Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο του Xinhua News Agency κ.Cai Mingzhao στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και θέλω να σας τονίσω ότι η συμφωνία που έχει υπογράψει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με το Πρακτορείο Νέα Κίνα αναδεικνύει τις εξαιρετικές σχέσεις που υπάρχουν διαχρονικώς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα σε όλους τους τομείς.

Οι Χώρες μας, κύριε Πρόεδρε, διαφέρουν σε έκταση, σε πληθυσμό, σε οικονομική ισχύ. Αλλά έχουν ένα σημαντικό κοινό σημείο: Εκπροσωπούν δύο πανάρχαιους Πολιτισμούς, οι οποίοι έχουν πολλά κοινά σημεία. Και είναι Πολιτισμοί οι οποίοι ακόμα και σήμερα εξακολουθούν ν’ασκούν μία παγκόσμια επιρροή.

Μέσα σ’αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία των δύο Πρακτορείων, του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Πρακτορείου Νέα Κίνα, δείχνουν πώς αυτοί οι Πολιτισμοί, αυτές οι Χώρες, σ’αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, μπορούν και πρέπει να συνεργασθούν για την εμπέδωση της ειρήνης. Και, κυρίως, για την υπεράσπιση του Ανθρώπου, της αξίας του Ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του. Είναι ανάγκη να εργασθούμε από κοινού για την παγκόσμια ειρήνη. Η παγκόσμια ειρήνη βρίσκεται σε κίνδυνο, το ξέρουμε όλοι. Οι δύο Χώρες, όπως αναλογεί στην κάθε μια, πρέπει να συνεργασθούμε. Είναι ανάγκη ο κόσμος να βρει την αρμονία του και ν’ασχοληθεί μ’εκείνα που θα κάνουν τον Άνθρωπο και την Ανθρωπότητα καλύτερη. Καλωσορίσατε.

C.MINGZHAO (από ανεπίσημη μετάφραση): Πρώτα απ΄όλα, ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, που διαθέσατε το χρόνο σας να μας συναντήσετε.
Είστε αξιόπιστος φίλος της Κίνας. Θυμόμαστε όλοι ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέσω του Πρακτορείου μας, είχατε απευθύνει τηλεοπτικό χαιρετισμό στους Κινέζους πολίτες για την Εθνική Γιορτή της Κίνας. Ο χαιρετισμός σας αυτός είχε μεγάλη απήχηση στη χώρα μας και όλοι πλέον γνωρίζουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας είναι φίλος μας και αγαπάει την Κίνα.

Συμφωνώ απόλυτα με όσα είπατε για το ότι η Ελλάδα και η Κίνα είναι δύο αρχαίες χώρες, με αρχαίους πολιτισμούς, της Δύσης και της Ανατολής, αντίστοιχα. Το Πρακτορείο Χinhua δίνει μεγάλη σημασία για τη συνεργασία με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Με τη συνεργασία αυτή θα συμβάλλει στην αμοιβαία κατανόηση και προσέγγιση των δύο λαών μας και στην ενίσχυση της φιλίας μας.

Κύριε Πρόεδρε, όπως γνωρίζετε, το Πρακτορείο Χinhua είναι το εθνικό Πρακτορείο της Κίνας και έχει πάνω από 200 γραφεία σε όλο τον κόσμο. Γι’αυτό αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία του με την Ελλάδα. Επειδή όλοι οι δημοσιογράφοι του Πρακτορείου μας γνωρίζουν πολύ καλά τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, γιατί οι περισσότεροι δημοσιογράφοι έχουν αποφοιτήσει από Φιλοσοφικές Σχολές Πανεπιστημίων και μέσα στις σπουδές τους έχουν μάθει πολλά για την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Γνωρίζουν πολύ καλά τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη και πολλοί γνωρίζουν την ελληνική κουλτούρα.

Γι’αυτό το Πρακτορείο μας θαυμάζει τον ελληνικό πολιτισμό, θαυμάζει την ελληνική ιστορία και έτσι παρακολουθούμε την σημερινή Ελλάδα για ό,τι συμβαίνει σήμερα εδώ, ούτως ώστε να κάνουμε σωστό ρεπορτάζ στους Κινέζους αναγνώστες και θεατές. Γι’αυτό κάνουμε πάντα αντικειμενικό, δίκαιο και σωστά μοιρασμένο ρεπορτάζ για ό,τι συμβαίνει εδώ, στην Ελλάδα, ώστε να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα στους Κινέζους για την φιλική μας χώρα Ελλάδα.

Και αυτή τη φορά ήρθα εδώ για να υπογράψουμε με τον Διευθυντή του Αθηναϊκού Πρακτορείου μία νέα σύμβαση. Σ’αυτή τη σύμβαση θα αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη συνεργασία μας στον τομέα της New Media. Πιστεύω ότι αυτός ο καινούργιος τομέας συνεργασίας θα μας φέρει ακόμα περισσότερα αποτελέσματα, ώστε να γίνει ακόμα πιο ισχυρή και πιο στενή η σχέση μεταξύ των δύο Πρακτορείων.-