Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, την Φορολογία και τα Τελωνεία, κ.Pierre Moscovici στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι, για μιαν ακόμη φορά, στην Προεδρία της Δημοκρατίας.  Αυτή η συνάντησή μας όμως έχει και μια μικρή ιδιαιτερότητα, αφού μου επιτρέπει -ως έναν βαθμό βεβαίως- να σας ανταποδώσω την θερμή και εξαιρετικά ουσιαστική φιλοξενία που μου επιφυλάξατε, στις 19 Δεκεμβρίου 2018, ο Πρόεδρος κ. Jean Claude Juncker και όλοι οι Επίτροποι, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα -και αφού σας ευχαριστήσω εκ νέου για την ειλικρινή συμπαράστασή σας προκειμένου να φθάσουμε στο τέλος της τόσο επώδυνης για τον Ελληνικό Λαό μνημονιακής περιόδου- γνωρίζετε ότι είμαστε απολύτως συνεπείς και προς τις, μετά την περίοδο αυτή,  υποχρεώσεις μας, και αυτό θα πράξουμε ως το τέλος. Και σας εκφράζω την ικανοποίησή μας για την τόσο θαρραλέα αναγνώριση, εκ μέρους του Προέδρου κ. J.C.Juncker, του γεγονότος ότι ο Ελληνικός Λαός πλήρωσε βαρύ τίμημα θυσιών, για πολλές από τις οποίες δεν είχε ευθύνη. Διότι αυτό σημαίνει, κατά κυριολεξία, η εντελώς πρόσφατη  δήλωση του Προέδρου κ. Juncker ότι οι Θεσμοί δεν επέδειξαν, κατά τις κρίσιμες ώρες, την Αλληλεγγύη που έπρεπε προς την Ελλάδα.

Αυτά ως προς την Ελλάδα.  Και τώρα επιτρέψατέ μου -γνωρίζοντας το μέγεθος της ευρωπαϊκής σας προσωπικότητας- να κάνω την εξής έκκληση:  Ας αγωνισθούμε, όλοι οι συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι, ακόμη και στο μικρό χρονικό διάστημα που έχει απομείνει ως τις Ευρωεκλογές, για να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές πολιτικής που θα θωρακίσουν το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα απέναντι στα μορφώματα λαϊκισμού, τα οποία απεργάζονται την κατεδάφισή του.  Και αναφέρομαι ιδίως στις αλλαγές εκείνες, οι οποίες βαίνουν προς την κατεύθυνση της περαιτέρω θεσμικής θωράκισης του Eurogroup, της ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατ’ εξοχήν δε της μείωσης των ανισοτήτων και της στήριξης του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ας μην ξεχνάμε τις πραγματικές αιτίες, που ευνοούν την ανάπτυξη όλων αυτών των εξαιρετικά επικίνδυνων μορφωμάτων λαϊκισμού, στα οποία αναφέρθηκα. Οι προσεχείς Ευρωεκλογές είναι, για κάθε συνειδητοποιημένο Ευρωπαίο, μια ιστορική πρόκληση ευθύνης και αποφασιστικότητας ως προς την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και της προοπτικής του.

 

P.MOSCOVICI (από ανεπίσημη μετάφραση): Θα ήθελα κι εγώ με την σειρά μου να σας ευχαριστήσω για την υποδοχή και να σας πω ότι πραγματικά, όταν επισκεφθήκατε τις Βρυξέλλες, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αισθανθήκαμε ιδιαίτερη συγκίνηση, ενθουσιασμό και εντυπωσιαστήκαμε, θα έλεγα.  Διότι, πραγματικά, πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή συμβολίζει την φιλία που υπάρχει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελλάδα.

Αναφερθήκατε στον κ.J.C.Juncker και τις δηλώσεις που έκανε.  Να πω ότι ήμουν κι εγώ εκεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν μίλησε, όταν μίλησε συγκεκριμένα για τα λάθη τα οποία έγιναν και τα οποία πλήρωσε ο Ελληνικός λαός.  Ήταν λάθη τα οποία οφείλονταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εγώ σαν Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, σαν Επίτροπος μετά, ο Πρόεδρος Juncker σαν Πρόεδρος του Eurogroup και σαν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι τώρα, ήμασταν πάντα στην σωστή πλευρά – αν θέλετε – της μάχης.  Γιατί όλοι δίναμε μια μάχη για να διατηρηθεί η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρωζώνης. Θέλαμε η Ελλάδα να είναι μία κανονική χώρα. Και αυτό νομίζω ότι το έχουμε πετύχει. Βέβαια, θα πρέπει να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις. Και οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι κάτι το οποίο θέλουμε να γίνει για να υποφέρει ο Ελληνικός λαός. Ίσα-ίσα θεωρούμε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, για να έχουμε μία ανάπτυξη βιώσιμη και για να περιορίσουμε την ανεργία.  Διότι χωρίς τον περιορισμό της ανεργίας δεν θα μπορεί να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη. Κι αν δεν υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, αν δεν εξαφανιστούν οι κοινωνικές ανισότητες, δεν μπορούμε να έχουμε μια ανθηρή και βιώσιμη οικονομία.

Θα γίνει τον επόμενο καιρό, τις επόμενες ημέρες, μία αποστολή μεταμνημονιακή -αν θέλετε- στην Ελλάδα. Συναντήθηκα με τον Πρωθυπουργό και τους διάφορους υπουργούς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την επιτυχία αυτής της επίσκεψης, έτσι ώστε να μπορεί και το Eurogroup να προχωρήσει στις προτάσεις του που θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία και θα την κάνουν ικανή να απευθυνθεί στις αγορές. 

Εσείς είστε ένας πεπεισμένος Ευρωπαίος, ένας Ευρωπαίος μεγάλης εμβέλειας θα έλεγα. Και πραγματικά μοιράζομαι απόλυτα αυτές τις σκέψεις τις οποίες εκφράσατε προηγουμένως σε ό,τι αφορά την ενίσχυση και τον εκδημοκρατισμό των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί πρέπει να είναι ανοιχτοί και διάφανοι.  Και αυτό χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια για να επιτευχθεί. Πραγματικά, αν θέλουμε – κι έχετε απόλυτο δίκιο – να περιορίσουμε τους λαϊκισμούς αλλά και αυτό που ονόμαζε ο Πρόεδρος Μιτεράν, τους εθνικισμούς, θα πρέπει ακριβώς να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες. Γιατί η κρίση μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά οι κοινωνικές ανισότητες συνεχίζονται.  Κι αυτό, πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να το περιορίσουμε.-

 

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ