Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου με ομάδα παιδιών Ρομά από το Αλιβέρι Βόλου στο Προεδρικό Μέγαρο επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ρομά

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σεβασμιότατε, Άγιοι Πατέρες, αγαπητά παιδιά. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για εσάς. Και μέσα από σας τιμούμε αυτήν την σημερινή επέτειο, την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά. Θα σας πω λίγα λόγια όπως τα αισθάνομαι και όπως βγαίνουν απ’ την καρδιά μου. Θέλω να ξέρετε ότι η Ελληνική Κοινωνία, που περνάει δύσκολες στιγμές ημέρες, πρέπει να διατηρήσει τη συνοχή της. Πρέπει να μη διαρραγεί. Για να συμβαίνει αυτό πρέπει η Ελληνική Κοινωνία, να παραμείνει αυτό που ήταν πάντοτε: Μια κοινωνία δημοκρατική, μια κοινωνία που έχει μέσα της, ως στοιχείο του DNA της, την Αλληλεγγύη. Την Αλληλεγγύη όχι ως απλή διακήρυξη αλλά ως αίσθημα το οποίο είναι βίωμα για τον καθένα.
Θέλω να ξέρετε όμως -και είστε αρκετά μεγάλοι πια για να το γνωρίζετε-ότι μια δημοκρατική κοινωνία πρέπει να είναι κοινωνία συμμετοχής. Πρέπει να αποδέχεται την συμμετοχή όλων. Πρέπει να διαμορφώνει την πορεία της μέσα από εκείνο που μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας. Άρα είναι μια κοινωνία η οποία είναι ανοιχτή και δεκτική κάθε συνεισφοράς. Για να συμβαίνει όμως αυτό, για είναι ελεύθερη η συμμετοχή όλων των πολιτών της κοινωνίας, πρέπει να αποδεχόμαστε μια αλήθεια η οποία προέρχεται και εκ Θεού. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Υπάρχει διαφορετικότητα. Και αυτό είναι το μεγαλείο της κοινωνίας. Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε την διαφορετικότητα. Πρέπει να δεχόμαστε αυτό το οποίο είναι ο καθένας και τι μπορεί να κάνει με βάση την ιδιομορφία την οποία έχει. Αυτό σημαίνει ο σεβασμός της ιδιαιτερότητας.
Για να μπορούμε όμως και να συμμετέχουμε και να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα, πρέπει να σεβόμαστε μια βασική αρχή, η οποίας απορρέει από το ίδιο το Σύνταγμα. Και είναι καταστατική αρχή της Κοινωνίας αλλά και της Πολιτείας. Και αυτή είναι η αρχή της ισότητας. Τι σημαίνει όμως η αρχή της ισότητας; Δε σημαίνει ότι όλοι είμαστε ίσοι έτσι όπως απλά το λέμε. Η πραγματική ισότητα είναι αναλογική ισότητα. Είναι όπως ακριβώς την είχε πει ο Αριστοτέλης, όπως αργότερα διαμορφώθηκε μέσα στο ίδιο μας το Σύνταγμα.
Τι σημαίνει αυτή η αναλογική ισότητα; Ότι πρέπει τους ανθρώπους που είναι ίσοι μεταξύ τους να τους μεταχειριζόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Αλλά όταν έχουμε διαφορετικούς ανθρώπους, πρέπει να τους μεταχειριζόμαστε άνισα, με την έννοια ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την ιδιομορφία του καθενός, την ιδιαιτερότητα του καθενός, όπως είπα προηγουμένως. Άρα η πραγματική ισότητα σημαίνει ότι μεταχειρίζομαι ίσα τα ίδια πράγματα αλλά άνισα τα άνισα πράγματα . Αν συμβαίνει το αντίθετο δεν εφαρμόζουμε την αρχή της ισότητας. Απλώς ισοπεδώνουμε τους ανθρώπους.
Σήμερα λοιπόν, Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, θέλω να σας πω ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ως απλός πολίτης: Οι Ρομά είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας. Θέλω να σας παρακαλέσω να το αισθανθείτε αυτό. Θέλω να σας παρακαλέσω να συμμετέχετε , να βγάλετε από μέσα σας αυτό που μπορείτε. Θέλω να ξέρετε ότι είσθε ένα διαφορετικό κομμάτι μέσα στην κοινωνία όπως πολλά άλλα διαφορετικά κομμάτια. Αλλά είστε ένα πολύτιμο κομμάτι. Και αυτό να το πιστέψετε. Και θέλω να ξέρετε ότι θα κάνω τα πάντα, και η Πολιτεία θα κάνει τα πάντα, για να δώσουμε σε καθένα από σας τη δυνατότητα να βγάλει μέσα από την προσωπικότητά του αυτό που μπορεί. Να πιστεύετε σε αυτές τις αρχές. Μόνο αν πιστεύετε μπορείτε να τις κάνετε πράξη και να δώσετε και στις οικογένειές σας και στην κοινωνία αυτό που σας αναλογεί.
Σας παρακαλώ πάρα πολύ, μην αισθάνεστε διόλου μειονεκτικά. Ο άνθρωπος αισθάνεται μειονεκτικά όταν το θέλει. Όταν δεν έχει τη δύναμη να κάνει το αντίθετο. Εγώ σας παρακαλώ να αποκτήσετε τη δύναμη και να δείξετε ότι μέσα από τη διαφορετικότητα σας είστε πιο δυνατοί από άλλους. Θέλω Σεβασμιότατε να σας συγχαρώ για αυτή την πρωτοβουλία που πήρατε. Είναι μια πρωτοβουλία που και ανταποκρίνεται στο δικό σας χαρακτήρα τον οποίο τον ξέρω χρόνια αλλά ανταποκρίνεται και στο «πιστεύω» της ίδιας της Εκκλησίας. Γιατί η ίδια η Εκκλησία είναι εκείνη που έχει διδάξει, μέσα από την οργάνωση και τη λειτουργία της, τι σημαίνει οργανωμένη κοινωνία, δημοκρατική κοινωνία, συμμετοχική κοινωνία, εκείνη που σέβεται την ιδιαιτερότητα του καθενός, εκείνη που ξέρει τι θα πει αναλογική ισότητα. Και πάλι σας ευχαριστώ. Καλές διακοπές-γιατί για τους μαθητές ξέρω τι σημαίνουν διακοπές- αυτές τις μέρες- και Καλή Ανάσταση. Καλή Ανάσταση μ’ όλη τη σημασία της λέξης, και τη θρησκευτική αλλά και τη γενικότερη.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ