Προκόπιος Παυλόπουλος

Βίντεο: Ομιλία κατά την έναρξη του Ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στην επίσημη τελετή του Εορτασμού της 180ής Επετείου από την Ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνώ, στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τετάρτη 3 Μαίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Την ανάγκη υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου μέσα στο σύγχρονο δυσοίωνο τοπίο και την παράλληλη αμφισβήτησή του, με στόχο την προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας και την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που αφορούν το σύνολο της ανθρωπότητας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στην έναρξη του ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι η ευόδωση της αποστολής του διεθνούς δικαίου συνιστά μέγεθος οριακό, καθώς η τελική διαμόρφωση μιας διεθνούς κοινότητας, η οποία λειτουργεί και δρα υπό συνθήκες σταθερής ειρήνης και πλήρους σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας, φαίνεται, τουλάχιστον με τα δεδομένα της εποχής μας, εξαιρετικά δυσχερής, κατά την γνώμη δε πολλών ως και ουτοπική.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι «ακριβώς μέσα σε αυτό το δυσοίωνο τοπίο, πρέπει να υπερασπισθούμε το διεθνές δίκαιο, όταν μάλιστα έχει ν’ αντιμετωπίσει τεράστιας σημασίας νέες προκλήσεις για το σύνολο της ανθρωπότητας, όπως είναι π.χ. οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της τρομοκρατίας και της προσφυγικής κρίσης, η διαχείριση της οποίας αποκτά υπαρξιακές, κυριολεκτικώς, διαστάσεις για τον άνθρωπο και τα θεμελιώδη δικαιώματά του».