Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου με τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, όπως γνωρίζετε, χθες ήταν -και σήμερα- μία σημαντική μέρα. Χθες διότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και μπήκαν οι τελικές υπογραφές. Σήμερα εκταμιεύτηκε η πρώτη δόση ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ και έτσι αποκαταστάθηκε πλήρως η οικονομική σταθερότητα. Τώρα, νομίζω, είναι η ώρα να βρούμε τον τρόπο να αποκατασταθεί και η πολιτική σταθερότητα. Έτσι, όπως ορίζει το Σύνταγμά μας, ο τρόπος αυτός δεν είναι άλλος από την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία καθότι ως γνωστό η Δημοκρατία δεν γνωρίζει αδιέξοδα. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας υποβάλλω την παραίτηση της κυβέρνησης και να σας καταθέσω την πεποίθησή μου ότι πρέπει να κινηθούν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες άμεσα, προκειμένου να πάμε το συντομότερο δυνατό και με τον πολιτικό πολιτισμό που μας αρμόζει σε μια εκλογική διαδικασία, ώστε ο Ελληνικός Λαός να κρίνει με ποιον τρόπο η χώρα θα μπορέσει να οδηγηθεί ασφαλέστερα και συντομότερα στην έξοδο από την κρίση.

Θέλω επίσης να σας πω ότι διατίθεμαι την εντολή που ορίζει το Σύνταγμα να μου δώσετε αμέσως να σας την καταθέσω την ίδια στιγμή, δεδομένου ότι πρέπει η διαδικασία όπως προείπαμε, να είναι η τυπική διαδικαστική αυτή που προβλέπει το Σύνταγμα, να είναι σύντομη, να ολοκληρωθεί σύντομα, τάχιστα. Φρονώ ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις -και εγώ και το κόμμα μου ως τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, για σχηματισμό κυβέρνησης που θα λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής. Καθώς κι επίσης φρονώ ότι δεν υπάρχουν και οι προϋποθέσεις για τη δυνατότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, όλων των κομμάτων, για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ως εκ τούτου με βάση το Σύνταγμα, πρέπει να προχωρήσουμε στην άμεση συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης, με επικεφαλής έναν εκ των τριών Δικαστών των κορυφαίων Δικαστηρίων, προκειμένου να σχηματιστεί η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, να είσθε βέβαιος ότι θ’ ασκήσω στο ακέραιο τα καθήκοντά μου, τηρώντας πιστά τις διατάξεις του Συντάγματος οι οποίες προβλέπουν τι συμβαίνει στην περίπτωση που παραιτείται η Κυβέρνηση, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και θ’ ασκήσω τα καθήκοντά μου κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξει καμία, απολύτως, διακινδύνευση ως προς τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει με βάση την συμφωνία η οποία υπεγράφη και η οποία άρχισε να εκτελείται χθες. Γιατί την δέσμευσή μας αυτή θα την τηρήσουμε πλήρως. Όπως επίσης και να μην υπάρξει καμία διακινδύνευση ως προς την ασφαλή, πλέον, πορεία της Χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός Ευρωζώνης. Η λαϊκή ετυμηγορία πρέπει να εκφρασθεί με τρόπο που αρμόζει κατά το Σύνταγμα και τον πολιτικό μας πολιτισμό.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να μείνετε ήσυχος για αυτό.-