Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων κ.Χρήστο Στυλιανίδη στο Προεδρικό Μέγαρο

ΧΡ.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Τα καταφέραμε να συναντηθούμε κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνετε να συναντηθούμε και να σας ενημερώσω για θέματα που αφορούν το χαρτοφυλάκιό μου, αλλά και να κουβεντιάσουμε για τις νεότερες προκλήσεις της Ευρώπης μας, του κοινού μας σπιτιού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Επίτροπε. Χαίρομαι ιδιαιτέρως, διότι η συνάντησή μας μου επιτρέπει να εξάρω, για μιαν ακόμη φορά, το έργο το οποίο έχετε επιτελέσει ως Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σ’ έναν τομέα, ο οποίος έχει εξαιρετική σημασία και κρισιμότητα, ιδίως σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Ανθρωπιστικής Βοήθειας. Ήλθαν έτσι τα πράγματα καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας σας, ώστε κληθήκατε πολλές φορές εσείς και, επομένως, η Επιτροπή ν’ ασκήσετε αυτά τα καθήκοντα σε καίριους τομείς. Δυστυχώς, ιδίως ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή, δημιούργησε τεράστια ανθρωπιστικά προβλήματα. Κληθήκατε να τα αντιμετωπίσετε και τα αντιμετωπίσατε με μεγάλη επιτυχία και με μεγάλη ευαισθησία. Και εδώ θέλω να τονίσω – και δεν υπερβάλω καθόλου, δεν είναι ότι είσθε ο Επίτροπος της Κύπρου, είναι η αλήθεια – ότι ο τρόπος που ασκήσατε τα καθήκοντά σας, ιδίως σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, δείχνει πόσο η δική σας πολιτική, άρα η πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν κοντά στις μεγάλες Αρχές και Αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας. Δηλαδή πόσο κοντά ήταν στις Αρχές και τις Αξίες της υπεράσπισης του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης και, ιδίως, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Και τούτο, κύριε Επίτροπε, αποκτά ιδιαίτερη σημασία αυτήν ακριβώς την περίοδο, τώρα που πάμε σε Ευρωεκλογές, και που ξέρουμε ποιο είναι το μεγάλο διακύβευμα. Ξέρουμε ότι σήμερα η Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα κινδυνεύουν από τα μορφώματα λαϊκισμού και ρατσισμού, τα οποία επιβουλεύονται ευθέως το Οικοδόμημα αυτό. Εκείνο που «τρέφει» αυτά τα μορφώματα είναι η έλλειψη Αρχών και Αξιών, ιδίως η κατάρρευση – μπορώ να πω σε ορισμένες περιπτώσεις – του Κοινωνικού Κράτους στην Ευρώπη, το οποίο εσείς υπερασπισθήκατε. Επομένως, και το δικό σας έργο μας επιτρέπει να πούμε σήμερα, όλοι οι συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι, ότι πρέπει να υπερασπισθούμε αυτό το Οικοδόμημα από εκείνους που επιχειρούν να το κατεδαφίσουν, και μαζί μ’ αυτό να κατεδαφίσουν την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.

Συγχαρητήρια θερμά, καλή δύναμη, καλή συνέχεια ως το τέλος.

ΧΡ.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Πάντα η συμβουλή σας και η ενθάρρυνσή σας για εμένα είναι σημαντική. Η γνωριμία μας είναι πολλών χρόνων.

Φέρνω και ένα καλό νέο. Όπως σωστά είπατε, πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στον λαϊκισμό. Έκανα μια μεγάλη προσπάθεια τον τελευταίο χρόνο και τώρα έχουμε μια σημαντική ευρωπαϊκή πολιτική που βασίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και έχει σχέση με την πολιτική προστασία, το λεγόμενο RescEU. Είναι όντως ένα μεγάλο άλμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δημιουργείται για πρώτη φορά μια ειδική ευρωπαϊκή ομάδα που θα τρέχει οπουδήποτε στην Ευρώπη για να συνδράμει όλα τα κράτη μέλη και να βοηθά να σώζουμε ζωές, να σώζουμε περιουσίες. Είμαστε στην διαδικασία της μεταβατικής φάσεως. Πιστεύω και η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει γιατί έχει τις δυνάμεις και, κυρίως μετά τις εμπειρίες που έχουμε με τις πυρκαγιές και τις πλημύρες, νομίζω ότι έχει την δυνατότητα η Ελλάδα να είναι από τα ενεργότερα μέλη.

Ο RescEU είμαι μια τομή στα θέματα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είναι χειροπιαστή αλληλεγγύη για τον Ευρωπαίο πολίτη. Είναι χειροπιαστή αλληλεγγύη την στιγμή των φυσικών καταστροφών, να είναι κοντά ο ένας στον άλλον, να νιώθει ο ένας Ευρωπαίος δίπλα στον άλλον. Και αυτό, δυστυχώς, επειδή τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία δεν είναι fake news, όπως πολύ καλά ξέρουμε όλοι εμείς, θεωρώ ότι το RescEU είναι η ευρωπαϊκή απάντηση και αυτά τα νέα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής είναι η απάντηση στον λαϊκισμό ότι το κοινό μας σπίτι βασίζεται στην αλληλεγγύη. Και έχει τις δυνάμεις, έχει τα εργαλεία να επιδείξει αυτή την χειροπιαστή αλληλεγγύη επί του εδάφους, την ώρα της κρίσης. Σας ευχαριστώ και πάλι. –