Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Νίκο Χριστοδουλίδη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ,

Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας και -ύστερα μάλιστα από την συνάντησή σας με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια και την συνάντηση που θα έχετε σε λίγο με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη- υπενθυμίζω τις θέσεις μας εκείνες, οι οποίες σηματοδοτούν την, διαχρονικώς, απόλυτη ταύτιση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και έτσι συγκροτούν ένα αρραγές μέτωπο υπεράσπισης των κάθε είδους Δικαιωμάτων μας.

Πρώτον, ως προς το Κυπριακό – το οποίο, το τονίζω για πολλοστή φορά, είναι Διεθνές και Ευρωπαϊκό ζήτημα, κάτι το οποίο πρέπει η Τουρκία να κατανοήσει πλήρως- μπορεί και πρέπει να λυθεί, το ταχύτερο δυνατό, με πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Με βάση τις διατάξεις αυτές η λύση του Κυπριακού σημαίνει, μεταξύ άλλων, κράτος ομοσπονδιακού – η συνομοσπονδία είναι αδιανόητη ως μορφή Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης – τύπου, και κράτος πλήρως κυρίαρχο, γεγονός που, a priori, αποκλείει στρατεύματα κατοχής στο έδαφός του και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.

Δεύτερον, και πάντοτε κατά πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, Ελλάδα και Κύπρος θα υπερασπισθούν, στο ακέραιο, τα Σύνορά τους, την Επικράτειά τους και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης τους, που είναι, αυτοθρόως, και Σύνορα, Επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τουρκική αυθαιρεσία εν προκειμένω δεν θα περάσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τουρκικής αυθαιρεσίας είναι το λεγόμενο «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ της Τουρκίας και της φερόμενης ως κυβέρνησης της Λιβύης. Η θέση μας είναι και εδώ σαφής: Το μνημόνιο αυτό, κατά διεθνή ομολογία μάλιστα, είναι θεσμικώς διάτρητο, άρα ανυπόστατο, και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Και πάλι καλωσορίσατε.

Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Kατ’αρχάς, κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία για την συνάντηση. Το 2020 μας βρίσκει ενώπιον σημαντικότατων προκλήσεων σε εθνικό, σε περιφερειακό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι εξελίξεις και τα δεδομένα καταστούν αναγκαία, αν θέλετε, την συνέχιση και την περαιτέρω ενίσχυση της αγαστής συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Λευκωσία.

Την ίδια στιγμή οι προκλήσεις αφορούν και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα πρέπει, θεωρούμε, να ανταποκριθεί με επιτυχία σ’ αυτές τις προκλήσεις όχι μόνο γιατί διακυβεύεται η ίδια η αξιοπιστία της, αλλά και γιατί επηρεάζονται συμφέροντα κρατών-μελών αλλά και των Ευρωπαίων. Κύπρος και Ελλάδα είναι πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου – γνωρίζουμε πολύ καλά, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την γεωγραφία – και το μήνυμά μας προς όλα τα γειτονικά κράτη είναι μήνυμα συνεργασίας, μήνυμα να εργασθούμε από κοινού έτσι ώστε από την μια να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, αλλά και να επωφεληθούμε από τις πολλές προοπτικές της περιοχής. Φτάνει όλα τα κράτη να σεβαστούν τουλάχιστον το Διεθνές Δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός είναι, αν θέλετε, ο βασικός πυλώνας στην εξωτερική μας πολιτική και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, στέλνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις θετικά μηνύματα συνεργασίας. Σας ευχαριστώ πολύ που με δεχθήκατε.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ