Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά την επίσκεψή του στην Προεδρική Φρουρά για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

Χρόνια πολλά και καλά! Χρόνια πολλά στην Προεδρική Φρουρά, σε όλα της τα στελέχη. Καλή δύναμη και σας ευχαριστούμε θερμώς, όλοι οι Έλληνες, γι’ αυτό το οποίο υπηρετείτε, γι’ αυτό το οποίο εκπροσωπείτε: Θεματοφύλακες Αρχών και Αξιών του Τόπου, των Παραδόσεων αλλά και του μεγαλείου που εκπέμπει η Ελλάδα εντός και εκτός των Συνόρων της.

Επιτρέψατέ μου ν’ απευθυνθώ, με πολύ λίγα λόγια, κυρίως σε σας που υπηρετείτε την θητεία σας: Δεν είσθε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά επιλέξατε την Προεδρική Φρουρά για να υπηρετήσετε την θητεία σας. Αφού σας ευχαριστήσω για τον τρόπο που επιτελείτε τα καθήκοντά σας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η θητεία, εδώ στην Προεδρική Φρουρά, είναι μεγάλο βάρος, ξέρω πόσο είναι επίπονη, να εκπαιδεύεσθε και να υπηρετείτε καθημερινά με τον τρόπο με τον οποίο το πράττετε, αλλά θέλω να γνωρίζετε, και το ξέρετε καλύτερα από μένα, ότι αυτό είναι και μία μεγάλη Τιμή. Μια Τιμή η οποία θα σας ακολουθεί σε όλη σας την ζωή. Διότι, υπηρετώντας στην Προεδρική Φρουρά, είσθε γνώστες όλων των Αρχών και Αξιών και Παραδόσεων, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως. Η θητεία στην Προεδρική Φρουρά είναι ένας τρόπος ζωής. Πολλοί από σας έχετε εκπροσωπήσει την Ελλάδα και θα την εκπροσωπήσετε στο εξωτερικό. Και εκεί γνωρίζετε την λατρεία των ανθρώπων, κατ’ εξοχήν στον θεσμό τον οποίο υπηρετείτε. Αλλά, θέλω να γνωρίζετε, ότι αυτοί οι κανόνες, αυτές οι Αρχές, αυτές οι Αξίες, τις οποίες έχετε διδαχθεί και έχετε βιώσει εδώ, μακάρι να σας ακολουθούν σε όλη την ζωή σας. Να σας ακολουθούν γιατί αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη ό,τι και αν κάνει κανείς στην ζωή του, σε όποιο πεδίο και αν αναπτύξει την προσωπικότητά του, είτε λέγεται επιστήμη είτε λέγεται επάγγελμα.

Και θέλω να διαβιβάσετε στις οικογένειές σας τις θερμές ευχές όλων προς εκείνες. Να είναι το μέλλον ελπιδοφόρο, δημιουργικό για εσάς, ιδίως δε για τον Λαό μας και το Έθνος μας. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, το γνωρίζετε, το βιώνετε καθημερινά. Αλλά να είσθε βέβαιοι ότι τούτος ο Τόπος θα ανταπεξέλθει σε αυτές τις προκλήσεις. Γι’ αυτό είμαστε φτιαγμένοι εμείς, οι Έλληνες. Για τα δύσκολα και τα σημαντικά. Υπό έναν όρο: Ότι θα τα υπηρετήσουμε ενωμένοι. Τα μεγάλα και τα σημαντικά τα πετύχαμε υπό όρους αρραγούς ενότητας. Ο διχασμός μας άφησε τραγωδίες, μας στέρησε και κομμάτια του Εθνικού μας Κορμού. Δεν πρόκειται να διαπράξουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον.

Και να είσθε βέβαιοι, επίσης, ότι θα υπερασπισθούμε τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια απέναντι σε οποιονδήποτε τα απειλεί. Ας το καταλάβουν καλά όσοι νομίζουν ότι η Ελλάδα θα υποχωρήσει έστω και κατά κεραία από εκείνα που της ανήκουν κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και σήμερα, δεν είμαστε πια μόνοι. Αναγνωρίζει το Δίκαιο της Ελλάδας η Διεθνής Κοινότητα. Το αναγνωρίζει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν επιπλέον ξέρει ότι οι απειλές εναντίον της Ελλάδας είναι και απειλές, οι οποίες αφορούν και την ίδια: Το Έδαφός της, τα Σύνορά της, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Λέμε, λοιπόν, και σήμερα από εδώ και ενώπιόν σας: Καλή Χρονιά και στην γείτονα Τουρκία. Καλή Χρονιά στον γειτονικό Τουρκικό Λαό, που ξέρουμε τι προβλήματα έχει και εκείνος. Τους καλούμε να ζήσουμε ειρηνικά. Τους προειδοποιούμε όμως: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή εναντίον της Πατρίδας μας. Την Ελλάδα θα την βρουν απέναντι και έτοιμη και ενιαία.

Αυτές τις Αρχές τις έχετε υπηρετήσει και τις υπηρετείτε. Να τις υπηρετείτε σε όλη σας την ζωή. Και αισθάνομαι πραγματικά τυχερός που ζω μαζί σας αυτούς τους καιρούς. Να είσθε πάντα καλά, να έχετε δύναμη, να είναι ο Θεός μαζί σας. Και πάλι Χρόνια Πολλά!

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ