Από την παρασημοφόρηση του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. κ. Jean Asselborn Υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, η Ελληνική Πολιτεία σας απονέμει αυτό το παράσημο επειδή, κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχετε συμβάλει τα μέγιστα ώστε να αντιμετωπισθεί αυτή η βαθιά ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων πολέμου με τρόπο, ο οποίος και διασφαλίζει, όσο είναι δυνατόν, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σύνορά της. Αλλά και με τρόπο ο οποίος ταιριάζει στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Δηλαδή, με τρόπο ο οποίος ταιριάζει στον σεβασμό του Ανθρώπου και της αξίας του και, ιδίως, των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας, οι αποφάσεις που ελήφθησαν καθόρισαν και τους όρους, υπό τους οποίους τα κράτη-μέλη και τα γειτονικά κράτη συνεργάζονται, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ανθρωπιστική κρίση. Δηλαδή, με τρόπο ο οποίος σέβεται τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως καθορίζονται κυριάρχως απ’αυτά.

Διότι η συνεργασία, η οποία υπάρχει και θα υπάρξει, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει εκπτώσεις ή υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών. Είναι αυτός ο συνδυασμός, ακριβώς, του σεβασμού του ευρωπαϊκού δικαίου και του δικαίου των κρατών-μελών και του σεβασμού των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που καθιστά την Προεδρία σας, αυτή τη δύσκολη στιγμή, μια εμβληματική Προεδρία. Και ένα παράδειγμα για το μέλλον και έως ότου λήξει αυτή η κρίση. Η οποία πρέπει να λήξει με την εμπέδωση της ειρήνης στην Μέση Ανατολή.

J.ASSELBORN: Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να εκφραστώ στα γαλλικά για να σας πω πόσο μεγάλη τιμή αισθάνομαι από αυτή την υψηλότατη τιμητική διάκριση που μου επιδίδετε εσείς προσωπικά και το ελληνικό κράτος. Θέλω να αναφερθώ και σε ένα ανεκδοτικό περιστατικό. Θέλω να σας πω ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και έντεκα χρόνια που είμαι Υπουργός Εξωτερικών και εδώ και δύο χρόνια που είμαι Υπουργός Υπεύθυνος για Θέματα Μετανάστευσης που μου τηλεφώνησε μετά από ένα Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίας τόσο σημαντικής χώρας, της Ελλάδας, για να ευχαριστήσει τόσο εμένα προσωπικά όσο και τους συναδέλφους μου για τη βοήθεια που πρόκειται να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα. Και θέλω να τονίσω ότι αυτή η βοήθεια δεν είναι σε καμία περίπτωση μία προσπάθεια να θέσουμε την Ελλάδα υπό επιτήρηση, αλλά είναι βοήθεια που βγαίνει από την καρδιά μας, έτσι ώστε να συντελέσουμε στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να σας πω ότι πολύ σωστά θέσατε το πλαίσιο της κρίσης. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση. Και θα πρέπει να λύσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση με ορθολογικά μέσα και με ευρωπαϊκά μέσα. Διότι η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα κλειδί. Γι΄ αυτόν τον λόγο εκφράσαμε την συμπαράστασή μας μέσω της παρουσίας μου εδώ πριν από λίγες μέρες ως Προέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου και ο κ. Αβραμόπουλος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μάλιστα αύριο, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μεταβούμε στην Λέσβο, ακριβώς γι’ αυτό το θέμα. Νομίζω πως θα είναι προς όφελος της Ελλάδας και προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λειτουργήσουν πλήρως, όπως λειτουργούν ήδη στην Ιταλία, τα hot spots, δηλαδή τα κέντρα υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων και των ανθρώπων που χτυπούν την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μετεγκατάσταση η οποία έχει αποφασιστεί θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα λειτουργούν σωστά και τα hot spots. Υπάρχει κίνδυνος, αν τα hot spots δεν λειτουργήσουν, να καταρρεύσει το σύστημα Schengen.

Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά εσάς προσωπικά, την ελληνική κυβέρνηση, την κοινωνία των πολιτών και όλους τους Έλληνες γι’ αυτήν την υψηλότατη τιμητική διάκριση που μου επιφυλάξατε και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αποτελεί μια ενθάρρυνση για εμάς και για την δική μας Προεδρία, η οποία ακόμη δεν έχει τελειώσει, δεδομένου ότι είμαστε στα μισά της περίπου. Αποτελεί, λοιπόν, μία πολύ δυνατή ενθάρρυνση για εμάς να προχωρήσουμε με πολύ μεγάλη ενέργεια, με πολύ ισχυρή δέσμευση, έτσι ώστε πριν το τέλος της θητείας μας να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σύστημα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης με πολλή καρδιά και ανθρωπιά, όπως είπατε, και να μπορέσουμε να επιλύσουμε άπαξ και δια παντός αυτό το θέμα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρόεδρε και θέλω να σας πω ότι η σημερινή μέρα αποτελεί μία από τις πιο όμορφες στιγμές που έχω ζήσει σαν Υπουργός Εξωτερικών, αξίωμα το οποίο κατέχω εδώ και έντεκα χρόνια και σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.