Σημεία αντιφώνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου στο Δημαρχείο του Δουβλίνου

Κύριε Δήμαρχε,

Σας ευχαριστώ ειλικρινώς για την υποδοχή που μου επιφυλάξατε εδώ, στο Δημαρχείο του Δουβλίνου, καθώς και για τα θερμά σας λόγια.

Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή η επίσκεψή μου στην Ιρλανδία, πολλώ μάλλον επειδή πιστεύω ότι ο Λαός της Ιρλανδίας και ο Λαός της Ελλάδας μοιράζονται πολλά κοινά, καίτοι κατοικούν στις δύο άκρες της Ευρώπης. Στέκομαι μόνο στα εξής: Ελλάδα και Ιρλανδία είναι δύο μικρές εδαφικώς και πληθυσμιακώς Χώρες, οι οποίες όμως διαθέτουν μια Διασπορά που ξεπερνά, κατά πολύ, το μέγεθός τους, ενώ οι Πολίτες τους δεν μπορούν να ζήσουν παρά μόνον Ελεύθεροι και υπό καθεστώς Δημοκρατίας. Με άλλες λέξεις, για τους Λαούς μας η Ελευθερία και η Δημοκρατία, άρα η υπεράσπιση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είναι αρχές και αξίες βιωματικές και υπαρξιακές.

Στις 28 Μαΐου 1959, μιλώντας ως Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας κατά την πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης, ο Αντρέ Μαλρώ είχε χαρακτηρίσει τον Ελληνικό Λαό, ο οποίος γιορτάζει την Επέτειο του «ΟΧΙ» την 28η Οκτωβρίου 1940, ως Λαό της Ελευθερίας και της Αντίστασης. Είμαι βέβαιος ότι, σε αντίστοιχη ευκαιρία και συγκυρία, θα μπορούσε να πει το ίδιο για τον Ιρλανδικό Λαό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το συγκλονιστικό λογοτεχνικό έργο «Ένας Όμηρος», του δικού σας Μπρένταν Μπίαν, το οποίο μελοποιήθηκε από τον δικό μας Μίκη Θεοδωράκη, συνθέτη διεθνών διαστάσεων, έχει συνδεθεί στη συλλογική μας μνήμη με τους αγώνες του Ελληνικού Λαού κατά της δικτατορίας και για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Αυτά τα κοινά ιδανικά μας δείχνουν τον δρόμο που πορευόμαστε μαζί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπερασπιζόμενοι την Ολοκλήρωσή της, ενόψει της οποίας ιδρύθηκε πάνω στα συντρίμμια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, προκειμένου να μην ζήσουμε, ποτέ πιά, την τραγωδία του και τους εφιάλτες του. Και ο προορισμός αυτός συνίσταται στην δημιουργία μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρώπης, βασισμένης στις θεσμικές αντηρίδες της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Υπό την προϋπόθεση αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εκπληρώσει την φυσική αποστολή της όχι μόνον έναντι των Λαών της, αλλά και έναντι της Ανθρωπότητας, μιας και καθένας γνωρίζει ότι ο ρόλος της είναι, κυριολεκτικώς, Πλανητικός.

Για άλλη μια φορά, κύριε Δήμαρχε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την θερμή υποδοχή σας εδώ, στο Δημαρχείο του Δουβλίνου, και να ευχηθώ σε όλους τους Πολίτες σας πρόοδο και ευημερία, αλλά και σ’ εσάς προσωπικώς, υγεία και επιτυχία.