Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, κ. Rumen Radev στο Προεδρικό Μέγαρο

Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Φίλε, σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί μπορώ να σας συγχαρώ και δια ζώσης για την ανάληψη των καθηκόντων σας και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στην επιτέλεση των υψηλών σας καθηκόντων. 

Χαίρω ιδιαιτέρως, γιατί κατά προτεραιότητα έρχεσθε στην Αθήνα – είναι η πρώτη σας επίσκεψη εκτός Βουλγαρίας – και αυτό δείχνει την πολύ μεγάλη σημασία την οποία και εσείς δίδετε στις σχέσεις μεταξύ των δύο Χωρών, οι οποίες είναι εξαιρετικές πάντοτε και, βεβαίως, θα εργασθούμε από κοινού για να γίνουν ακόμη καλύτερες.

Όπως σας είναι γνωστό, η Ελλάδα πρωτοστάτησε για την ένταξή σας και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εργαζόμαστε, στο πλαίσιο της ΕΕ από κοινού, και είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίσω ότι θεωρούμε πως εκπληρώνονται όλες οι προϋποθέσεις από πλευράς Βουλγαρίας ώστε να υπάρξει πλήρης ένταξή της στον χώρο Σένγκεν. Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατό γιατί η Βουλγαρία, όπως είπα πριν, έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ανταποκρίνεται στα κριτήρια και θα ήταν καλύτερα, ακόμα και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή η ένταξη να ολοκληρωθεί.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Χώρες μας επιθυμούν μια πιο ισχυρή Ευρώπη, πιο συνεκτική Ευρώπη, ικανή να φέρει σε πέρας τον πλανητικό της ρόλο. Γιατί πιστεύουμε και οι δύο Λαοί ότι η Ευρώπη από πλευράς αποστολής ξεπερνάει τους Λαούς της, έχει να διαδραματίσει έναν πλανητικό ρόλο και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να προωθήσει την ενοποίησή της. Στην δημιουργία, δηλαδή, μιας Ομοσπονδιακής Ευρώπης υπό όρους Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Αυτό θα ήταν σημαντικό όχι μόνον για τους Λαούς της Ευρώπης, αλλά για ολόκληρη την Ανθρωπότητα. Στις σημερινές προκλήσεις φαίνεται πόσο ο κόσμος έχει ανάγκη από μιαν ισχυρή Ευρώπη. Και καθένας από τους δύο Λαούς μας και από κοινού θα εργασθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, βεβαίως στο μέτρο που μας αναλογεί.

Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές μας σχέσεις, εννοώ τα Βαλκάνια, οι θέσεις μας είναι κοινές. Ευνοούμε την ένταξη των γειτόνων μας στα Βαλκάνια και στο ΝΑΤΟ – όσοι δεν είναι στο ΝΑΤΟ ήδη – και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με άλλες λέξεις ευνοούμε την Ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας στα Βαλκάνια. Όμως, αυτή η προοπτική και στο ΝΑΤΟ, ιδίως δε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις τις οποίες ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει. Και θα ήθελα να τις επαναλάβω, αν και είναι γνωστές, για να γνωρίζουν καλά πόσο ειλικρινείς είμαστε απέναντί τους.

Λέμε, λοιπόν, προς τους γείτονές μας ότι θα πρέπει: Πρώτον, να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του. Δεύτερον, να σέβονται το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, και πάλι στο σύνολό του. Και επίσης, πρέπει να υπάρχει πλήρης σεβασμός στην Ιστορία και στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.
Κύριε Πρόεδρε, αυτή η τρίτη προϋπόθεση, ο σεβασμός της Ιστορίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, έχει μεγάλη σημασία γιατί αυτός ο σεβασμός είναι αμάχητο τεκμήριο ως προς την θέληση καθενός για φιλία και καλή γειτονία. Και αντιθέτως, η έλλειψη σεβασμού προς την Ιστορία, προς τον Πολιτισμό, αποτελεί επίσης ένα πολύ ισχυρό τεκμήριο ότι κάποιος δεν επιθυμεί αυτή την φιλία και την καλή γειτονία. Ιδίως μάλιστα, όταν έχουμε φαινόμενα τα οποία προσβάλουν την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, όπως αυτά τα οποία παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό. Αυτά δείχνουν, από Χώρες στις οποίες η Ευρωπαϊκή προοπτική είναι ανοιχτή, ότι δεν είναι δυνατόν να μην σέβεσαι Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως π.χ. την Αγία Σοφία, και από εκεί και πέρα να θεωρείς ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική είναι ανοιχτή. Η Ευρωπαϊκή προοπτική – το είπα και πριν, το επαναλαμβάνω – είναι ανοιχτή προς όλους. Αλλά εξίσου, πρέπει να τονίσω, ότι η προοπτική αυτή εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και της Ιστορίας καθώς και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Καλωσορίσατε και σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας, ανταποδίδοντας με τον τρόπο αυτό τις ευχαριστίες προς τον προκάτοχό σας και φίλο μου, τον κ.Πλεβνέλιεφ, ο οποίος με είχε φιλοξενήσει στην Σόφια. Και θυμάμαι πάντα αυτή την εξαιρετική φιλοξενία.

R.RADEV (από ανεπίσημη μετάφραση): Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Καταρχήν σας ευχαριστώ για την πρόσκληση αυτή να πραγματοποιήσω επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Επίσκεψη, η οποία είναι η πρώτη μου στην περιοχή. Είναι η πρώτη μου επίσκεψη έκτοτε που ανέλαβα στο ανώτατο αξίωμα της χώρας μου και αποτελεί ένα μήνυμα, εκπέμπει ένα μήνυμα, όχι μόνο για την σημασία των διμερών σχέσεων, αλλά και για τη σημασία της συμμαχικής μας σχέσης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Προς όλες τις κατευθύνσεις, προφανώς η Βουλγαρία και η Ελλάδα αποτελούν ένα υπόδειγμα καλών γειτονικών σχέσεων που βασίζονται στην κοινή ευρωπαϊκή προοπτική και κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Δεχτείτε σας παρακαλώ εκ νέου να εκφράσω τις ευχαριστίες της χώρας μου για τη στήριξη που παρείχε η Ελλάδα για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Η υποστήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της Βουλγαρίας στο Σένγκεν επίσης είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να εγγυηθεί η αποτελεσματικότητα του αγώνα μας κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και κατά της τρομοκρατίας. Και είναι καιρός να το καταλάβουν και οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης με χαροποιεί το γεγονός ότι η Βουλγαρία και η Ελλάδα έχουν παρόμοιες θέσεις όσον αφορά την Ευρωπαϊκή ατζέντα. Θέματα τα οποία αφορούν την ασφάλεια, την μεταναστευτική πολιτική, την πολιτική στον τομέα της ενέργειας και γενικά όλη η προοπτική για το μέλλον της Ευρώπης. Ενδεικτικά είναι επίσης τα στοιχεία όσον αφορά τις εμπορικές μας ανταλλαγές, τα οποία έχουν ανέλθει σε 3 δις ετησίως. Κάτι που αποτελεί εγγύηση για τις καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών μας.

Επίσης ελπιδοφόρο είναι το γεγονός της ελεύθερης διακίνησης πολιτών εδώ και χρόνια μεταξύ των δύο χωρών μας. Είναι πάρα πολλοί Έλληνες που ταξιδεύουν στη Βουλγαρία, καθώς και Βούλγαροι που επισκέπτονται ως τουρίστες τη χώρα σας. Μεγάλος είναι ο αριθμός και των τουριστών και των φοιτητών στις δύο χώρες και όσων γενικά ταξιδεύουν και δραστηριοποιούνται και επιχειρηματικά. Και αυτή η πραγματικότητα οφείλεται στις καλές γειτονικές μας σχέσεις και στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες μας είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν θα παραλείψω να αναφερθώ στο ότι η Ελλάδα είναι από τους πρώτους και βασικούς επενδυτές στη Βουλγαρία και πρέπει να εργαστούμε έτσι ώστε να δώσουμε ισχυρή ώθηση για τις επιχειρηματικές επαφές και ανταλλαγές και από τις δύο πλευρές. Για μας, πρωταρχικής σημασίας είναι οι πολιτικές στον τομέα των μεταφορών και των ενεργειακών πόρων. Και ευελπιστούμε ότι η διασύνδεση στον τομέα του φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, θα γίνει δυνατόν να υλοποιηθεί στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, επειδή ο ενδιάμεσος αγωγός φυσικού αερίου θα δώσει τη δυνατότητα όχι μόνο στη Βουλγαρία, αλλά και στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης να πετύχουν διαφοροποίηση τόσο των πηγών όσο και των διαδρομών. Επίσης θεωρώ ότι η εμπέδωση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της πιο ενεργούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, αποτελούν εγγύηση για την σταθερότητα της περιοχής και των χωρών μας.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Βαλκανίων, εδώ υπάρχει ταύτιση των θέσεων των δύο χωρών μας, πώς θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν και τι πολιτικές θα έπρεπε να ακολουθηθούν. Και η Βουλγαρία και η Ελλάδα στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία αυτών των χωρών και θα εξακολουθήσουν να την στηρίζουν, εφόσον βέβαια αυτές οι χώρες πληρούν τα κριτήρια ένταξης. Κάτι πολύ σημαντικό για τις συνθήκες που επικρατούν στα Βαλκάνια, οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο αμοιβαίος σεβασμός, πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για μελλοντική ένταξη ως πλήρη κράτη-μέλη. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία και οι σχέσεις Βουλγαρίας – Ελλάδας θα εξακολουθήσουν την ανοδική τους πορεία με σκοπό την μεγαλύτερη ασφάλεια και την ανάπτυξη όλων των Βαλκανίων.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση που μου απευθύνατε και για την υποστήριξή σας.-

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ