Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου κατά τα εγκαίνια της Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού και Χειρουργικής Νεφροπαθών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Λαϊκό”


Συγχαίρω το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» γιατί για μιαν ακόμη φορά, με μια κυριολεκτικώς εμβληματική δωρεά, συνεχίζει την παράδοση των μεγάλων ευεργετών. Και όπως συνέβαινε και στο παρελθόν οι Μεγάλοι Ευεργέτες φάνηκαν πολύ περισσότερο σε δύσκολες εποχές για τον Τόπο, όπως είναι και η σημερινή. Για τούτο αυτή η δωρεά, σε συνδυασμό με το αντικείμενό της, αποκτά ιδιαίτερο νόημα.

Ο τόπος όμως που βρισκόμαστε, αυτό το πραγματικό κόσμημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το Λαϊκό Νοσοκομείο, αλλά και η συγκεκριμένη Μονάδα η οποία εγκαινιάζεται σήμερα, μου δίνουν την ευκαιρία να στείλω ένα μήνυμα που ισοδυναμεί και με μιαν έκκληση: Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι, ιδίως στην εποχή μας, να γίνει καθένας μας δωρητής οργάνων. Μίλησα προηγουμένως για την ευεργεσία του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος». Μπορούμε και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι καθένας μας μπορεί να γίνει ευεργέτης, ευεργέτης ενός άλλου. Και είναι μια ευεργεσία που δεν εξαρτάται από κανένα άλλο περίσσευμα, εκτός από το πιο ευγενικό περίσσευμα που νοείται για τον Άνθρωπο: Δηλαδή το περίσσευμα ψυχής.

Ταυτοχρόνως, ο δωρητής οργάνων υπηρετεί δύο μεγάλες αρχές: Ξέρουμε ότι βασική αρχή, κατά το Σύνταγμά μας, είναι η υπεράσπιση της αξίας του Ανθρώπου. Αυτή η υπεράσπιση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από έναν δωρητή, γιατί με τον τρόπο αυτό ο δωρητής οργάνων εκτός από την δική του αξία υπερασπίζεται την αξία ενός άλλου. Είναι όμως και μια δεύτερη αρχή την οποία ο δωρητής οργάνων υπηρετεί: Πρόκειται για την αρχή της Αλληλεγγύης, την οποία το Ευαγγέλιο συμπυκνώνει μέσα στη φράση: «Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν». Η δωρεά οργάνων σημαίνει ότι ο δωρητής εξομοιώνει τον εαυτό του μ’εκείνον προς τον οποίο δωρίζει ένα κομμάτι από το δικό του σώμα.

Έκκληση, λοιπόν, και παράκληση: Όλοι πρέπει να συνδράμουμε τούτη την ώρα τον Συνάνθρωπο. Και ο καλύτερος τρόπος για να τονώσουμε την Κοινωνική Αλληλεγγύη δεν είναι άλλος από το να γίνουμε δωρητές οργάνων. Είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το κάνουμε πολύ εύκολα και είναι πολύ σημαντικό, ουσιαστικώς ανεκτίμητο.-

 

Φωτογραφία: EUROKINISSI, ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ