Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου με μέλη της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στο Προεδρικό Μέγαρο

Υφ.ΥΠ.ΕΞ. Γ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε εκ μέρους της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας που μας δεχτήκατε. Ζητήσαμε την συνάντηση επειδή γνωρίζουμε την ευαισθησία σας, ειδικά για τα θέματα της προστασίας των θρησκευτικών δικαιωμάτων, αλλά και πολιτιστικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στην περίοδο που υπάρχουν τόσα προβλήματα στην γύρω περιοχή μας. Μαζί μας βρίσκεται ο Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας κος Sergey Popov και τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας, όπως τα έχετε γνωρίσει. Και να σας διαβεβαιώσουμε ότι σαν οργάνωση δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, έτσι ώστε να σταματήσουν οι καταστροφικές συνέπειες των πολέμων στην ευρύτερη περιοχή και των διώξεων που υφίστανται πολλοί πληθυσμοί στην περιοχή. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι, πάνω από είκοσι χρόνια- ήδη από το 1993-η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, συνεισφέρει τα μέγιστα στην διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, το οποίο όπως είναι γνωστό στηρίζεται πάνω σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι η αρχαία Ελλάδα, μέσα από την ελευθερία και το πνεύμα. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η Ρώμη, μέσα από το κράτος και το δίκαιο. Και ο τρίτος πυλώνας είναι ο Χριστιανισμός, η Χριστιανική Διδασκαλία, όπως προκύπτει πρωτίστως από τα δεδομένα της Ορθοδοξίας. Δεδομένα τα οποία αφορούν την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι το μήνυμα της Ορθοδοξίας σήμερα για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο, όταν υπάρχουν ακόμα και στην Πατρίδα μας φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης. Και όταν υπάρχουν εστίες πολέμου, κυρίως στην Μέση Ανατολή, οι οποίες δημιουργούν κύματα προσφύγων, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε υπό το πρίσμα της προστασίας του ανθρώπου. Το πρίσμα της προστασίας της αξίας του ανθρώπου. Γνωρίζω ότι η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, ακριβώς αυτό το στόχο έχει, μέσα από την ορθόδοξη νοοτροπία: Να δώσει το μήνυμα της ειρήνης και της προστασίας του ανθρώπου. Αλλά το έργο σας σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι εξαιρετικά επίκαιρο και εξίσου σημαντικό. Σας ευχαριστώ γιατί είστε εδώ. Θέλω να σας τονίσω πως το είχα πει ήδη πριν την έναρξη της άσκησης των καθηκόντων μου, ότι ο θεσμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας θα είναι στη διάθεσή σας για να διευκολύνει το έργο σας, ώστε το μήνυμά σας να περάσει σε όλους τους λαούς και στις πολιτικές ηγεσίες, για να μπορέσουμε να πορευθούμε σε έναν άλλο κόσμο, όπως ταιριάζει στην Ευρώπη, στον πολιτισμό της και στην προοπτική της. Σας ευχαριστώ πολύ.

S.POPΟV (Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο.): Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου εκ μέρους όλων των μελών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, να σας ευχαριστήσω εγκάρδια για το ότι βρήκατε την δυνατότητα να μας υποδεχθείτε εδώ. Θα θέλουμε να σας εκφράσουμε τα λόγια της πιο θερμής μας ευγνωμοσύνης σε όλο τον ελληνικό λαό τον οποίο εκπροσωπείται. Όχι μόνο την ευγνωμοσύνη αλλά να εκφράσω και την αλληλεγγύη μας με όλες τις ενέργειες της νέας πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας. Η συνάδελφοι μας, ως μέλη των κοινοβουλίων τους, υπερασπίζονται σθεναρά τα ιδεώδη του χριστιανισμού, τις χριστιανικές αξίες. Και σήμερα συνήλθαμε στην Αθήνα, ούτος ώστε να συζητήσουμε την στρατηγική μας και τις προοπτικές μας στο μεγάλο αυτό έργο. Επειδή και εμείς, όπως και εσείς, είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η Ορθοδοξία σήμερα αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την διατήρηση της σταθερότητας στον κόσμο. Και ο βασικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε αυτή την σταθερότητα. Και θα ήθελα επίσης να σας εκφράσω την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη εξ ονόματος της χώρας μου, της Ρωσίας, καθώς το επόμενο έτος θα είναι το αφιερωματικό έτος της Ελλάδας στη Ρωσία και της Ρωσίας στην Ελλάδα. Και σας ευχαριστούμε ακόμα μια φορά εγκάρδια για την συνάντησή μας.