Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με την Ένωση Συγγενών Πεσόντων στο Αλβανικό Μέτωπο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ εκ μέρους της Πολιτείας – με πρώτο τον Πρόεδρό σας κ. Γιώργο Σούρλα – για τον Ιερό, κυριολεκτικώς, αγώνα σας να βρουν, επιτέλους, τον τάφο που τους αρμόζει οι ηρωικώς Πεσόντες στο Αλβανικό Μέτωπο κατά το Έπος του 1940-41, υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα μας, την Ελευθερία και την Δημοκρατία απέναντι στον φασισμό.

Εύχομαι και ελπίζω η γειτονική μας Αλβανία να εγκαταλείψει, οριστικά, την απαράδεκτη τακτική που ακολούθησε, εν προκειμένω, για πολλές δεκαετίες. Και υπενθυμίζω ότι από την στροφή της αυτή εξαρτάται, σε σημαντικό βαθμό, η στάση της Ελλάδας και ως προς τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και ως προς την Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Γ.ΣΟΥΡΛΑΣ (Πρόεδρος Ένωσης): Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων Μαχητών του Έπους 1940-1941 και όλων εκείνων που έχουν αφήσει στα βουνά της Βορείου Ηπείρου τους συγγενείς τους, ήρθαμε σήμερα εδώ για να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία των εργασιών αναζήτησης και τιμητικού ενταφιασμού των 8.000 πεσόντων στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου που δυστυχώς σχεδόν στο σύνολό τους οι περισσότεροι σήμερα παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι. Ήρθαμε εδώ για να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Παυλόπουλο καθώς είχαν καθοριστική σημασία οι παρεμβάσεις του, οι προσπάθειές του προς την αλβανική πλευρά, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την συμφωνία που είχε συναφθεί με τους Αλβανούς για την έναρξη των εργασιών αναζήτησης των πεσόντων και τιμητικού ενταφιασμού που άρχισε πριν από δύο χρόνια. Ήρθαμε εδώ να ζητήσουμε από την Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα επόμενα χρόνια, από την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, να συνεχίσει την συμπαράσταση για να ολοκληρώσουμε αυτό το Εθνικό, Ανθρώπινο έργο. Ευχαριστούμε κύριε Πρόεδρε.

Φψτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ