Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου με τον Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Jean-Marc Ayrault

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Έναν πολιτικό, όπως εσείς, που συνδυάζει την εμπειρία του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας με την ιδιότητα του πρώην Πρωθυπουργού σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, για την Ελλάδα – και μιλώ για την περίοδο 2012-2014.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ευρώπη και, βεβαίως, στην Ελλάδα – το γνωρίζετε – είναι το Προσφυγικό. Και εδώ θα ήθελα να τονίσω: Πρώτον, ότι για να λυθεί το Προσφυγικό είναι ανάγκη να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία. Αυτό προϋποθέτει συνεργασία όλων όσων εμπλέκονται εκεί: Της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και, βεβαίως, της Ρωσίας. Αλλά, κύριε Υπουργέ, θεωρώ και θεωρούμε στην Ελλάδα ότι αυτό είναι πρωτίστως υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να κινητοποιηθούμε, γιατί εμείς είμαστε εκείνοι που υφιστάμεθα τις μεγαλύτερες συνέπειες, εμείς πρέπει να λύσουμε το ζήτημα αυτό και να προστατεύσουμε τον Άνθρωπο, με τις αρχές και τις αξίες που μας διακρίνουν.

Είναι ένα ζήτημα, επίσης, το οποίο θέτει προ των ευθυνών και τους Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Οι Εταίροι μας πρέπει ν’αντιληφθούν ότι έχουν και εκείνοι υποχρεώσεις για την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας και για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε Εταίρους οι οποίοι λειτουργούν με σύνδρομα φοβικά απέναντι στους πρόσφυγες. Και να θυμίσω, επειδή ξέρω και την άλλη παιδεία σας γενικότερα, κύριε Υπουργέ, ότι η αρχή της αλληλεγγύης – ίσως το έχουμε υποτιμήσει αυτό στην Ευρώπη – δεν είναι απλώς και μόνον ένα σύνθημα ή ένα σύμβολο. Είναι μια αρχή η οποία περιγράφεται και θεσπίζεται στις Συνθήκες τις Ευρωπαϊκές και έχει πλήρη νομική ισχύ. Και υπάρχουν και κυρώσεις για εκείνους που την παραβιάζουν.

Πρέπει και η Τουρκία, επίσης, να σεβασθεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων. Θέλω να τονίσω ότι στηρίζουμε όλοι στην Ευρώπη, εμείς είμαστε οι πρώτοι που το κάναμε, το συνταγματικό καθεστώς στην Τουρκία. Δεν υποτιμούμε τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Τουρκία αυτή την στιγμή και ο κ.Ερντογάν, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, και το έχουμε κάνει, την συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία. Αλλά πρέπει και η Τουρκία, ακριβώς επειδή την βλέπουμε σαν έναν σύμμαχο που αντιμετωπίζουμε τα δικά της προβλήματα, να σεβαστεί κι εκείνη τις υποχρεώσεις της. Αυτό το έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και χαίρομαι γιατί ξέρω ότι και εσείς το έχετε καταστήσει σαφές.

Τέλος, επειδή ξέρω ότι πηγαίνετε στην Κύπρο, θέλω κι εγώ να συμμεριστώ την αισιοδοξία η οποία υπάρχει για την λύση του Κυπριακού. Αλλά θέλω να επισημάνω κάτι το οποίο είναι κοινή γραμμή όλων μας, της Κύπρου, της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ότι η λύση του Κυπριακού περνάει μέσα από τις Δικοινοτικές Συνομιλίες και πρέπει να σέβεται το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως τις αποφάσεις του ΟΗΕ και βεβαίως το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θυμίζω, κύριε Υπουργέ, ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο – επειδή η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μεταξύ άλλων, αποκλείει οποιαδήποτε Συνομοσπονδιακή λύση, το πολύ Ομοσπονδιακή λύση μπορεί να γίνει δεκτή. Όπως επίσης αποκλείει παραμονή ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο, αποκλείει οποιεσδήποτε μορφές εγγυήσεων. Το κεκτημένο αυτό υπερασπίζει και προστατεύει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μόνον μια λύση που σέβεται στο ακέραιο την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι ανεκτή από εμάς, τους Ευρωπαίους.

Και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψή σας και εύχομαι η όλη αποστολή που έχετε αναλάβει να στεφθεί με επιτυχία.

JEAN-MARC AYRAULT: Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την υποδοχή σας, για τα θερμά σας λόγια. Με λίγα λόγια είπατε τα ουσιαστικά. Συμφωνώ με πάρα πολλά από τα λεγόμενά σας. Άλλωστε όλα αυτά ενισχύουν την ποιότητα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας και Γαλλίας.

Θα ήθελα επίσης να χαιρετίσω την ανάληψη του ρόλου σας στην Προεδρία της Δημοκρατίας από πέρυσι και τη στάση σας μέχρι σήμερα, γιατί εξαρχής ήσασταν ένθερμος οπαδός της ενότητας του ελληνικού λαού, ώστε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που υψώνονται μπροστά μας. Καταστήσατε σαφές ότι το πεπρωμένο της Ελλάδας είναι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέκαθεν αναλάβατε ισχυρή δέσμευση υπέρ αυτού. Αυτό είναι κάτι πολύ θετικό για την Ελλάδα, για το σύνολο του ελληνικού λαού, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Και με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να χαιρετίσω θερμά τις πολύ θαρραλέες προσπάθειες και επιλογές του Ελληνικού Λαού, ο οποίος στην μεγάλη του πλειοψηφία επέλεξε να παραμείνει στην Ευρώπη, να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα, κάτι το οποίο προϋποθέτει μεγάλες προσπάθειες. Ήταν μια πολύ θαρραλέα και σωστή επιλογή. Και γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Γαλλία δεν δίστασε και δεν διστάζει να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας. Βεβαίως παραμένουν πάρα πολλά «εργοτάξια» – να το πω έτσι, αν μου επιτρέπεται ο όρος – τομείς στους οποίους γίνεται δουλειά, όμως η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν πάρα πολύ καλό δρόμο. Και αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο θέλω να σας απευθύνω και προσωπικά, αλλά και εκ μέρους του ομολόγου σας, του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, τον οποίο είχατε την ευκαιρία να δείτε πριν από λίγες εβδομάδες, για να σας μεταφέρω την δέσμευσή του να σταθεί φίλος της Ελλάδας.

Η Ελλάδα μπορεί να στηρίζεται στη βοήθεια της Γαλλίας και για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και για το προσφυγικό ζήτημα. Όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα, η Γαλλία αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της, με τα μέσα και την βοήθεια που προσφέρει, να στηρίξει την ελληνική δημόσια διοίκηση. Αλλά αναλαμβάνει τις ευθύνες της και σε ό,τι αφορά τα θέματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, πάντοτε στο πλαίσιο του σεβασμού της Συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Γιατί όπως πολύ σωστά υπενθυμίσατε, κύριε Πρόεδρε και συμφωνώ απολύτως μαζί σας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο η αγορά, αλλά είναι και οι αξίες που μας δεσμεύουν και τις οποίες προσυπογράφουμε, όπως και οι δεσμεύσεις μας.

Έρχομαι από την Άγκυρα, όπως γνωρίζετε, όπου είχα την ευκαιρία να υπενθυμίσω την ισχυρή και σταθερή προσήλωση όλων ημών των Ευρωπαίων στις αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, την σταθερή προσήλωση της Ελλάδας, της Γαλλίας, όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είχα την ευκαιρία αυτό να το υπενθυμίσω και στην Τουρκία, η οποία ήταν – όπως γνωρίζετε – θύμα στρατιωτικού πραξικοπήματος. Και εσείς οι Έλληνες έχετε υποφέρει από την εγκαθίδρυση στρατιωτικής δικτατορίας και το γνωρίζετε αυτό καλά. Είχα την ευκαιρία, λοιπόν, να εκφράσω την αλληλεγγύη όλων ημών έναντι της Τουρκίας θυμίζοντας, όμως, τις αξίες του κράτους δικαίου και τις αξίες και αρχές που διέπουν τα κράτη δικαίου και βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως γνωρίζετε σήμερα το απόγευμα θα μεταβώ στην Κύπρο και επειδή το αναφέρατε, πιστεύω ότι όντως είναι ένα πολύ λαμπρό παράδειγμα, στο οποίο μπορούμε και έχουμε αναλάβει δράση, για να αναδείξουμε τα δικαιώματα και τις αξίες μας. Και ελπίζω ότι σύντομα ως Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι μαζί θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι μαζί μπορέσαμε να λύσουμε το Κυπριακό, ώστε η Κύπρος να καταστεί γρήγορα πλήρες μέλος, στο σύνολό της, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.-