ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε,
Με ιδιαίτερη χαρά Σας υποδέχομαι στην Αθήνα, Η επίσκεψή Σας αυτή σίγουρα θα συμβάλει ώστε οι παραδοσιακώς πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των Λαών μας να γίνουν ακόμη πιο στενές, ακόμη πιο δημιουργικές.
Τούτο είναι πολύ περισσότερο αναγκαίο σήμερα, σ’ αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία στην περιοχή μας, η οποία επιβάλλει: Πρώτον, τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Συρία και την αποφασιστική και χωρίς κανέναν συμβιβασμό αντιμετώπιση των εγκληματιών τρομοκρατών, οι οποίοι διαπράττουν ουσιαστικώς εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Και, δεύτερον, την διαχείριση του οξύτατου Προσφυγικού ζητήματος υπό όρους Ανθρωπισμού, Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης.
Το τελευταίο αυτό μήνυμα απευθύνεται, κατά προτεραιότητα, στους Εταίρους της Ελλάδας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι οποίοι οφείλουν, ιδίως κατά την Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου, να υπερασπισθούν το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και τα ανθρωπιστικά του θεμέλια και να μην αφήσουν εκείνους τους, ευτυχώς λίγους, Εταίρους που διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα –εντελώς αντίθετα προς τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού- να το υπονομεύσουν.
Τέλος, θεωρώ χρέος μου να εκφράσω τα θερμά μας συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή μας στον Τουρκικό Λαό και τον Πρόεδρό του, κ. Ταγίπ Ερντογάν για την τρομοκρατική τραγωδία χθες στην Άγκυρα. Παρά τις όποιες διαφορές μας, στον ως το τέλος αγώνα κατά των αδίστακτων εγκληματιών τρομοκρατών είμαστε ειλικρινώς και ανεπιφυλάκτως αλληλέγγυοι. Ακριβώς δε αυτή η τραγωδία και η συμπαράστασή μας στον Τουρκικό Λαό αποδεικνύει ότι όταν εμείς οι Έλληνες και οι Αρμένιοι, επιμένουμε να υπενθυμίζουμε και τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας δεν το κάνουμε για λόγους αντεκδίκησης προς τον Τουρκικό Λαό. Το κάνουμε μόνο για να θυμόμαστε στο διηνεκές και να μην επιτρέψουμε, στο παρόν και στο μέλλον, να διαπραχθούν τέτοια εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Είναι, λοιπόν, αυτές οι μνήμες και αυτά τα διδάγματα που μας ενώνουν και κατά των εγκληματιών τρομοκρατών της χθεσινής τραγωδίας στην Άγκυρα.
SERZH SARGSYAN (από ανεπίσημη μετάφραση): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Είναι ιδιαίτερη χαρά και για μένα που έχω ακόμη μια φορά τη δυνατότητα να επισκέπτομαι και να φιλοξενούμαι από τη φίλη Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την υποδοχή.
Είναι προφανές σε όλους ότι οι ελληνοαρμενικές σχέσεις έχουν μία μακραίωνη φιλία και ιστορία. Και οι σχέσεις αυτές βρήκαν την εκδήλωση φιλίας τους με πάρα πολλούς τρόπους στη διάρκεια της ιστορίας. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μας είναι απόλυτα φυσική η αλληλοκατανόηση και η ταύτιση απόψεων. Ωστόσο, κατά την άποψή μου, δεν θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη τη φιλία. Θα πρέπει να την τροφοδοτήσουμε, να την καλλιεργήσουμε, να αναπτύσσουμε διαρκώς αυτή τη φιλία. Και κατά τη γνώμη μου τούτο είναι, κατ’ αρχήν, αποστολή και υποχρέωση των ηγεσιών των δύο χωρών μας, των υπευθύνων, αυτών που ασκούν την πολιτική των δύο χωρών μας.
Και όπως κι εσείς πολύ σωστά επισημάνατε, σε περιόδους κρίσης, θα πρέπει ακόμα περισσότερο να δυναμώσουμε τις προσπάθειές μας.
Και βεβαίως, η τεράστια αυτή κρίση δεν αφορά έναν, δύο ή τρεις λαούς ή χώρες. Αφορά μια, ολόκληρη, ευρύτερη περιοχή και περιφέρεια και ασφαλώς εμείς, ως λαοί οι οποίοι έχουμε υποστεί τις συνέπειες τέτοιων εκδηλώσεων, θα πρέπει να αγωνιστούμε για να καταπολεμήσουμε κάθε έγκλημα αυτής της μορφής.
Συμμερίζομαι απολύτως την άποψή σας ότι δεν πρέπει να θυμόμαστε τις γενοκτονίες για να εκδηλώσουμε μίσος εναντίον κανενός. Εμείς θυμόμαστε τις γενοκτονίες για να εκφράσουμε κατ’ αρχήν την ευγνωμοσύνη μας για όσους μας έτειναν χείρα βοηθείας και μπορέσαμε να αναγεννηθούμε, και αγωνιζόμαστε τώρα για να προλάβουμε ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα στο μέλλον, ώστε να εξαλείψουμε εντελώς τέτοια φαινόμενα εναντίον της ανθρωπότητας στο μέλλον.
Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζοντας τη δική σας μεγάλη μέριμνα για τη διατήρηση αυτών των σχέσεων μεταξύ μας, είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πάρα πολύ καλές και αποδοτικές συνομιλίες. Και για μία ακόμη φορά σας ευχαριστώ και για την πρόσκληση και για τη θερμή υποδοχή.-
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ