Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά την βράβευση των Δ.Διαμαντίδη και Θ.Παπαλουκά

Στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος (Σ.Π.Α.Κ.Ε.)

Ευχαριστώ για την πρόσκληση τον κ. Μιχάλη Κυρίτση και τον ΣΠΑΚΕ ο οποίος μέσω των Παλαιμάχων συμμετέχει σ’ αυτήν την τεράστια προσπάθεια ανάταξης του Τόπου και της Κοινωνίας μας και αποφυγής της ρήξης του κοινωνικού ιστού.

Με αφορμή την σημερινή βράβευση του Δημήτρη Διαμαντίδη και του Θεόδωρου Παπαλουκά δράττομαι της ευκαιρίας να πω τούτο:

Βρίσκομαι εδώ για να τους απονείμουμε το βραβείο όλοι μαζί, όχι μόνο για αυτό που υπήρξαν στον χώρο του Μπάσκετ. Και ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Θοδωρής Παπαλουκάς μας δίνουν ένα υπόδειγμα Ανθρώπου και συμπεριφοράς. Πραγματικό υπόδειγμα. Πριν από όλα γιατί εκφράζουν την Αριστεία σ’ όλο της το μέγεθος. Κάνουν αυτό που μπορούν να κάνουν, δείχνουν έτσι την προφανή υπεροχή τους και γίνονται υπόδειγμα για όλους μας ως προς το πώς μπορούμε να αναδείξουμε σ’ αυτόν τον Τόπο τους Άριστους, να τους στηρίξουμε, για να δώσουν καθένας τους αυτό που μπορούν. Και το έχουμε ανάγκη, γιατί ο Τόπος μας δεν έδωσε πάντα σ’ όλους τους ανθρώπους του τις δυνατότητες να αναδείξουν αυτό που έχουν μέσα τους.

Δεν είναι όμως μόνο η Αριστεία που εκπέμπουν ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Είναι κάτι άλλο που είναι συνακόλουθο της Αριστείας: Η σεμνότητα. Ο άριστος, ο πραγματικά άριστος ξέρετε, είναι σεμνός εκ φύσεως. Γιατί δεν έχει ανάγκη επιβεβαίωσης. Αποδεικνύει αυτό το οποίο είναι μέσα από την καθημερινή πράξη. Και είναι «γεμάτος» ξέρετε ο πραγματικά Άριστος. Και επιπλέον γνωρίζει πόσο πρόσκαιρα και παροδικά είναι αυτά, αν δεν συνοδεύονται από την πληρότητα την οποία έχει ο Άνθρωπος μέσα του. Για όλη τη νέα γενιά λοιπόν –κι όχι μόνο στον χώρο του Μπάσκετ- αυτοί οι δυο άνθρωποι που έχουμε δίπλα μας είναι ένα υπόδειγμα, το οποίο πρέπει να το διατηρήσουμε, πρέπει να τους δώσουμε την δυνατότητα να το διδάξουν. Γιατί μόνοι τους δεν θα το κάνουν, την σεμνότητά τους την ξέρετε. Ιδίως για τον Δημήτρη Διαμαντίδη –που θα το πω, άλλωστε τα Παναθηναϊκά μου αισθήματα είναι γνωστά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μπορεί να μην πηγαίνω στο γήπεδο αλλά τον παρακολουθώ- ξέρω την σεμνότητά του. Για αυτό βρίσκομαι με χαρά εδώ. Τους εύχομαι να συνεχίσουν να διδάσκουν τις επόμενες γενιές, και το τονίζω, όχι μόνο στον χώρο του Μπάσκετ.