Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Πρόεδρο της Βουλής του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας κ.Atef Al Tarawneh στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά στην Αθήνα, ιδίως αυτήν την κρίσιμη ώρα. Οι σχέσεις των δύο Xωρών μας είναι άριστες εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά θέλω να εξάρω και τις σχέσεις που έχετε εσείς, προσωπικά, με την Ελλάδα. Ίσως δεν είναι γνωστό ότι έχετε κάνει τις σπουδές σας εδώ και, επιπλέον, μιλάτε πολύ καλά ελληνικά.

Θέλω επίσης, υπό την παρούσα συγκυρία, να εξάρω την στάση της Ιορδανίας και του Λαού της σε όλη αυτή την μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζουμε. Η Ιορδανία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και, ιδίως, ως προς τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία. Επιπλέον δε έχει πάρει επάνω της ένα μεγάλο μέρος του Προσφυγικού διδάσκοντας, στην κυριολεξία, Ανθρωπισμό. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι και εσείς έχετε πολλά και σημαντικά προβλήματα στο εσωτερικό της Χώρας, ιδίως από πλευράς οικονομικής. Και αυτό ακριβώς τιμά ιδιαίτερα τον Ιορδανικό Λαό.

Όπως τόνισα, αυτήν την ώρα καθένας δίνει εξετάσεις. Το ίδιο κάνει και η Ελλάδα. Η Ελλάδα, κύριε Πρόεδρε, φέρει το μεγαλύτερο βάρος από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το Προσφυγικό. Και το κάνει παρά το γεγονός ότι και εκείνη έχει τεράστια προβλήματα, όσον αφορά την οικονομία της και την κοινωνική της συνοχή. Αλλά η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην ιδέα της Ευρώπης, στην ιδέα του Ανθρωπισμού, στην ιδέα της Δημοκρατίας. Και έτσι θα συνεχίσει να πράττει. Και ελπίζουμε να συνετισθούν ορισμένοι Εταίροι μας, ευτυχώς λίγοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι, μάλλον, δεν έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει Ευρώπη και για ποιον λόγο ζήτησαν να γίνουν κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλω να πιστεύω ότι η Σύνοδος Κορυφής, την ερχόμενη Δευτέρα, θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει, ώστε όλοι μαζί να κινηθούμε προς δύο κατευθύνσεις: Τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και την διαχείριση του Προσφυγικού, όπως ταιριάζει στον Άνθρωπο, αλλά με τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα.

Ξανά σας ευχαριστώ που είσθε εδώ. Και να ξέρετε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο Χωρών μας θα συνεχισθούν στο ίδιο επίπεδο και με την ίδια εγκαρδιότητα, με την οποία εξελίχθηκαν ως σήμερα.

ΑΤΕF AL TARAWNEH: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, που με δεχθήκατε σήμερα. Συνάντησα επίσης τον Πρόεδρο της Βουλής, που είναι συνάδελφος πολιτικός μηχανικός, και συνάντησα και τον Πρωθυπουργό, που επίσης είναι πολιτικός μηχανικός. Για μια στιγμή νόμισα ότι για να κάνεις δρόμους και γερές, δυνατές σχέσεις πρέπει να είσαι μηχανικός… Γιατί εμείς οι μηχανικοί ξέρουμε να χτίζουμε πολυκατοικίες και έτσι μπορούμε να χτίζουμε και δυνατές και καλές σχέσεις.

Δυστυχώς, έπρεπε να είμαι εδώ πριν από ένα χρόνο, αλλά δεν μπορούσα να έρθω λόγω της κατάστασης στη χώρα μου. Μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία τώρα. Μιλούσαμε για τους πρόσφυγες που είναι πάνω από 1.400.000 Σύριοι που βρίσκονται στην Ιορδανία. Ήδη έχουμε 1.500.000 Παλαιστίνιους που ζουν εκεί πάνω από 50 χρόνια και έχουμε περισσότερους από 500.000 Ιρακινούς. Επομένως, εμείς έχουμε μεγάλη εμπειρία από το πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε, με τις δικές μας οικονομικές δυσκολίες, με τους πρόσφυγες που έχουν μαζευτεί από τα σύνορα γύρω μας, από το Ιράκ, τη Συρία και την Παλαιστίνη.

Συζητήσαμε επίσης και για την οικονομική κρίση που έχουμε λόγω του Προσφυγικού και εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι κλειστά τα σύνορα με τις χώρες που βρίσκονται γύρω από την Ιορδανία. Αυτά είναι τα θέματα που συζητήσαμε και που εμείς μπορούμε να δώσουμε την εμπειρία μας σε σας και να φανούμε χρήσιμοι, το πως δηλαδή αντιμετωπίζουμε εμείς το πρόβλημα των προσφύγων στην Ιορδανία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΑΤΕF AL TARAWNEH: Εγώ ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την τιμή που κάνατε να μας δεχθείτε σήμερα, παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά σας.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ