Αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου μετά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Ξάνθης

Αρχιτεκτονικά Στοιχεία Προεδρικού Μεγάρου

Με ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και με εθνικό δέος αποδέχομαι την μεγάλη τιμή που μου περιποιείτε, ανακηρύσσοντάς με Επίτιμο Δημότη του Δήμου Ξάνθης. Επιτρέψατέ μου να σας διαβεβαιώσω ότι συγκαταλέγω, αυτονοήτως, αυτή την τιμή στις πραγματικά μεγάλες στιγμές που μου επιδαψίλευσε ο Λαός και η Θεία Πρόνοια.

I. Η προαναφερόμενη διαβεβαίωσή μου δεν ενέχει τίποτα το υπερβολικό, τίποτα το εθιμοτυπικό. Είναι μια απολύτως ειλικρινής κατάθεση ψυχής, αν αναλογισθεί κανείς τι σημαίνει για κάθε Έλληνα το να θεωρείται μέρος των Θρακών, δηλαδή μέρος των ιστορικών Ακριτών της Ελλάδας.

Α. Η Ελληνικότητα της Θράκης ρίζωσε στα βάθη της ιστορίας, όπως τεκμηριώνει αδιαψεύστως και η Ορφική παράδοση. Κι εμπεδώθηκε μεσ’ από την ίδρυση των ένδοξων Ελληνικών Αποικιών, οι οποίες κατέστησαν την Θράκη ένα από τα μεγαλύτερα ιωνικά κέντρα πολυσήμαντης και πολυκύμαντης πνευματικής δραστηριότητας της κλασικής αρχαιότητας. Και μόνον ο πνευματικός φάρος των Αβδήρων αρκεί για να βεβαιώσει του λόγου το ασφαλές, μεσ’ από την ανεκτίμητη πνευματική προσφορά π.χ. του Δημόκριτου, του Πρωταγόρα, του Λεύκιππου και του Ανάξαρχου.

Β. Στην ρωμαϊκή εποχή η Ελληνική Θράκη ανέδειξε τον Σπάρτακο και τον πρώτο μη ρωμαίο αυτοκράτορα, τον Μαξιμίνο.

Γ. Στην βυζαντινή περίοδο αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Θράκες Αυτοκράτορας Λέων Α, Ιουστίνος Α΄, Τιβέριος Β΄ και Φωκάς.

Δ. Την εποχή μας κόσμησαν – ή και κοσμούν ακόμη- εντελώς ενδεικτικά ο Γεώργιος Βιζυηνός, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο Ευγένιος Ευγενίδης, ο Κώστας Βάρναλης, ο Μάνος Χατζηδάκης, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος και ο Διονύσης Σαββόπουλος.

II. Την κορυφαία τιμή της ανακήρυξής μου σ’ Επίτιμο Δημότη του Δήμου Ξάνθης καθιστά εντονότερη το γεγονός ότι συμπίπτει με την επέτειο απελευθέρωσης της Ξάνθης, την 4η Οκτωβρίου 1919. Μια επέτειο με πολλαπλά για τον Ελληνισμό διδάγματα, από τα οποία επιλέγω τα εξής δύο:

Α. Πρώτον, το δίδαγμα της ανεξάντλητης δημιουργικής δύναμης των Ελλήνων, όταν υπερασπίζονται τα ιερά και τα όσια του Έθνους ενωμένοι και αποφασισμένοι για κάθε θυσία προς αυτή την κατεύθυνση. Κάτι το οποίο απέδειξε και αποδεικνύει και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων σήμερα, μπροστά στην θεμελιώδη εθνική επιλογή της σταθερής και αδιαπραγμάτευτης πορείας της Χώρας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης κι εντός Ευρωζώνης.

Β. Δεύτερον, το δίδαγμα της συνειδητοποίησης των δυνατοτήτων που διαθέτουμε ως Λαός για την υπεράσπιση της Πατρίδας, όταν αξιοποιούμε καταλλήλως και συνδυαστικώς τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Διπλωματία. Η όλη πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου, κατά την εποχή της ανασυγκρότησης της Ξάνθης μετά την απελευθέρωσή της, αρκεί για να τεκμηριώσει την ορθότητα του προμνημονευόμενου διδάγματος. Πέραν τούτου πρέπει να διδασκόμαστε και από το ότι, τότε, ο Ελευθέριος Βενιζέλος χρησιμοποίησε –πέρα κι έξω από κομματικές επιλογές- ό,τι καλύτερο διέθετε ο Τόπος για ν’ ανατάξει διοικητικώς και οικονομικώς την Θράκη και, ειδικότερα, την Ξάνθη. Αναφέρω μόνον το εμβληματικό παράδειγμα του Νίκου Καζαντζάκη.

Καταλήγοντας, σας ευχαριστώ θερμώς για την άκρως τιμητική, όπως προείπα, απονομή σε μένα της ιδιότητας του Επίτιμου Δημότη του Δήμου Ξάνθης. Και σας παρακαλώ και σας προσκαλώ –και σ’ αυτή την αποστολή θα είμαι δίπλα σας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού αυτό είναι το χρέος που μου αναθέτει ο τίτλος τον οποίον μου απονείματε- να υπερασπισθείτε στο διηνεκές την Θράκη μας και την Ελληνικότητά της. Μ’ όλους τους Έλληνες ενωμένους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, δηλαδή μ’ όλους εκείνους που έχουν ταχθεί να τηρούν πιστά το Σύνταγμα και να υπερασπίζονται, αν χρειασθεί και με την τελευταία σταγόνα του αίματός τους, την Ελλάδα, την ιερή Πατρίδα μας. –