Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Tsinghua του Πεκίνου και του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε σήμερα, 7.10.2015, αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Tsinghua του Πεκίνου και του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη».

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους:
1. Καθηγητή Shi Zhiqin, Γραμματέα του Κόμματος της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Tsinghua
2. Καθηγήτρια Zhang Lihua, Διευθύντρια του Κέντρου Σχέσεων Κίνας – Ε.Ε., Πανεπιστήμιο Tsinghua, Πανεπιστήμιο Tsinghua
3. Καθηγητή Wang Xiaochao, Καθηγητή Φιλοσοφίας και Διευθυντή του Ινστιτούτου Θρησκειολογίας και Ηθικής, Πανεπιστήμιο Tsinghua
4. κ. Πάνο Λασκαρίδη, Πρόεδρο του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», και
5. κα Κατερίνα Λασκαρίδη, Αντιπρόεδρο του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη».

Π.ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πολύ που μας δέχεσθε. Θέλαμε να σας ενημερώσουμε για μια πρωτοβουλία και μια εξέλιξη, η οποία έγινε αυτές τις μέρες, που είναι μια συμφωνία μεταξύ του ‘Ιδρύματος Λασκαρίδη’ και του Πανεπιστημίου Tsinghua του Πεκίνου – ειρήσθω εν παρόδω είναι το μεγαλύτερο και εγκυρότερο Πανεπιστήμιο στην Κίνα – η οποία αφορά μια χορηγία του Ιδρύματος και την ίδρυση μιας Έδρας Κλασσικών και Νεώτερων Ελληνικών Σπουδών. Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκινά για 5 χρόνια και ο σκοπός είναι, μέσω του Ινστιτούτου Κοινωνικών Σπουδών, να κατευθυνθεί αυτή η προσπάθεια από τον κ.Wang, ο οποίος είναι διαπρεπής Ελληνιστής και Πλατωνιστής και έχει περάσει όλη του τη ζωή μελετώντας την αρχαία ελληνική γραμματεία. Έχει μεταφράσει Πλάτωνα πάρα πολύ στα κινεζικά.

Σκοπός είναι να συσφιχθούν οι σχέσεις των δύο αρχαίων πολιτισμών. Στην μοντέρνα εποχή έχουμε αρκετές σχέσεις και εμπορικές και ναυτιλιακές, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Κλασσικών Σπουδών. Εκείνοι φυσικά, θα συνεισφέρουν από την πλευρά τους το όνομα και το κύρος του Πανεπιστημίου και εμείς από εδώ την ειδικότητά μας και τις δυνατότητές μας στις κλασσικές σπουδές, όχι μόνο του Ιδρύματος αλλά όλης της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας.

Χθες που είχαμε την τελετή της υπογραφής και ένα δείπνο πράγματι πάρα πολλοί διαπρεπείς ακαδημαϊκοί έδειξαν ότι θα ήθελαν με μεγάλη χαρά να υποστηρίξουν αυτό το εγχείρημα, που ξεκινά καταρχήν για 5 χρόνια. Η ιδέα είναι εάν τα πράγματα πάνε καλά, σε δύο χρόνια το Πρόγραμμα, όπως το λέμε τώρα, να γίνει ένα Κέντρο Κλασσικών Σπουδών και ελπίζουμε ότι η προσπάθεια θα ευοδωθεί.

Αυτό είναι εν περιλήψει το εγχείρημα που ξεκινήσαμε χθες και ελπίζουμε να πάει καλά και ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας. Άλλωστε, εσείς ο ίδιος μου είχατε πει ότι το θεωρείτε σημαντικό και είχατε αναφερθεί κιόλας στο Μήνυμά σας για την εθνική εορτή της Κίνας. Γι’αυτό ήρθαμε να σας πούμε τι κάναμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Κυρίως για την πρωτοβουλία την οποία το ‘Ίδρυμα Λασκαρίδη’ παίρνει για την δημιουργία αυτής της Έδρας στο Πανεπιστήμιο Tsinghua, Έδρας Ελληνικής Γλώσσας και Φιλοσοφίας. Και θέλω να συγχαρώ δημόσια επίσης και το Πανεπιστήμιο Tsinghua, αλλά και τον Καθηγητή Wang, μεγάλο Πλατωνιστή σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί θα είναι η ψυχή όλης αυτής της προσπάθειας.

Να θυμίσω ότι στο Μήνυμά μου για την Εθνική Επέτειο της Κίνας, την 1η Οκτωβρίου, ανάμεσα στα άλλα που αφορούν τις οικονομικές σχέσεις, είχα τονίσει, με έμφαση, ότι μεγαλύτερη σημασία για μένα έχει η σύσφιγξη των σχέσεων των δύο Χωρών, αυτών των πανάρχαιων πολιτισμών, σε ό,τι αφορά ιδίως τη γλώσσα και την επικοινωνία πάνω στα θέματα της γλώσσας. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που φοιτούν στα Πανεπιστήμια της Κίνας μαθαίνοντας την κινεζική γλώσσα, πολλοί Κινέζοι που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα στην Ελλάδα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το ότι στο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Κίνας δημιουργείται Έδρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικής Φιλοσοφίας.

Επίσης, θέλω να επισημάνω πόσο είναι σημαντικό το ότι μεταφράσθηκε αυτό το εξαιρετικό έργο του κ.Κωνσταντίνου Στάϊκου, πάνω στην Βιβλιοθήκη του Πλάτωνα και της Ακαδημίας Πλάτωνος. Γιατί εκεί περιγράφεται, ακριβώς, με σύγχρονους όρους βεβαίως, ποια ήταν η «αποθήκη γνώσης» που υπήρχε ήδη από την εποχή εκείνη.

Αισθάνομαι πραγματικά μεγάλη ικανοποίηση γιατί αναπτύσσεται αυτή η πρωτοβουλία. Εύχομαι να πολλαπλασιασθεί. Και θυμίζω κάτι: Ανάμεσα στην Κίνα και την Ελλάδα, την Ελλάδα και την Κίνα, ο μεγαλύτερος κοινός δεσμός δεν είναι ο οικονομικός. Ο οικονομικός είναι η απόρροια της συνεργασίας δύο πανάρχαιων πολιτισμών πάνω σε κοινά θέματα και της συνείδησης ότι δεν έχει σημασία πόσο είναι το μέγεθος μιας Χώρας. Αλλά ποια είναι η συμβολή της κάθε Χώρας στην πορεία του παγκόσμιου πολιτισμού. Και σε μια εποχή σαν την σημερινή, που περνάμε μεγάλη κρίση των αρχών και αξιών των κοινών μας πολιτισμών, νομίζω ότι αυτές οι πρωτοβουλίες αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Και πάλι σας ευχαριστώ. Και ευχαριστώ δημόσια τον Καθηγητή Wang για την μεγάλη αυτή συνεισφορά του να είναι γνωστός ο Πλάτωνας στην Κίνα και όχι μόνο. Συγχαρητήρια θερμά. Από την πλευρά μου, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα είμαι στην διάθεσή σας για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτήν την προσπάθεια ‘πιλότο’ για πολλά άλλα στο μέλλον.

Π.ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Πρόεδρε, για τα καλά σας λόγια.-