Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) καθώς επίσης και δημάρχους νήσων Βορείου Αιγαίου και Δωδεκανήσου στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, για μιαν ακόμη φορά σας υποδέχομαι με χαρά στο Προεδρικό Μέγαρο, μολονότι οι συνθήκες που ξαναβρισκόμαστε είναι συνθήκες μεγάλων δυσχερειών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι μόνο τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω της οικονομικής κρίσης όλα αυτά τα χρόνια. Έχει προστεθεί σ’ αυτή την οικονομική κρίση μια σειρά άλλων προβλημάτων που επωμίζονται οι μηχανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδίως δε τώρα στο θέμα του μεταναστευτικού. Και κυρίως για τους νησιωτικούς δήμους.

Θέλω να σας τονίσω ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, συμμετέχω σχεδόν καθημερινά σ’ αυτή την αγωνία. Θέλω να σας πω ότι θα κάνω εκείνο που μου αναλογεί. Και ήδη γνωρίζετε ότι έχω τονίσει, urbi et orbi, ότι το ζήτημα αυτό ξεπερνάει όχι μόνο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ξεπερνάει την Ελλάδα. Είναι ένα τεράστιο, παγκόσμιο πρόβλημα, λόγω της ιδιομορφίας η οποία έχει διαμορφωθεί. Ξέρουμε πολύ καλά τις φωτιές του πολέμου που το έχουν δημιουργήσει. Αν δεν σβήσουν, το πρόβλημα αυτό θα διαιωνίζεται.

Επίσης θέλω να πω, ότι δεν είναι μόνο ζήτημα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά είναι ζήτημα που αφορά και τα Ηνωμένα Έθνη, ιδίως ως προς το θέμα του ασύλου. Για αυτό η πρότασή μου, από τις 12 Αυγούστου, είναι και παραμένει, την έχω επαναλάβει πολλές φορές, και την επαναλαμβάνω ακόμη μία φορά: Να συγκληθεί αμέσως Σύνοδος Κορυφής, γιατί η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου δεν έλυσε κανένα απολύτως πρόβλημα. Σύνοδος Κορυφής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και ιδίως με την Ύπατη Αρμοστεία, ώστε να υπάρξει συγκεκριμένη, επείγουσα ευρωπαϊκή πολιτική, ιδίως για το θέμα του ασύλου. Μια πολιτική η οποία είναι επιβεβλημένη για την Ευρωπαϊκή Ένωση από το γεγονός ότι υπάρχει το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο ήδη από το 2008. Ένα κείμενο το οποίο σε πέντε πυλώνες καθορίζει τις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποχρεώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τέτοιες περιπτώσεις να καθορίσει συγκεκριμένη πολιτική. Άρα, αυτή η υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρέωση εφαρμογής πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου ουσιαστικά.

Θα κάνω, σας επαναλαμβάνω, ό,τι μπορώ προς αυτή την κατεύθυνση. Έχω δει την κινητικότητα που επικρατεί στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό, και από πλευράς της κ. Μέρκελ και από πλευράς του κ. Ολάντ, και την ευαίσθητη στάση του κ. Γιουνκέρ. Περιμένω αυτή η στάση να μετατραπεί σε πράξη, κι εγώ ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είμαι διατεθειμένος να συμβάλλω προς αυτή την κατεύθυνση όσο μπορώ. Και δεν πρόκειται να ησυχάσω μέχρι να υπάρξει σε αυτό το θέμα πολιτική, η οποία θα επιτρέψει και σε εσάς να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων, για να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να πράξει αυτό που τους αναλογεί. Γιατί αυτό που κάνει σήμερα την υπερβαίνει κατά πολύ.

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι εξαιρετική τιμή για εμάς να μας δέχεστε για τρίτη φορά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, και το κάνετε πράξη αυτό που είχατε υποσχεθεί ως ένας γνήσιος πρεσβευτής της Αυτοδιοίκησης, ότι θα είστε κοντά μας όποτε και όσο μπορείτε, και όσο χρειαστεί. Είναι ιδιαίτερη τιμή, που μας δέχεστε σήμερα με τους δημάρχους των παραμεθορίων περιοχών -που έχουν υποστεί ένα μεγάλο βάρος της συνέπειας της μετακίνησης μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων, ανθρώπων, συνανθρώπων μας, για τους οποίους ανθρωπιστικά θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για αυτούς, και κάνουμε ό,τι μπορούμε για αυτούς. Αλλά θα πρέπει συγχρόνως μέσα από ένα εθνικό σχεδιασμό, να κάνουμε το εθνικό μας ζήτημα και ευρωπαϊκό ζήτημα. Και είμαι σίγουρος ότι εσείς θα συμβάλλετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πάνω σε αυτό το πλαίσιο.

Σήμερα είχαμε την ιδιαίτερη χαρά μιας σύσκεψης με τους αρμοδίους υπουργούς, την κ.Χριστοδουλοπούλου, τον κ.Δρίτσα και τους εκπροσώπους του κ.Πανούση –από τη γραμματέα και την Υποστράτηγο, συνεργάτες του κ.Υπουργού-, όπου μπορέσαμε τελικά εκτός από το να καταγράψουμε τα προβλήματα, να δούμε κυρίως τι πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί, Αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση και κεντρική εξουσία, ώστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τους ανθρώπους αυτούς, για τις τοπικές κοινωνίες, για τις τοπικές οικονομίες. Και σίγουρα η ενότητα αυτή θα δημιουργήσει την εθνική παρακαταθήκη να ξεπεράσουμε και αυτό το πρόβλημα.

Οι συνάνθρωποί μας αποτελούν, αν θέλετε, την παρακαταθήκη ότι η Αυτοδιοίκηση θα είναι κοντά τους αλλά και συγχρόνως μαζί με την ενότητα, με την κυβέρνηση και με την Ευρώπη, και με τη δική σας στήριξη την οποία θεωρούμε πολύ σημαντική, να καταφέρουμε να κάνουμε και το καλύτερο για αυτούς αλλά και το καλύτερο για να μπορέσουν να διοχετευτούν με τον πιο ασφαλή τρόπο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και συγχρόνως να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που ο Επίτροπος της Ευρώπης κ.Αβραμόπουλος έχει εξασφαλίσει να έρθουν εδώ στη χώρα μας, για το καλύτερο δυνατό.

Είμαστε ευγνώμονες που μας δεχτήκατε, νιώθουμε ότι είστε πολύ κοντά μας και το εκφράζουμε με σύσσωμο τρόπο, όλοι εδώ οι δήμαρχοι, με ένα μεγάλο ευχαριστώ, και καλή δύναμη στο έργο σας, που ξέρουμε ιδιαίτερα αυτές τις στιγμές είναι μεγάλο, και είμαστε σίγουροι ότι θα το καταφέρετε με τον καλύτερο και πιο συνταγματικό τρόπο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.-