Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με φοιτητές της Ακαδημίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου και τους φοιτητές που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου με Επικεφαλής τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δικαίου Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Φλογαίτη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστώ πολύ που βρίσκεσθε σήμερα στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Για εικοσιένα ολόκληρα χρόνια ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημόσιου Δικαίου οργανώνει αυτόν τον κύκλο μαθημάτων μέσω της Ακαδημίας Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου, που υπάγεται στον οργανισμό αυτό.
Αυτός ο κύκλος μαθημάτων είναι εξαιρετικά σημαντικός, για πολλούς λόγους, αλλά θα περιορισθώ να αναφερθώ σε δύο απ΄ αυτούς.
Στόχος είναι η μελέτη του περιεχομένου, και ιδίως της φιλοσοφίας, των ευρωπαϊκών συστημάτων δημόσιου δικαίου από πλευράς συγκριτικού δικαίου κατά πρώτον, αλλά όχι μόνο.
Δεν υποτιμώ καθόλου βεβαίως την σημασία του συγκριτικού δικαίου και στο χώρο του δημόσιου δικαίου. Αλλά η απλή μελέτη των ευρωπαϊκών συστημάτων δημόσιου δικαίου με βάση μόνο τις μεθόδους του συγκριτικού δικαίου, νομίζω ότι αναδεικνύει μια κάπως επιδερμική προσέγγιση της ουσίας των συστημάτων αυτών.
Αυτή η συγκριτική ανασκόπηση μπορεί και πρέπει να προχωρήσει περισσότερο στην ουσία της φιλοσοφίας και της δομής των συστημάτων αυτών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε -γιατί πρέπει να δούμε- ποια είναι τα κοινά σημεία που αρχίζουν να διαμορφώνονται. Ποιες είναι οι κοινές γενικές αρχές των διαφόρων ευρωπαϊκών συστημάτων δημόσιου δικαίου.
Είναι, φυσικά, βέβαιο ότι μια προσδοκία ταχείας ενοποίησης των συστημάτων αυτών αποτελεί πραγματικά ουτοπία. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς πως στο άμεσο, θα ΄λεγα ούτε στο ορατό, μέλλον μπορούμε να δούμε μια τέτοια ενοποίηση. Πλην όμως μέσα από τη συναγωγή γενικών αρχών, μπορούμε σιγά-σιγά να βάλουμε τις βάσεις για μια μελλοντική ενοποίηση, όσο αυτή είναι δυνατή, ιδίως στο πλαίσιο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συναγωγή γενικών αρχών, που αφορούν κυρίως τα θέματα των διοικητικού δικαίου, πρωτίστως όμως τα θέματα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, είναι κάτι το οποίο όχι μόνο εμφανίζεται εφικτό, αλλά και απολύτως απαραίτητο σήμερα για τον λόγο που θα εξηγήσω ευθύς αμέσως.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να πραγματώσει τους στόχους της και ιδίως να επιδιώξει την θεσμική ενοποίησή της, χωρίς να ενοποιήσει σημαντικά τμήματα του δικαίου των κρατών-μελών της και ιδίως τα τμήματα που αφορούν, όπως τόνισα προηγουμένως, το διοικητικό δίκαιο και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Θέματα δηλαδή που σχετίζονται με την λειτουργία της κρατικής μηχανής και με τα ζητήματα του ανθρωπισμού και του κοινωνικού κράτους δικαίου, πράγμα το οποίο βλέπουμε να έχει ιδιαίτερη ένταση στις μέρες μας.
Άλλωστε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και πρωτίστως η Ευρωζώνη, προχωρούν σταδιακώς -και με σχετικά γρήγορους ρυθμούς- μόνο στην οικονομική ενοποίηση και κυρίως στη νομισματική ενοποίηση, χωρίς να κάνουν αντίστοιχα βήματα σε θεσμικό επίπεδο, αυτό δείχνει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, από αρνητική όμως πλευρά: Δηλαδή το μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο αν δεν καλυφθεί, τότε από κει και πέρα υπονομεύεται στο μέλλον η ίδια η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα έχει πάρει την οριστική απόφαση να συνεχίσει, και μάλιστα κατά τρόπο αδιαπραγμάτευτο, την πορεία της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα στο σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Και αυτή η πορεία επιτρέπει στους Έλληνες, και μέσα από τους νομικούς της και σε συνεργασία και με τους νομικούς των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αγωνισθούμε ακριβώς για να βοηθήσουμε ώστε η Ευρώπη να ξαναγυρίσει σε βασικές αρχές και αξίες που φαίνεται να είναι κάπως ξεχασμένες. Αλλά επιπλέον, για να δημιουργήσουμε κοινούς δημοκρατικούς θεσμούς, κοινό δίκαιο σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, του κοινωνικού κράτους, έτσι ώστε να καλυφθεί αυτό το δημοκρατικό έλλειμμα για το οποίο μίλησα προηγουμένως.
Χαίρομαι λοιπόν ειλικρινά γιατί η δική σας προσπάθεια, δίνει σάρκα και οστά σε αυτήν την προσπάθεια. Συγχαίρω, για πολλοστή φορά, αλλά ιδίως ενώπιόν σας, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημόσιου Δικαίου, τον Διευθυντή του και συνάδελφο στο χώρο του Πανεπιστημίου ως πριν λίγο, τον κ. Φλογαϊτη, τους κορυφαίους διδάσκοντες στον κύκλο μαθημάτων τα οποία έχουν αρχίσει. Και εύχομαι αυτή η προσπάθεια να συνεχισθεί για πολλά ακόμη χρόνια. Εύχομαι να προσφέρει αυτά που μπορεί να προσφέρει. Εύχομαι, μαζί με την ευόδωση της προσπάθειας αυτής, να οδηγήσει και στην οριστική καταξίωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, όπως του αξίζει.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Σ. ΦΛΟΓΑΪΤΗΣ: Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριε Καθηγητά, σας ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας κάνετε να δέχεστε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, και μάλιστα, την Ακαδημία Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου, την μέχρι τώρα παραδοσιακή εκπαιδευτική μονάδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου.

Επιτρέψτε μου, παρακαλώ, να θυμίσω ότι έχουμε μεταξύ μας εκπροσώπους της Διεθνούς Τραπέζης, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, της Σχολής Πολιτικών και Νομικών Επιστημών της Ρουμανίας, του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, του Κάλιαρι, του Πανεπιστημίου των Παρισίων 2, του Πανεπιστημίου του Τρέντο, του Πανεπιστημίου της Λιλ, του Πανεπιστημίου Λα Σαπιέντσα της Ρώμης, του Πανεπιστημίου Ρόμα Τρε, του Πανεπιστημίου του Μιλάνο-Μπικόκα, του Πανεπιστημίου της Βαλανσιέν, του Queen Mary University του Λονδίνου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου της Θράκης.

Έχουμε την τιμή να σας ενημερώσουμε ότι μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία αυτή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου έχει εκπαιδεύσει πάνω από 500 νέους από όλες τις χώρες της Ευρώπης, και θα έλεγα του κόσμου, ενώ έχει προσφέρει άσκηση στις δραστηριότητές του σε περισσότερους από 150 νέους. Το πρόγραμμα της άσκησης είναι πολύ πρόσφατο, οπότε είμαστε ήδη περήφανοι για τον αριθμό τον οποίο έχουμε τη δυνατότητα να σας ανακοινώσουμε.

Κύριε Πρόεδρε, όλοι εμείς που σήμερα έχετε την ευγενή καλοσύνη να δεχθείτε στο Προεδρικό Μέγαρο, γνωρίζουμε πολύ καλά τη σημασία της δυνατότητας που μας δίνετε, πριν από όλα να σας ενημερώνουμε για τις δραστηριότητές μας και για την προσπάθειά μας. Αλλά κυρίως για τη δυνατότητα που μας δίνετε να σας συναντήσουμε προσωπικά και να κερδίσουμε από τη γνώση σας, και το κύρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.-