Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου στα εγκαίνια της Υπαίθριας Δημοτικής Γλυπτοθήκης Ψυχικού

 

 Κύριε Δήμαρχε, πριν απ΄ όλα θέλω να σας ευχαριστήσω θερμώς, γιατί είμαι σήμερα μαζί σας. Και να σας συγχαρώ γιατί, βλέποντας τους προηγούμενους Δημάρχους, δίνετε ένα παράδειγμα, για το ποιά είναι η υπεροχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στην Κεντρική Πολιτική: Η συνέχεια και η συνεργασία. Εύχομαι να πάρουν όλοι μηνύματα από αυτά που κάνετε εσείς.

 

Ύστερα, χαίρομαι γιατί είμαι εδώ, σ΄ αυτόν τον πρωτοποριακό χώρο. Δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζουν, αλλά αυτή η υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού είναι η πρώτη στο είδος της στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο. Και νομίζω ότι αντιλαμβάνεσθε την σημασία της, ιδίως όταν αφορά έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους γλύπτες μας τον Γιώργο Ζογγολόπουλο. Γι΄ αυτό σας είπα, χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει παγκόσμια λάμψη, πανελλήνια λάμψη αλλά ο καλλιτεχνικός «ομφαλός» του είναι εδώ. Αν παρομοιάσουμε το έργο του Ζογγολόπουλου με κύκλους, ο βασικός κύκλος, ο πρώτος κύκλος ξεκινάει από εδώ. Κι αυτό οι Ψυχικιώτες πρέπει να το τιμήσουν. Και να θυμόμαστε -όπως είπα πριν- ο Γιώργος Ζογγολόπουλος εκτός από μεγάλος καλλιτέχνης, ήταν ένας σημαντικός άνθρωπος, πραγματικά όπως ταιριάζει σ΄ ένα μεγάλο καλλιτέχνη.

 

Συγχαρητήρια και εύχομαι να εμπλουτισθεί αυτή η υπαίθρια Γλυπτοθήκη με περισσότερα έργα του Ζογγολόπουλου. Αισθάνομαι, επίσης, μεγάλη τιμή, γιατί ορισμένα από το έργα του, και κυρίως το Ζάλογγο, βρίσκεται μέσα στην Προεδρία της Δημοκρατίας και είναι το πρώτο το οποίο βλέπουν και οι καλεσμένοι μας -και ιδίως οι Αρχηγοί Κρατών- όταν μπαίνουν, σε επίσημη επίσκεψη, μέσα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Χαίρομαι, πραγματικά, γιατί αυτό το έργο που συμβολίζει πολλά, το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου, είναι εκείνο το οποίο διδάσκει σε κάθε έναν που μπαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο την Ελλάδα μας.

 

Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ κύριε Δήμαρχε.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ