Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με 12 παιδιά από την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας μαζί με τους γονείς και συνοδούς καθηγητές τους στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι, πρωτίστως τα παιδιά, αλλά και τους γονείς καθώς και τους υπευθύνους αυτής της πρωτοβουλίας, στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και επιτρέψατέ μου να σας πω λίγα λόγια. Γιατί τα λόγια είναι φτωχά μπροστά σ’αυτό που κάνετε και, επομένως, περιορίζομαι να σας μεταφέρω ορισμένες σκέψεις, που τις θεωρώ αυτονόητες αλλά αναγκαίες τούτη την ώρα.

Μέσα από την τέχνη σας, παιδιά μου, την τέχνη της παιδικής αθωότητας αλλά και γνησιότητας, εμπνέετε σε όλους εμάς, τους μεγαλύτερους, το όραμα της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνδημιουργίας. Ταυτοχρόνως, μας εμπνέετε ορισμένες Αρχές και Αξίες πολύ σημαντικές, όπως είναι οι Αρχές και οι Αξίες της Ενότητας, της Αλληλεγγύης και, κυρίως, της Ευγενούς Άμιλλας στον χώρο της δημιουργίας. Μην ξεχνάτε ότι αυτές οι Αρχές και οι Αξίες είναι στο επίκεντρο του Ολυμπιακού Πνεύματος και του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Και γι’αυτό, ορθώς η πρωτοβουλία που έχετε πάρει φέρει τον τίτλο «Ολυμπιάδα Παιδικής Ζωγραφικής». Το αξίζετε.

Είναι η πρώτη τέτοια Ολυμπιάδα που οργανώνεται. Εύχομαι, είμαι βέβαιος, ότι αυτή η Ολυμπιάδα θα έχει μακρά συνέχεια. Και θα επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο στον Κόσμο, γιατί αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό συνίσταται στο ότι η πρωτοβουλία σας και η τέχνη σας μαζί ξεπερνάει, κατά πολύ, τα σύνορά μας. Και αυτό είναι για την Ελλάδα κάτι το αυτονόητο. Γιατί η Ελλάδα, ιδίως στο Πνεύμα, στην Τέχνη, δεν έχει σύνορα. Ποτέ δεν είχε σύνορα. Πολύ περισσότερο σήμερα. Και αυτό το εκφράζετε εσείς απ’αυτή την τρυφερή ηλικία. Το έχουμε ανάγκη εμείς, οι μεγαλύτεροι. Μην νομίζετε ότι σας λέγω υπερβολές. Κάθε άλλο. Το έχουμε πολύ ανάγκη να παίρνουμε παράδειγμα από αυτό το οποίο κάνετε εσείς.

Νάστε καλά λοιπόν, καλή συνέχεια και ευχαριστίες θερμές και σ’αυτούς που οργάνωσαν την Ολυμπιάδα, αλλά και στους γονείς. Γιατί ξέρω πόση αφοσίωση χρειάζεται, πόση ώρα περνάτε μαζί με τα παιδιά για να μπορέσουν να μην αισθάνονται μόνα τους. Γιατί η μοναξιά σ’αυτό τον κόσμο και σ’αυτή την ηλικία, κυρίως, δεν είναι καλός σύμβουλος. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από την συμπαράσταση της οικογενειακής θαλπωρής για να εμπνευσθούν περισσότερο και να δημιουργήσουν καλύτερα. Και πάλι σας ευχαριστώ θερμώς. Καλή δύναμη, καλή πορεία και Χρόνια Πολλά.