Από την συνάντηση με το Προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Συνεχίζουμε μια παράδοση χρόνων. Γνωρίζετε ότι το ενδιαφέρον – οφειλόμενο άλλωστε – της Προεδρίας της Δημοκρατίας, και εμού προσωπικώς, για το έργο σας είναι δεδομένο. Εύχομαι καλή δύναμη, καλή επιτυχία. Να συνεχίσετε και να επεκτείνετε το έργο των προκατόχων σας. Γιατί πρέπει να θυμόμασθε εκείνα που προσέφεραν οι προηγούμενοι ώστε εσείς να κάνετε περισσότερα.

Οφείλω να ομολογήσω, και αυτό είναι μια αλήθεια, ότι μέσα στην κρίση η Συνομοσπονδία πράγματι έκανε σημαντικά πράγματα. Σημαντικά πράγματα για έναν κλάδο της Οικονομίας ο οποίος έχει τεράστια σημασία. Υπέφερε αλλά άντεξε. Και άντεξε χάρις και στην δική σας πορεία, στη δική σας συμβολή. Θέλω να επισημάνω ότι η μικρομεσαία επιχείρηση, την οποία εσείς στηρίζετε και εκπροσωπείτε εν πολλοίς, δικαίως λέγεται ‘ραχοκοκαλιά’ της Οικονομίας. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Δεν υποτιμούμε ούτε τις μεγάλες επιχειρήσεις, ούτε τις μεγάλες επενδύσεις. Μακάρι και να μεγαλώνουν και να γίνονται ακόμη περισσότερες επενδύσεις. Ξέρετε, αυτή είναι η βέλτιστη πορεία της Οικονομίας και η πορεία προς την ανάπτυξη.

Αλλά η πορεία της μικρομεσαίας επιχείρησης σήμερα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για έναν άλλον τομέα, τον οποίο θέλω εδώ να εξάρω. Μιλάμε για την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Είναι ανάγκη να καταπολεμήσουμε το μείζον, ακόμη και σήμερα, πρόβλημα της ανεργίας. Και η μικρομεσαία επιχείρηση, εφόσον στηριχθεί, μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα. Από μόνη της θα μπορούσε να λύσει ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτού του τόσο σημαντικού προβλήματος. Να ξέρετε ότι είμαι εδώ, και στο πλαίσιο του θεσμικού μου ρόλου, για να συμβάλω – όσο είναι δυνατόν – στο έργο σας. Συγχαρητήρια, καλή δύναμη, κάθε επιτυχία εύχομαι εκ νέου.

Γ.ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ (Πρόεδρος ΕΣΕΕ): Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Πρόεδρε. Και εμείς εδώ ήρθαμε γνωρίζοντας τον φίλο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που τόσο συμπαρασταθήκατε το προηγούμενο χρονικό διάστημα του Μνημονίου. Μαζί με την έλευση της νέας διοίκησης, αρχίζει και μια νέα εποχή – νομίζω – μιας και τελείωσαν τα Μνημόνια. Θεωρώ ότι καθήκον και της Πολιτείας είναι να συμπαρασταθεί σ’αυτόν τον κλάδο, ιδιαίτερα γιατί – όπως είπατε – και θέσεις απασχόλησης θα φέρει, αλλά και γενικά θα σταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι εδώ, χρειάζεται βοήθεια για να σταθεί στα πόδια της και νομίζω ότι ο καλύτερος συμπαραστάτης θα θέλαμε να είσθε εσείς, όπως είμαστε σίγουροι ότι θα είσθε, όπως ήσασταν και τα προηγούμενα χρόνια. Σας ευχαριστούμε που μας δεχθήκατε.-