Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ.Παναγιώτη Κουρουμπλή

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Πρώτον να ευχαριστήσω, κύριε Πρόεδρε, για την δυνατότητα να σας δω και να σας ενημερώσω για το σημαντικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη του Υπουργείου Εσωτερικών, στο επίκεντρο του οποίου είναι ο πολίτης. Είναι πρωτοβουλίες νομοθετικού χαρακτήρα που φιλοδοξούν να πάνε την Ελλάδα από πλευράς μεταρρυθμίσεων πάρα πολλά χρόνια μπροστά. Είναι η επαναθεσμοποίηση της Αποκέντρωσης. Ήδη η Επιτροπή που ψηφίστηκε με Νόμο και συγκροτήθηκε – και στην οποία θέλω να σας πω, κύριε Πρόεδρε, για πρώτη φορά συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, και η ΚΕΔΕ και η ΕΝΘΕ και οι εργαζόμενοι – φιλοδοξεί να απελευθερώσει από αγκυλώσεις αυτό που λέμε Αποκεντρωμένο Κράτος, με αποσαφήνιση συναρμοδιοτήτων που εμπλέκονται, συμπλέκονται και δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα και στις επενδύσεις και στους πολίτες.

Είναι ο πόλεμος κατά της γραφειοκρατίας και χωρίς να δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ, κύριε Πρόεδρε. Με τις υπηρεσίες δουλεύοντας ένα χρόνο τώρα, είμαστε έτοιμοι μέχρι το τέλος του χρόνου να ψηφίσουμε στη Βουλή και να καθιερώσουμε το Μητρώο Πολιτών, που σημαίνει εκκαθάριση Δημοτολογίου και Ληξιαρχείου, ενοποιούνται στο Μητρώο Πολιτών, με βάση το οποίο θα διαλειτουργήσουμε τις 280 μικρές και μεγάλες βάσεις δεδομένων του Δημοσίου, όπως είναι το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ κλπ. Αυτό έχει ως στόχο να απαλλάξει το Δημόσιο και τον πολίτη από 11 εκατομμύρια έγχαρτα πιστοποιητικά, που περίπου κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι μετακινούνται από υπηρεσία σε υπηρεσία. Αυτό σημαίνει εκατομμύρια εργατοώρες, ταλαιπωρία του πολίτη, άρα όλο αυτό το έγχαρτο υλικό θα είναι πλέον πληροφορίες.

Παράλληλα μ’αυτό, έχουμε τον πόλεμο πολυνομίας. Έχει συγκροτηθεί με νόμο η Εθνική Επιτροπή Κωδικοποίησης της Νομοθεσίας και της Διοικητικής Διαδικασίας, που είναι δύο έργα που στόχο έχουν μέσα σε 3 χρόνια να απαλλάξουν απ’όλο αυτό το φαινόμενο της πολυνομίας, των συγχύσεων, της αλληλοεπικάλυψης, της αλληλοαναίρεσης. Είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός και φιλόδοξος στόχος. Συμμετέχουν και τα 3 Πανεπιστήμια, οι 3 Νομικές Σχολές, συμμετέχει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και Καθηγητές Πανεπιστημίου, που νομίζω ότι θα έχουμε πλέον δρομολογήσει μια σημαντική εξέλιξη και σ’αυτόν τον τομέα.

Είναι παράλληλα μια νέα προσπάθεια, κύριε Πρόεδρε, που αφορά την καταγραφή των Ελλήνων επιστημόνων της Διασποράς. Αλλά δεν θα είναι μια απλή καταγραφή σε μια πύλη. Είναι ένα πολύ μεγάλο δυναμικό της χώρας που είναι ανενεργό. Φιλοδοξούμε λοιπόν να υπάρξει όχι απλώς μία πύλη, αλλά και ένας μηχανισμός επικοινωνίας με όλον αυτόν τον κόσμο. Σε συνδυασμό και με την ελληνοφωνία, το νομοσχέδιο που ήδη βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφών, καθιέρωση δηλαδή της ελληνικής γλώσσας, φιλοδοξούμε σε πρώτο βήμα να κάνουμε την καταγραφή αυτών των Ελλήνων επιστημόνων. Αλλά αυτό είναι ένα πολύ μεγαλύτερο και φιλόδοξο πρόγραμμα, που στοχεύει σταδιακά να συμπεριλάβει και τους Έλληνες επιχειρηματίες της Διασποράς, αλλά και ολόκληρο τελικώς τον Ελληνισμό της Διασποράς. Θεωρούμε ότι είναι ανάγκη αυτό το μεγάλο και πλούσιο δυναμικό της χώρας η Ελλάδα να το έχει καταγεγραμμένο και να γνωρίζει πού βρίσκεται και πώς μπορεί ανά πάσα στιγμή, μάλιστα σε δύσκολες στιγμές, να κινητοποιείται όλο αυτό το δυναμικό.

Υπάρχουν επίσης δύο νομοσχέδια, που και αυτά κατατίθενται αυτόν τον καιρό: Αφορούν τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Ήδη έχουμε προχωρήσει και σ’αυτόν τον τομέα με σημαντικά βήματα για να προλάβουμε και τις ευρωπαϊκές οδηγίες σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα και τα χρήματα που θα διατεθούν. Είναι επίσης ένα νομοσχέδιο για τους συνοριακούς σταθμούς. Και εκεί υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση. Επίσης, το Πολυνομοσχέδιο που ήδη έχει περάσει από την ΚΕ.Ν.Ε. και πάει στο Γενικό Λογιστήριο και αυτές τις μέρες θα συζητηθεί και με τους Θεσμούς. Ένα Πολυνομοσχέδιο 166 άρθρων που έγινε σε άμεση συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, αφορά την Αυτοδιοίκηση, αφορά τα καθημερινά της προβλήματα που πολλές φορές την εμποδίζουν να επιτελεί το σημαντικό έργο και τον ρόλο που έχει.

Αυτά είναι περίπου τα έργα που εμπεριέχονται σ’αυτό το έντυπο που φτιάξαμε στο Υπουργείο και το οποίο σας δίνω και κάποια στιγμή που θα έχετε δυνατότητα πιστεύω θα του ρίξετε μια ματιά. Και θα δείτε ότι πράγματι γίνεται μια προσπάθεια στο συγκεκριμένο Υπουργείο με στοχεύσεις που υπηρετούν τον Πολίτη, απελευθερώνοντας και τη Διοίκηση που πάσχει όλα αυτά τα χρόνια από ασθένειες γραφειοκρατίας, πολυνομίας, συναρμοδιοτήτων, συγχύσεων και δημιουργούν όλο αυτό το κλίμα των δυσκολιών και στον τομέα των επενδύσεων, αλλά και στο θέμα της λειτουργίας και των δικαιωμάτων του πολίτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ. Και θέλω να σας επισημάνω τα εξής: Πρώτα-πρώτα ότι θα μελετήσω το φυλλάδιο, γιατί είναι σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες, εφόσον γίνουν πράξη, μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της καλύτερης λειτουργίας του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δύο επισημάνσεις θα κάνω: Η πρώτη, είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε την διάκριση μεταξύ Αποκέντρωσης και Αυτοδιοίκησης στον Τόπο μας και ιδίως στη νομοθεσία. Και κυρίως να προωθηθεί η Αποκέντρωση. Γιατί όπως έχουν περάσει πολλές αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτή την στιγμή και υπάρχουν κρατικές αρμοδιότητες οι οποίες ασκούνται σε τοπικό επίπεδο αλλά δεν είναι αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία αυτών των δύο φορέων: Των αποκεντρωμένων δομών του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και η δεύτερη, πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Γιατί, μέσω αυτής και χωρίς κανένα έξοδο, είναι δυνατόν να υπάρξει στην καθημερινή ζωή του πολίτη βελτίωση σημαντική. Δηλαδή, να κοπούν διαδικασίες οι οποίες υπάρχουν από την εποχή που δεν λειτουργούσε ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Όσο ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, και ιδίως η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας του πολίτη με το Κράτος, πολλές από τις διαδικασίες εκείνες που δημιουργούσαν τις ουρές, εκείνες που δημιουργούσαν και τα ‘προγεφυρώματα διαφθοράς’, ας το πω έτσι, αυτές μπορούν να εξαλειφθούν. Γιατί όταν δεν παρεμβαίνει το ανθρώπινο στοιχείο σε συναλλαγές που δεν χρειάζεται να παρέμβει, τότε μπορούμε να μειώσουμε και τα φαινόμενα της διαφθοράς, τα οποία είναι πάντα υπαρκτά. Σας ευχαριστώ πολύ.

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Εγώ πιστεύω, κύριε Πρόεδρε, ότι το 2017 θα είναι χρόνος – θα τολμήσω να πω – ιστορικός για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Γιατί πιστεύουμε ότι ολοκληρώνοντας όλη αυτή την διαδικασία της καθιέρωσης του Μητρώου Πολιτών, θα μπορέσουμε πραγματικά να φέρουμε μία πολύ μεγάλη ανατροπή σ’αυτά τα δεδομένα. Και έτσι και η Ελλάδα δεν θα έχει να ζηλέψει – ας μου επιτραπεί η έκφραση – άλλες χώρες, διότι και μυαλά δυνατά διαθέτει και ικανούς ανθρώπους έχει και στη Δημόσια Διοίκηση και η αξιοποίηση της σύγχρονης δυνατότητας που παρέχει η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να κερδίσουμε χαμένο χρόνο από τις υπόλοιπες χώρες.-