Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά την επίσημη παρουσίαση αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων με θέμα “150 χρόνια Προεδρική Φρουρά ” από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) στο πλαίσιο του εορτασμού της Επετείου των 150 ετών από την ίδρυση της Προεδρικής Φρουράς

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή γιατί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχω την ευκαιρία ν’αποτίσω τον οφειλόμενο Φόρο Τιμής στην Προεδρική Φρουρά. Στην Προεδρική Φρουρά που επί 150 χρόνια δίνει τον δικό της αγώνα, παράλληλα με τον αγώνα του Λαού μας και του Έθνους μας. Και, ταυτοχρόνως, μας δίνει και ένα σημαντικό παράδειγμα: Αυτά τα 150 χρόνια, όπως είπα πριν, είναι χρόνια προσφοράς, ουσιαστικής και συμβολικής, δοθέντος ότι οι Εύζωνες υπήρξαν πάντοτε παρόντες στους αγώνες του Λαού μας και του Έθνους μας. Θα αναφέρω μόνο τους Βαλκανικούς Πολέμους, θα αναφέρω το Έπος της Αλβανίας, και όχι μόνο.

Όμως δεν είναι μόνον αυτοί οι αγώνες. Είναι και οι αγώνες, οι οποίοι σχετίζονται με τους συμβολισμούς που υπηρετούνται από την Προεδρική Φρουρά. Και μην υποτιμάμε αυτή την συμβολική παρουσία. Γιατί οι συμβολισμοί, ιδίως σήμερα, έχουν πολύ μεγάλη αξία, όταν είναι γνωστό ότι περνάμε, γενικότερα – και όχι μόνο στον Τόπο μας αλλά και στην Ευρώπη μας – μια περίοδο όπου οι αρχές και οι αξίες, και ιδίως εκείνες που αφορούν τα ιδανικά των Λαών, δοκιμάζονται.

Η Προεδρική Φρουρά, οι Εύζωνες, εκπροσωπούν, με το παράστημά τους αλλά και με το παράδειγμά τους, το σύμβολο της Ανδρείας, θα έλεγα του Ηρωϊσμού, αλλά και της Λεβεντιάς, ίδιον των Ελλήνων, της Ιστορίας τους και του Πολιτισμού τους. Και όχι μόνο εδώ, σε ολόκληρο τον Κόσμο. Και πρέπει να τονίσω ότι αυτή η προσφορά της Προεδρικής Φρουράς δεν είναι προσφορά μόνο για τους απόδημους Έλληνες. Στην ουσία, είναι μια προσφορά σε ολόκληρο τον Κόσμο, ως προς το τι είναι η Ελλάδα, τι είναι η Ιστορία της, τι είναι ο Πολιτισμός της, πώς οι Έλληνες αντιλαμβανόμαστε την εκπλήρωση του καθήκοντος απέναντι στην Πατρίδα αλλά και απέναντι στην Ανθρωπότητα.

Ευχαριστώ τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, γιατί μέσα απ’αυτή την πρωτοβουλία παρέχουν την ευκαιρία, σ’αυτή την επέτειο των 150 χρόνων, ν’ αποτυπωθεί η Λεβεντιά, η Ανδρεία, ο Ηρωϊσμός της Προεδρικής Φρουράς σε γραμματόσημα, τα οποία θ’αφήσουν την μνήμη να πλανιέται χωρίς να υπάρχει χρονικός περιορισμός. Και, επιπλέον, τα γραμματόσημα δίνουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν, μέσα από αυτά, αυτές οι εικόνες των Ευζώνων μας ανά τον Κόσμο.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ