγει τους κινδύνους, τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα.

Και θέλω να πιστεύω ότι όπως εσείς, το ΠΑΣΟΚ, και τότε και τώρα συμβάλλετε προς αυτήν την κατεύθυνση, επιτέλους, πρέπει καθένας να αναλογισθεί τούτη τη στιγμή στον Τόπο, ιδίως από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες ακολουθούν την ευρωπαϊκή πορεία, τι σημαίνει, κοινωνικώς, οικονομικώς αλλά και εθνικώς, μια ενδεχόμενη πορεία της Ελλάδας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός Ευρωζώνης. Μια τέτοια πορεία θα ήταν καταστροφική, το τονίζω για πολλοστή φορά.

Και θεωρώ ότι με βάση την απόφαση της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών, αυτό έχει αποτραπεί. Αυτό το κεκτημένο να είσθε βέβαιη ότι εγώ, με όλους εσάς που μαζί ξεκινήσαμε, θα το θωρακίσουμε με ό,τι μέσα χρειασθεί, στο πλαίσιο βεβαίως του Συντάγματος. Και πάλι σας ευχαριστώ.-

 

Φωτογραφία: ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ