Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου κ.Ζαν Άσελμπορν

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι για μας, τους Έλληνες, είσθε πάντα ευπρόσδεκτος εδώ στην Αθήνα και για μένα στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Οι Έλληνες δεν ξεχνάμε ποτέ την μεγάλη συμβολή σας ιδίως το καλοκαίρι ιδίως του 2015, επί Προεδρίας του Λουξεμβούργου, σε ό,τι αφορά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Επισημαίνω και πάλι ότι αυτό που πράξατε τότε, προεδρεύοντας, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Η συμβολή σας ήταν σημαντική για την Ελλάδα, αλλά αυτό που κάνατε αφορούσε και την ίδια την Ευρώπη. Γιατί για την Ελλάδα πιστεύουμε ότι δεν είναι νοητό να βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης. Αλλά επίσης η Ευρώπη δεν θα ήταν η ίδια χωρίς την Ελλάδα, δοθέντος ότι οποιαδήποτε σκέψη για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, θα ήταν ένα πλήγμα για την ίδια την συνοχή της Ευρώπης. Άρα ό, τι κάνατε το κάνατε και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, όπως είναι άλλωστε ο ρόλος σας. Και τον έχετε αποδείξει αυτόν τον ρόλο στην πράξη, όλα αυτά τα χρόνια.