Βίντεο: Επίτιμος Δημότης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος

Σε επίσημη τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε, στις 11 Αυγ. 2018, στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος αναγορεύθηκε Επίτιμος Δημότης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και εις ένδειξη τιμής για την προσφορά του στον δημόσιο βίο, την επιστήμη και την τοπική αυτοδιοίκηση. Νωρίτερα, ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας της χώρας (που, σημειωτέον, επισκέφθηκε για πρώτη φορά το νησί της Νάξου) είχε παραστεί και τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Σμυριδεργάτη στο λιμάνι της Μουτσούνας, το οποίο ανεγέρθηκε προκειμένου να θυμίζει διαχρονικά την σημαντική συμβολή των εργατών της σμύριδας στην τόνωση τόσο της τοπικής, όσο και της εθνικής οικονομίας.

«Ιερό και ευλογημένο τόπο που βρίσκεται στο μεταίχμιο του μύθου και της ιστορίας» χαρακτήρισε την Νάξο ο κ. Παυλόπουλος στην ομιλία – κατάθεση ψυχής, κάνοντας εκτενή αναφορά στη μυθολογία, αλλά και στην πληθώρα ιστορικών γεγονότων που σχετίζονται με το νησί.

Μάλιστα, από «το νησί της ελευθερίας και το νησί του μόχθου» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε, για ακόμη μια φορά, μήνυμα προς την γείτονα Τουρκία, για την ειρηνική συνύπαρξη των δυο λαών. «Θέλουμε την φιλία, την καλή γειτονία, θέλουμε την ειρήνη. Εμείς πιστεύουμε περισσότερο από αυτούς στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αυτό είναι το μέλλον της, αρκεί να το καταλάβει και η ίδια» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί «στο ακέραιο και χωρίς καμία έκπτωση» το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Τέλος, τόνισε ότι στην υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων, οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου είναι όλες μαζί ενωμένες και υπάρχει αρραγής ενότητα παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές υπάρχουν.