Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον κ.Mostafa El Feki, Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και Πρόεδρο του ΔΣ του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και Ιδρύτρια του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας, υπό την διπλή σας ιδιότητα του Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Για εμάς, τους Έλληνες, η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας συνιστά την προέκταση και συμβολίζει το πνεύμα της εμβληματικής Παλαιάς Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Εκείνης, η οποία υπήρξε ο άλλος Φάρος της Αλεξάνδρειας, ένας φάρος Πνεύματος και Πολιτισμού παγκόσμιας, για τα δεδομένα της εποχής, εμβέλειας. Υπό τα δεδομένα αυτά, η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην πορεία του Παγκόσμιου Πολιτισμού, ιδίως ως «εστία» διαλόγου των Πολιτισμών. Και καθένας αντιλαμβάνεται πόσο ο Διάλογος αυτός είναι αναγκαίος στους ταραγμένους καιρούς μας, κυρίως για την υπεράσπιση της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, δηλαδή, κατ΄ ουσία, του ίδιου του Ανθρώπου.

Πέραν τούτου, και υπό την ιδιότητά σας ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, θέλω να σας διαβεβαιώσω για την τεράστια σημασία που έχει για την Ελλάδα το Κέντρο αυτό. Και σε αυτό το σημείο οφείλω, για μιαν ακόμη φορά, να εξάρω το έργο της Ιδρύτριας του Κέντρου, της φίλης κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Αγαπητή Μαριάννα, είμαστε όλοι υπερήφανοι για το «Αλεξανδρινό Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών», αυτό το σπουδαίο δημιούργημά σου, το οποίο αποτελεί πια πολύτιμο στοιχείο του Ελληνικού Πνεύματος και του Ελληνικού Πολιτισμού.

Και πάλι καλωσορίσατε.

MOSTAFA EL FEKI (από ανεπίσημη μετάφραση): Κύριε Πρόεδρε, είμαστε πολύ ευγνώμονες που μας δεχθήκατε σήμερα. Βρίσκομαι εδώ υπό τις δύο ιδιότητές μου, του Διευθυντή της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας αλλά, επίσης, και του Διευθυντή του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών. Πραγματικά, αισθανόμαστε ότι η κατάσταση εδώ είναι πάρα πολύ καλή για μας, η Ελλάδα είναι η χώρα που είναι πλησιέστερη στην Αίγυπτο από οποιαδήποτε άλλη τόσο όσον αφορά τον πολιτισμό, όσο επίσης φυσικά και την γεωγραφία. Για όλα αυτά θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά, ιδίως για την στενή συνεργασία που έχουμε υπό την αιγίδα της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία πραγματικά μας έχει βοηθήσει στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας.

Έχουμε ήδη στο Κέντρο μας κάνει πολλά και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί αυτό που έχει ξεκινήσει ο Πρόεδρος της χώρας, δηλαδή μια αναδιοργάνωση της Αλεξάνδρειας. Στο πλαίσιο αυτό σκεφτόμαστε την αξιοποίηση ενός Μεγάρου, ενός παλατιού, του Μεγάρου Αντωνιάδη, το οποίο έχει χτιστεί εδώ και πάνω από 100 χρόνια στην Αλεξάνδρεια και το οποίο, ενδεχομένως, να γίνει και η έδρα του Διαλόγου των Πολιτισμών. Αν αυτό επιτευχθεί, τότε φυσικά οι δύο στυλοβάτες του Διαλόγου αυτού θα είναι η Ελλάδα και η Αίγυπτος. Βεβαίως, την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει μία συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη και στελέχη από την επαρχία, οι οποίοι συζητούν πώς θα ενεργοποιηθεί ακόμη περισσότερο το πνεύμα της Ελλάδας. Γιατί πρέπει να γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε πάρα πολύ ευπρόσδεκτη στη χώρα μας. Θυμόμαστε όλοι τι έχουν προσφέρει οι Έλληνες στην χώρα μας και τι έχουν κάνει για μας.

Και επίσης, φυσικά, θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη για το έργο της, αλλά και την εξαιρετική της συνεργασία. Είναι πάντοτε δίπλα μας.

Μ.ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Όπως γνωρίζετε, από το 1998 εργάζομαι για την Βιβλιοθήκη. Τώρα έχουν περάσει 10 χρόνια από την δημιουργία του Κέντρου και έχουμε την χαρά να γνωρίζουμε ότι έχουν δοθεί 91 μεταπτυχιακά διπλώματα σε πτυχιούχους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι διαδίδουν τις γνώσεις τους που αφορούν την αρχαία ελληνική ιστορία, τα αρχαία ελληνικά, τα λατινικά, την αρχαιολογία σε όλο τον κόσμο.

Σύντομα, επίσης, πρόκειται να έχουμε και την απονομή του πρώτου διδακτορικού διπλώματος. Φυσικά, έγινε ο εορτασμός των δέκα χρόνων του Κέντρου στην Ακαδημία Αθηνών, αλλά είχαμε και την πρόσκληση από την Αίγυπτο στις 21 Οκτωβρίου για μια τελετή, η οποία θα τιμήσει τα 10 χρόνια δημιουργίας του Κέντρου. Και για τον σκοπό αυτό θα θέλαμε, κύριε Πρόεδρε, να σας προσκαλέσουμε. Θα είναι μεγάλη τιμή για μας η παρουσία σας και θα είναι ένας τρόπος να σας ευχαριστήσουμε για την συνεργασία σας. Οποτεδήποτε πηγαίνω στην Αλεξάνδρεια ή στο Κάιρο πραγματικά αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΑΡΤΖΗ