(Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, στο επίσημο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, η μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ πρέσβης κα Αικατερίνη Μπούρα.)
Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση απευθύνομαι στην Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, με την ευκαιρία του αποψινού ετησίου δείπνου σας.
Τα αισθήματα αυτά γίνονται ακόμη πιο έντονα, όταν αναλογισθεί κανείς το τεράστιο έργο που επιτελεί η Ομογένεια, Ελληνική και Κυπριακή, στον Τόπο αυτόν, όπου την οδήγησαν ιστορικές, κοινωνικές και επαγγελματικές συγκυρίες.
Το έργο της Ομογένειας δεν εξαντλείται, ωστόσο, στη διατήρηση του ελληνικού της χαρακτήρα μέσω της γλώσσας και της βιωματικής τήρησης ηθών και εθίμων, αλλά και στην οικοδόμηση στέρεων δεσμών με την Χώρα υποδοχής, μέσω της διαρκούς αλληλεπίδρασης των μελών της με την τοπική κοινωνία. Η αλληλεπίδραση αυτή είναι εξόχως σημαντική διότι δεν περιορίζεται σε απλή διάδοση και προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της ελληνικής παιδείας. Εκτείνεται και στον χώρο της πολιτικής, με την ακούραστη και διαρκή φροντίδα των μελών της Ομογένειας ως προς την ενημέρωση, για τους εθνικούς αγώνες και στόχους, της ευρύτερης κοινωνίας και των πολιτικών θεσμικών παραγόντων στις χώρες διαβίωσης.
Το Κυπριακό παραμένει, 40 χρόνια και πλέον, μια βαθειά πληγή για τον Ελληνισμό. Η επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών δημιουργεί μια θετική προοπτική για την επίλυση του ζητήματος. Και, πράγματι, η επανενωμένη Κύπρος θα προσφέρει την ευκαιρία στους πολίτες της να ζήσουν σ’ ένα περιβάλλον ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Είναι, ωστόσο, σκόπιμο να μετριάσουμε τις υπερβολικές προσδοκίες, μέχρις ότου διαπιστώσουμε ότι η άλλη πλευρά είναι ειλικρινά διατεθειμένη να συμβάλει, με εποικοδομητικό τρόπο, στην επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος. Η καλλιέργεια κλίματος ευφορίας, σε συνδυασμό με την, βεβαίως αδικαιολόγητη, κόπωση που υφέρπει σ’ ένα μέρος της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με την διαχείριση του Κυπριακού προβλήματος, ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε λύση που δεν θα είναι αμοιβαία αποδεκτή και μακροπρόθεσμα βιώσιμη. Η συμβολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την συμβατότητα της λύσης με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, είναι καθοριστικής σημασίας.
Για τους λόγους αυτούς σας καλώ να συνεχίσετε, με την ίδια αποφασιστικότητα, τις προσπάθειες ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας και απόδοσης τιμής σ’ όλους όσους στέκονται σταθερά στο πλευρό του Κυπριακού Ελληνισμού και συνηγορούν υπέρ της προώθησης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, όπως το τιμώμενο πρόσωπο της αποψινής βραδιάς, ο αξιότιμος Γερουσιαστής κ. Charles Schumer.
Εύχομαι καλή επιτυχία και συνέχεια στο πολύπλευρο και πολύτιμο για τον Ελληνισμό εθνικό σας έργο.