Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη στο Προεδρικό Μέγαρο

Ε. ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ενημέρωσα χθες τηλεφωνικά για την εξέλιξη, η οποία υπήρχε. Μου είπατε όμως ότι πρέπει και να έρθω και με προσκαλέσατε, σας ευχαριστώ πολύ, για να λήξει και τυπικά η εντολή που μου δώσατε.

Όπως σας είπα και χθες, η ΝΔ έκανε χρήση της εντολής γιατί αυτό προβλέπεται καταρχήν από το Σύνταγμα και επιβάλλεται, θα έλεγα, γιατί θεωρούμε ότι η εθνική συνεννόηση έχει το προβάδισμα, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν. Πιστεύω ότι πριν από λίγους μήνες, τον Δεκέμβριο του 2014, όταν δεν ακούσαμε το Σύνταγμα που επιτάσσει την εθνική συνεννόηση και δεν προσπάθησαν κάποιοι να συνεννοηθούν, με ευθύνη του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οδηγηθήκαμε σήμερα, 7 μήνες μετά, σ’αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα.

Κατά συνέπεια, είχα την υποχρέωση, επειδή το Σύνταγμα δεν προβλέπει κοινωνικές και φιλικές συναντήσεις αλλά πολιτικές, ουσιαστικές, και το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη, όπως γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα και ως Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, αλλά και ως συντάκτης πολλών από τις διατάξεις του Συντάγματος, προβλέπει και θέλει και επιθυμεί την εθνική συνεννόηση.

Δυστυχώς, η χώρα οδηγείται σε μια καταστροφική, κατά τη γνώμη μου, που θα μπορούσε να αποφευχθεί, πορεία με ευθύνη του κ.Τσίπρα. Πιστεύω ότι ακόμα μπορεί να καταλάβει ότι πρέπει να συναντηθεί μαζί μας και να γίνει, ακόμα και τώρα, η προσπάθεια συνεννόησης, ώστε να αποφύγουμε μια τέτοια πορεία. Ο ίδιος αναγνώρισε στη Βουλή ότι το φάντασμα του grexit ακόμα πλανάται πάνω από τη χώρα και επειδή, ταυτόχρονα, ο ίδιος όπως αφηγείται,
πιστεύει ότι θα είναι πρώτο κόμμα και θα κάνει μια κυβέρνηση με την επόμενη Βουλή – αναρωτιέμαι βέβαια με ποιους όταν κανέναν μας δεν θέλει να ξαναδεί – φοβάμαι ότι οδηγεί τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο.

Εύχομαι και θέλω, επειδή πλέον – κατά τη γνώμη μου – η χώρα θα οδεύσει σε εκλογές με ευθύνη του κ.Τσίπρα, να υπάρξει ένας πολιτικός πολιτισμός. Βεβαίως, με εκφράσεις και με ένταση που είναι πολύ φυσιολογικές στην περίοδο την προεκλογική, αλλά που ταυτόχρονα θα δίνουν τη δυνατότητα μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού να μπορέσουμε να ξανασυνεννοηθούμε, ανεξαρτήτως με τις κουβέντες που θα έχουμε ανταλλάξει προεκλογικά.

Σ’αυτή την πορεία, κύριε Πρόεδρε, εσείς παίζετε καθοριστικό ρόλο. Είσθε το σύμβολο της ενότητας του λαού μας, των πολιτικών μας δυνάμεων. Εμείς θα ανταποκριθούμε σε κάθε προσπάθεια που θα κάνετε, και ξέρω ότι κάνετε, για να συνεννοούνται οι πολιτικές δυνάμεις και για να υπάρχουν τα ήπια πολιτικά ήθη, που μπορούν να μας βοηθήσουν αυτή την ώρα. Και πιστεύω ότι έχουμε ακόμα τον χρόνο, και στη σύσκεψη που μπορεί να γίνει υπό την προεδρία σας, να πρυτανεύσει η λογική της εθνικής συνεννόησης και να αποφευχθεί αυτή η καταστροφική πορεία, που οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι μετά τις εκλογές θα υπάρχουν αναγκαία μέτρα, που θα έχουν προκληθεί από τις εκλογές πολύ πιο επώδυνα. Αυτά εμείς θα τα τονίσουμε, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν και από εκεί και πέρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Με αυτές τις σκέψεις ανταποκρίθηκα στην πρόσκλησή σας και προσήλθα στο Προεδρικό Μέγαρο και είμαι πάντα στη διάθεσή σας, έτοιμος για να συμβάλω,όσο μπορώ, στην προσπάθεια που κάνετε για τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ζήτησα να συναντηθούμε γιατί, ιδίως υπ’αυτές τις συνθήκες, η τήρηση των διατάξεων του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους, για τις διερευνητικές εντολές είναι πολύ σημαντικό πράγμα.

Πέραν τούτου, όπως γνωρίζετε, μέχρι να φθάσουμε στην εκλογική διαδικασία, ο ρόλος των Κομμάτων που παίρνουν την διερευνητική εντολή, ιδίως δε ο ρόλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι πολύ σημαντικός για τις συνεννοήσεις που πρέπει να γίνουν ως τότε. Επομένως, είναι ανάγκη να συζητήσουμε και πράγματα, τα οποία φυσικά και δεν πρόκειται να μείνουν
μυστικά – για να μην δημιουργούνται παρανοήσεις – τα οποία αφορούν την διαδικασία προκειμένου να φθάσουμε, όπως είπατε, στις εκλογές – εφόσον φθάσουμε στις εκλογές – κάτω από συνθήκες πολιτικού πολιτισμού. Που είναι περισσότερο αναγκαίες παρά ποτέ αυτές τις κρίσιμες ώρες, δεδομένου ότι δίνουμε εξετάσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Σας ευχαριστώ πολύ.-