ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΙΤ Dr.NAYEF FALAH AL-HAJRAF ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Kύριε Υπουργέ, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και θέλω να σας συγχαρώ για την επιτυχία – που είναι ήδη ορατή – της επίσκεψής σας στην Αθήνα, όπως αποδεικνύει η εξέλιξη της πρώτης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής μεταξύ Ελλάδας και Κουβέϊτ. Γιατί είναι γνωστό ότι ήδη οι διαδικασίες «τρέχουν» αλλά τα αποτελέσματα είναι ορατά. Είμαι βέβαιος ότι αυτό αποδεικνύει όχι μόνο πόσο καλές είναι οι σχέσεις μας αλλά και πόσο, γενικότερα, οι σχέσεις αυτές μπορούν να γίνουν καλύτερες μέσα από επισκέψεις όπως αυτή, η δική σας.

Αλλά αυτά είναι θέματα που τα συζητάτε με την Κυβέρνηση. Επιτρέψτε μου εδώ να εξάρω το εξής, το οποίο σχετίζεται με τον ρόλο της Χώρας σας, του Κουβέϊτ: Θέλω να εξάρω την δραστηριότητα που έχετε αναπτύξει ώστε οι σχέσεις μεταξύ των Χωρών του Κόλπου να γίνουν ακόμη καλύτερες. Θέλω δε να εξάρω ειδικότερα τον ρόλο του Κουβέϊτ στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου. Ο ρόλος του Κουβέϊτ είναι σημαντικός, διότι συμβάλλετε καθοριστικά στις καλές σχέσεις μεταξύ των Χωρών του Κόλπου, έτσι ώστε να εμπεδωθεί εκεί η ειρήνη και η σταθερότητα. Και, κυρίως, ν’αντιμετωπίσουμε, κύριε Υπουργέ, τον εξτρεμισμό, ο οποίος είναι ένας τεράστιος κίνδυνος, όπως αποδεικνύει, δυστυχώς, και το σημερινό ειδεχθές έγκλημα που διαπράχθηκε στην Νέα Ζηλανδία. Γιατί, πραγματικά, πρέπει όλοι να καταδικάσουμε – και όχι μόνο να καταδικάσουμε αλλά να πάρουμε όλα τα μέτρα για ν’αποφεύγουμε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα στο μέλλον – αυτή την ειδεχθή πράξη, το ειδεχθές έγκλημα μίσους το οποίο συντελέσθηκε στην Χώρα αυτή και να παράσχουμε την συμπαράστασή μας όχι μόνο στην Κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας αλλά και στον Λαό της Νέας Ζηλανδίας. Έχουν την συμπαράσταση όλων μας αυτή την στιγμή. Και όλοι θ’αγωνισθούμε απέναντι σ’αυτό τον εξτρεμισμό, σ’αυτούς που, στην πραγματικότητα, διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.

Και πάλι, καλωσορίσατε.

Dr.NAYEF FALAH ALHAJRAF: Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Στην αρχή επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Εμίρη του Κράτους του Κουβέιτ, Εμίρη Σαμπάχ αλ-Άχμαντ αλ-Τζαμπρ αλ-Σαμπάχ και τις ευχές και τους χαιρετισμούς του λαού του Κουβέιτ προς τον Ελληνικό Λαό για ευημερία, ευτυχία και ειρήνη. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε σε αυτήν την ιστορική πόλη, την πόλη των Αθηνών για να πραγματοποιηθεί η πρώτη Διυπουργική Επιτροπή του Κράτους του Κουβέιτ και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που τα αποτελέσματα είναι καρποφόρα, είναι πάρα πολύ θετικά και άριστα. Το Κουβέιτ συνδέεται με την Ελλάδα με μια υπέροχη σχέση διπλωματική και πολιτική που ξεκινάει από το 1994. Οι σχέσεις αυτές χρονολογούνται 55 χρόνια. Και το Κουβέιτ ευχαριστεί πολύ την Ελλάδα για την στάση της το 1990 όταν συμμετείχε στον συνασπισμό για την απελευθέρωση του Κουβέιτ.

Εμείς σήμερα συζητάμε τα περιθώρια που υπάρχουν στις επενδυτικές ευκαιρίες και σε οικονομικούς, εμπορικούς και άλλους τομείς στην συνάντηση αυτή που πραγματοποιείται εδώ στην Αθήνα. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό εξυπηρετεί τα αμοιβαία συμφέροντα των δύο χωρών. Συμφωνήσαμε η επόμενη Σύνοδος να πραγματοποιηθεί στο Κουβέιτ του χρόνου. Απευθύναμε προσκλήσεις στον ιδιωτικό τομέα, στους Έλληνες επιχειρηματίες να επισκεφθούν το Κουβέιτ και να ενημερωθούν επί τόπου για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν εκεί. Ο Πρέσβης του Κουβέιτ στην Ελλάδα και ο Έλληνας Πρέσβης στο Κουβέιτ θα παρακολουθήσουν την προετοιμασία της επόμενης Συνόδου και επίσης θα παρακολουθήσουν την εκτέλεση των Συμφωνιών που υπογράφονται σήμερα.

Σε ό,τι αφορά αυτό που πρωτοαναφέρατε, κύριε Πρόεδρε, για την τρομοκρατική ενέργεια στη Νέα Ζηλανδία, οπωσδήποτε και το Κράτος του Κουβέιτ καταδικάζει αυτή την ενέργεια, η οποία είχε θύματα αθώους ανθρώπους και συμφωνούμε απολύτως με αυτά που προαναφέρατε. Συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειες των θυμάτων, υποστηρίζουμε την Κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, για να βρει τους ενόχους και να τους πάει στη Δικαιοσύνη και να πάρουν την τιμωρία που αξίζουν. Αυτό αποδεικνύει ότι χρειαζόμαστε μια πραγματικά στενή συνεργασία – όλες οι πλευρές – για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχεται. Είναι γεγονός ότι η τρομοκρατία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί την ανθρωπότητα σήμερα και αυτό απαιτεί τη συνεργασία όλων των πλευρών για να ζήσουν οι κοινωνίες μας σε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας. Το Κουβέιτ πιστεύει στην ειρήνη, προσπαθεί και δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση, για να ζήσουν όλοι οι λαοί της περιοχής και παγκοσμίως με ειρήνη και σταθερότητα, χωρίς βία, χωρίς επεισόδια και χωρίς τρομοκρατία. Και αυτό το τόνισε ο Εμίρης του Κουβέιτ όταν το ανέφερε στη Σύσκεψη που έγινε στο Σαρμ Ελ Σέϊχ πριν από ένα μήνα περίπου, στην Ευρωαραβική Σύνοδο. Έτσι η τρομοκρατία είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος που απειλεί όλους μας.

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για το χρόνο που μου διαθέσατε. Ευχόμαστε αυτή η συνάντηση να είναι η αρχή για μελλοντικές συνεργασίες σε όλους τους τομείς όπως είναι η Ενέργεια, οι Επενδύσεις, η Τεχνολογία και λοιπά. Ευχόμαστε στο φίλο Ελληνικό Λαό κάθε πρόοδο και κάθε ευημερία και επειδή είναι περίοδος Σαρακοστής, σας εύχομαι καλή Σαρακοστή, καλή Νηστεία, επειδή ξέρω ότι στην Ελλάδα νηστεύουν αυτή την περίοδο μέχρι το Πάσχα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέρα από τους χαιρετισμούς στον Εμίρη που θα ήθελα να διαβιβάσετε, μένω στην τελευταία σας φράση, που δείχνει πόσο βαθιά έχουμε προχωρήσει σ’αυτό που θα λέγαμε ‘Διάλογος των Πολιτισμών’.

Dr.NAYEF FALAH ALHAJRAF : Εμείς είμαστε στην Ελλάδα, στην Αθήνα, η οποία είναι πρωτεύουσα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Για μένα είναι η πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα, και νιώθω μεγάλη τιμή και υπηρηφάνεια που συναντώμαι μαζί σας. Ευχαριστώ πολύ.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ