Σημεία παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου στο γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του ο Πρόεδρος κ.Jean-Claude Juncker και οι Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Κύριε Πρόεδρε και αγαπητέ Φίλε,

Κύριοι Επίτροποι,

Σας ευχαριστώ θερμώς για την τιμή που μου περιποιείτε, απευθύνοντάς μου την πρόσκληση επίσκεψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχω πλήρη συναίσθηση ότι αυτή η τιμή δεν αφορά το πρόσωπό μου αλλά τον θεσμό του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, συνακόλουθα δε την Ελλάδα. Και είναι τιμή προς μια Χώρα, η οποία μέσα στην τρέχουσα βαθειά κρίση απέδειξε πόσο ειλικρινώς είναι προσηλωμένη στην υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και του Ευρωπαϊκού Ιδεώδους.

  1. Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψατέ μου κατ’ αρχάς ν’ απευθυνθώ σ’ εσάς: Τώρα που η θητεία σας – και η θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της οποίας ηγείσθε – οδεύει προς το τέλος της, αποδείχθηκε πόσο επιτυχής και καίρια, θάλεγα μάλιστα κυριολεκτικώς σωτήρια για την πορεία του Ευρωπαϊκού σκάφους, υπήρξε, το 2014, η εκλογή σας ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε όλη την δημόσια διαδρομή σας είχατε προηγουμένως αποδείξει, εμπράκτως, πως είσθε πραγματικός Ευρωπαίος. Η Προεδρία σας δε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνον επιβεβαιώνει αυτή την πορεία σας, αλλά σας αναδεικνύει ως κορυφαία προσωπικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντάξια της εμβληματικής υστεροφημίας εκείνων που ίδρυσαν το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, πάνω στα συντρίμμια και στις στάχτες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ακριβώς για να μην βιώσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του και την τραγωδία του.

  2. Την αλήθεια αυτή την αποδεικνύει, με αμάχητα ιστορικά τεκμήρια, το γεγονός ότι η υπό την ηγεσία σας Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετώπισε επιτυχώς τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, από τότε που η τελευταία δημιουργήθηκε.

Α. Και το πράξατε πολλές φορές μόνος, αφού δεν είχατε, δυστυχώς, πάντα την στήριξη Κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηγετών τους, οι οποίοι πρώτοι όφειλαν, σύμφωνα με τον ρόλο που τους ανήκει, να ηγούνται του αγώνα υπεράσπισης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

Β. Στην επιτέλεση αυτής της υψηλής σας αποστολής είχατε την τύχη να σας συμπαρίστανται, καθ’ όλα και κατά γενική ομολογία, άξιοι Επίτροποι, στους οποίους εύχομαι ειλικρινώς να συνεχίσουν την προσφορά τους και στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά και σ’ εκείνους τους νυν Επιτρόπους, οι οποίο θα επιστρέψουν σε προηγούμενα ή άλλα καθήκοντα, εύχομαι οι επιμέρους Χώρες τους να τους αξιοποιήσουν όπως τους ταιριάζει, με βάση την τεράστια γνώση και εμπειρία που έχουν ήδη αποκτήσει.

  1. Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σας συγχαίρω θερμώς για την συμβολή σας αυτή και σας εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες του Ελληνικού Λαού για την υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κρίσιμες στιγμές και σε ταραγμένους καιρούς.

Α. Και εμείς, οι Έλληνες, είμαστε βέβαιοι ότι ως το τέλος της θητείας όλων σας – και ιδίως ενόψει των κρίσιμων προσεχών Ευρωεκλογών – θα συνεχίσετε και θα εντείνετε αυτή την υπεράσπιση, για να εξουδετερώσουμε τα μορφώματα επικίνδυνου λαϊκισμού που εμφανίσθηκαν σε πολλά Κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Και κάθε συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος οφείλει, ιδίως σήμερα, να γνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και Ολοκλήρωση είναι αναγκαίες όχι μόνο για τους Λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και προκειμένου η Ευρώπη μας να διαδραματίσει τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί στον σύγχρονο Κόσμο: Τον ρόλο υπεράσπισης ιδίως των αρχών και των αξιών της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Β. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο έχουμε χρέος, όλοι οι συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι, ν’ αγωνισθούμε για την πραγμάτωση του κοινού μας Ευρωπαϊκού Οράματος, ήτοι την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Ως προς τα μέσα και τις μεθόδους πραγμάτωσης του κοινού μας Ευρωπαϊκού Οράματος, πιστεύουμε ότι πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στις κύριες προτεραιότητες, τις οποίες οφείλουμε να θέσουμε για την επίτευξη της τελικής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Κάτω δε από τις σημερινές κρίσιμες, για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την Ανθρωπότητα, συνθήκες, οι ως άνω προτεραιότητες είναι ανάγκη να κινηθούν, τουλάχιστον κατά βάση, πάνω στους εξής τρεις άξονες:

  1. Ο πρώτος άξονας αφορά την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των συνεχώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων – δείγμα γραφής των οποίων αποτελούν τα τεκταινόμενα σήμερα στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική – πρέπει αμέσως να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς διαμόρφωσης αποτελεσματικής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Εδώ εντάσσεται και η προτεραιότητα ενίσχυσης της πολιτικής πλήρους εφαρμογής των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου περί Αλληλεγγύης κυρίως στον, υπαρξιακής σημασίας για την συνοχή του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, τομέα του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού ζητήματος. Με την πρόσθετη επισήμανση ότι όλοι οι Εταίροι έχουμε στοιχειώδες ευρωπαϊκό χρέος -το οποίο εμείς, οι Έλληνες, εκπληρώνουμε στο ακέραιο- σεβασμού του χρέους αυτού.

  2. Ο δεύτερος άξονας αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη. Τούτο προϋποθέτει, κατά προτεραιότητα, την ενεργοποίηση των θεσμικών πυλώνων, των σχετικών με την συλλογική λειτουργία του Eurogroup, την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM και, πρωτίστως, την θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι ώστε αυτή αφενός να εποπτεύει καταλλήλως το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και, αφετέρου, ν’ αντιμετωπίσει τα ζέοντα ζητήματα ρευστότητας και δημόσιου χρέους στο σύνολο της Ευρωζώνης.

  3. Και ο τρίτος άξονας αφορά την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου. Έτσι ώστε ν’ αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των Κρατών – μελών, η επικίνδυνη διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού που, δυστυχώς, ευνοούν, όπως προανέφερα, την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

Γ. Τέλος, επιτρέψατέ μου, εκ μέρους του Ελληνικού Λαού, να σας ευχαριστήσω, εσάς κ. Πρόεδρε αλλά και όλους τους Επιτρόπους, για την ενεργό στήριξή σας αναφορικά με την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος καθώς και αναφορικά με διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και των σχέσεών μας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Δεν είναι ανάγκη να μπω σε λεπτομέρειες επ’ αυτών, αφού οι θέσεις μας συμπίπτουν. Αρκούμαι μόνο στις ακόλουθες δύο επισημάνσεις:

1. Η Ελλάδα έχει αποδείξει, και μάλιστα διαχρονικώς και εμπράκτως, ότι σέβεται σε τέτοιο βαθμό το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους, ώστε ακόμη και τα Εθνικά της Θέματα τα εντάσσει, πλήρως, στο πλαίσιο του σεβασμού της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Συνακόλουθα, στηρίζοντας την Ελλάδα όσον αφορά τα ζητήματα που προανέφερα, μπορείτε να είσθε βέβαιοι ότι δεν στηρίζετε μόνο τα συμφέροντα της Χώρας μου αλλά και εκείνα της Διεθνούς Κοινότητας, κατ’ εξοχήν δε της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Είμαστε υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκείνων των χωρών της Βαλκανικής, οι οποίες φιλοδοξούν να γίνουν κράτη-μέλη της. Διότι πιστεύουμε ακραδάντως ότι μια τέτοια προοπτική ενισχύει τόσο τις χώρες αυτές, όσο και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, η έναρξη και προώθηση της ενταξιακής τους διαδικασίας προϋποθέτει, εκ μέρους των χωρών αυτών, πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, κυρίως δε του εξ αυτού προκύπτοντος Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, πράγμα που σημαίνει, αυτονοήτως, ότι παραβιάσεις του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου συνιστούν ανυπέρβλητο εμπόριο μιας ομαλής ενταξιακής πορείας. Η θέση μας λοιπόν είναι σαφής και έχει ως μόνο γνώμονα την εμπέδωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει, και μάλιστα με ταχύτερα βήματα, προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Όσοι φιλοδοξούν να γίνουν μέλη της ας προσπαθήσουν ν’ ακολουθήσουν αυτή την πορεία. Σε καμία όμως περίπτωση και για χάρη ουδενός η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διατεθειμένη να τηρήσει στάση αναμονής, και πολύ περισσότερο, να κάνει βήματα προς τα πίσω.

Καταλήγοντας, υπενθυμίζω ότι οι Έλληνες – και εγώ προσωπικώς – θα θυμόμαστε, κ. Πρόεδρε, στο διηνεκές, τον καθοριστικό ρόλο σας για την εμπέδωση, σε κρίσιμες στιγμές, της ομαλής και δημιουργικής πορείας της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Όπως επίσης δεν ξεχνάμε το ότι είχατε το θάρρος ν’ αναγνωρίσετε ευθέως τις τεράστιες θυσίες του Ελληνικού Λαού για να ευοδωθεί η όλη προσπάθεια, καθώς και το ότι ο Ελληνικός Λαός κατέβαλε το αντίστοιχο βαρύ τίμημα, ακόμη και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να του αποδοθούν. Με την στάση σας όμως αυτή, εκτός από την διαχρονικώς εγνωσμένη φιλία σας προς την Ελλάδα, αναδείξατε ακόμη περισσότερο και την ευρωπαϊκή ηγετική σας φυσιογνωμία. Και τούτο διότι όλοι σήμερα αναγνωρίζουν αφενός ότι η τότε υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας ήταν και υπεράσπιση, γενικότερα, της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Και, αφετέρου και συνακόλουθα, ότι βεβαίως η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της προς το μέλλον εκτός της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, πλην όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να διατηρήσει αλώβητη την ιστορική της φυσιογνωμία δίχως την Ελλάδα στην χορεία των Κρατών-μελών της.

Και πάλι σας ευχαριστώ θερμώς.