Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου με την Γενική Διευθύντρια της UNESCO κα Irina Bokova

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας, θυμίζοντας ότι η Ελλάδα και κυρίως η Αθήνα ήταν και παραμένουν πάντα κοιτίδα του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας. Και αυτό μου δίνει την ευκαιρία να σας πω ότι σήμερα παρά ποτέ ο ρόλος της UNESCO είναι καθοριστικός σύμφωνα με το Καταστατικό της. Αυτός ο ρόλος αφορά την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι οιουδήποτε και, βεβαίως, χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις.
Θέλω να τονίσω, επίσης, ότι η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά σήμερα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και κινδυνεύει. Κινδυνεύει πολλαπλώς. Κινδυνεύει από κρατικές ενέργειες, οι οποίες αγνοούν την ιστορική πραγματικότητα επειδή ερμηνεύουν την ιστορία κατά το δοκούν. Κινδυνεύει από τον πόλεμο, από τις πολεμικές επιχειρήσεις. Κινδυνεύει ακόμη – και είδαμε τις καταστροφές – από την τζιχαντιστική τρομοκρατία, η οποία διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Και ένα από τα εγκλήματα είναι ακριβώς η καταστροφή μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Γι’ αυτό, λοιπόν, πιστεύω ότι η UNESCO πρέπει να προστατεύσει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά έναντι οιουδήποτε, όπως είπα πρέπει να το κάνει χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις. Θα πρέπει να το κάνει χωρίς να υπολογίζει οιοδήποτε πολιτικό κόστος. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καμία ενέργεια που δεν σέβεται την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Αυτός είναι ο ρόλος της UNESCO. Και πιστεύω ότι ως το τέλος της θητείας σας θ’ αγωνιστείτε γι’ αυτές τις αρχές και τις αξίες που, επαναλαμβάνω, είναι αρχές οι οποίες προκύπτουν από το ίδιο το Καταστατικό της UNESCO. Είναι δε αρχές που εμείς οι Έλληνες, ακριβώς εξαιτίας του Πολιτισμού μας και η Ευρώπη ολόκληρη, ακριβώς εξαιτίας του Πολιτισμού της, τις συμμεριζόμαστε και τις υπερασπιζόμαστε. Καλωσορίσατε και πάλι.

Ι.BOKOVA: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε για την εγκάρδια υποδοχή την οποία μου επιφυλάξατε. Είναι μεγάλη τιμή για μένα. Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα ως Γενική Διευθύντρια της UNESCO και θα ήθελα να εκφράσω το σεβασμό μου, το θαυμασμό μου, και την αλληλεγγύη μου απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντί σας, διότι έχετε εδώ να αντιμετωπίσετε πάρα πολλές προκλήσεις, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλές ευκαιρίες απ΄ τις οποίες θα μπορούσατε να επωφεληθείτε.

Όπως ξέρετε, η ιστορία της Ελλάδας, ο πολιτισμός, η κουλτούρα, η κληρονομιά της Ελλάδας, είναι κάτι το οποίο είναι εμβληματικό για μας και το βλέπουμε κάθε μέρα στο σύμβολο του Οργανισμού μας που είναι ο Παρθενώνας και που για μας αντιπροσωπεύει μια πραγματική αξία.

Ήρθαμε εδώ για να συσφίξουμε τους δεσμούς ανάμεσα στην οργάνωσή μας και στην Ελλάδα. Όπως είπατε πολύ σωστά κύριε Πρόεδρε σήμερα το πρωί, υπάρχουν αξίες, αποστολές, υπάρχουν οι εντολές που έχει λάβει η UNESCO σχετικά με την αξιοπρέπεια, με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τη Δημοκρατία και αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία εδώ που είναι το λίκνο του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας.

Συμμεριζόμαστε όλοι την άποψή σας ότι υπάρχουν διενέξεις, συρράξεις, εξτρεμιστικές απόψεις, ιδεολογίες που προσπαθούν να παραχαράξουν και να χειραγωγήσουν την Ιστορία, που νομίζουν ότι δε μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί, γι΄ αυτό θα πρέπει να ξαναγυρίσουμε στις αξίες, στις πεποιθήσεις μας και να αγωνισθούμε κατά της καταστροφής της παγκόσμιας κληρονομιάς, που από πολλούς δεν είναι δεκτή, ιδίως τώρα, τον 21ο αιώνα. Αλλά εμείς θα πρέπει να αγωνισθούμε κατά αυτής της χειραγώγησης της Ιστορίας και των αξιών μας. Και νομίζω ότι η UNESCO μαζί με την Ελλάδα είναι η καταλληλότερη χώρα για να μπορέσουμε να περάσουμε αυτό το μήνυμα.

Και βρίσκομαι εδώ, επίσης, για να εκφράσω το θαυμασμό και την αλληλεγγύη μου απέναντι στον ελληνικό λαό, που επέδειξε τόση ανθρωπιά, ανθρωπισμό και αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες που βεβαίως είναι ένα βάρος, μια μεγάλη επιβάρυνση για την Ελλάδα, αλλά παρόλα αυτά, ο λαός σας επέδειξε ανθρωπιά και αλληλεγγύη, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζει τα τελευταία χρόνια.

Και επίσης ήρθα εδώ για την πρωτοβουλία αυτή της οργάνωσης της Διάσκεψης σχετικά με τους πρόσφυγες, μαζί με την πρωτοβουλία του Ιδρύματος της κυρίας Βαρδινογιάννη που είναι πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, για να ασχοληθούμε με τις πόλεις. Οι πόλεις οι οποίες θα πρέπει να είναι πιο αλληλέγγυες, πιο δίκαιες, να μην έχουν αποκλεισμούς σχετικά με τα άτομα αυτά. Και εργαστήκαμε προς το σκοπό αυτό.

Και βεβαίως υποστηρίζουμε πάρα πολλά προγράμματα και πάρα πολλά έργα για να επιλυθούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι ομάδες δια μέσου προγραμμάτων παιδείας, εκπαίδευσης, προγραμμάτων που αφορούν τα παιδιά και θα κάνουμε το παν για να ενισχύσουμε αυτή τη δέσμευση και αυτή τη συμμετοχή, υποστηρίζοντας την Ελλάδα στα προγράμματα αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να σας ευχαριστήσω, για μιαν ακόμη φορά, και για τη συνεργασία με το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και προσωπικά με τη φίλη μου τη Μαριάννα. Εμείς γνωρίζουμε τη μεγάλη αξία και την ακτινοβολία αυτού του Ιδρύματος. Χαίρομαι γιατί η συνεργασία με την UNESCO δίνει τη δυνατότητα σ’ αυτό το Ίδρυμα να δείξει τι μπορεί να κάνει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια την UNESCO. Γιατί σας διαβεβαιώ το Ίδρύμα της Μαριάννας με αυτή τη συνεργασία την οποία είχατε, στην ουσία αναδεικνύει και, ταυτοχρόνως, βοηθάει ως βοηθός εκπληρώσεως το έργο της UNESCO.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ