Χαιρετισμός του ΠτΔ κ. Π. Παυλοπούλου στο 1ο Φεστιβάλ Χορωδιών της Χορωδίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ»

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Πριν απ΄όλα θερμώς σας ευχαριστώ γιατί πάντα, σε όλη την διάρκεια της θητείας μου, με θεωρούσατε ένα δικό σας κομμάτι. Είχα λίγες φορές την δυνατότητα να συμμετάσχω στις εκδηλώσεις σας. Να είσθε βέβαιοι ότι θα συνεχίσω να είμαι ένα κομμάτι από εσάς. Και τώρα, με περισσότερο χρόνο, θα μετέχω ακόμη πιο ενεργώς, όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις μου, και, κυρίως, έχοντας το χρέος να υπερασπίζομαι μαζί σας μεγάλες αρχές και αξίες, που αφορούν την απονομή της Δικαιοσύνης.

Συγχαίρω τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και την Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την σημερινή εκδήλωση. Συγχαίρω τον Χορωδό κ. Καρούζο, για όλη αυτή την πρωτοβουλία, που χρόνια ολόκληρα την παρακολουθώ. Και οφείλω να εξάρω την συμβολή της Χορωδίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στον Πολιτισμό μας αλλά και στην Κοινωνία μας, ιδίως στους χαλεπούς καιρούς που περάσαμε και εν μέρει περνάμε. Σε πολλές εκδηλώσεις Αλληλεγγύης η Χορωδία ήταν παρούσα, και όχι απλώς επετειακά αλλά ουσιαστικά. Την ευχαριστώ, λοιπόν, και εύχομαι και σε άλλους Συλλόγους να αναπτύξουν ανάλογες πρωτοβουλίες.

Τελειώνω λέγοντας κάτι, το οποίο αφορά τους συμβολισμούς, που εκπέμπει αυτή η Χορωδία και με την σύνθεση, την οποία έχει, γιατί -όπως είναι γνωστό- αποτελείται και από συλλειτουργούς αλλά και από λειτουργούς της Δικαιοσύνης: Κυρίες και κύριοι -κι αυτός ο λόγος μου απευθύνεται περισσότερο προς την νέα γενιά των Δικαστών και των Δικηγόρων- αυτή η Χορωδία είναι μία πραγματική συμβολή -όπως είπα προηγουμένως- των Ανθρώπων της Δικαιοσύνης γενικότερα στον Πολιτισμό μας και στην Κοινωνία μας. Αλλά εκείνοι που μετέχουν στην Χορωδία δείχνουν ότι, πέρα από την επιστημονική και επαγγελματική τους δράση, έχουν την ανάγκη να συμμετάσχουν σ΄ εκδηλώσεις Πολιτισμού, σ΄ εκδηλώσεις Τέχνης, αποδεικνύοντας έτσι και τούτο: Η πραγματικά ολοκληρωμένη προσωπικότητα ενός Ανθρώπου της Δικαιοσύνης -ενός «Δικασπόλου», είτε λειτουργού, είτε συλλειτουργού της Δικαιοσύνης- δεν διαμορφώνεται, παρά μόνον όταν μετέχει της Παιδείας γενικότερα. Της Παιδείας και με τα δύο συνθετικά της, όπως ο Αντρέ Μαλρώ τα είχε διατυπώσει -χρόνια πριν- μιλώντας για την Ελλάδα: Δηλαδή, με τα συνθετικά του Πνεύματος και της Τέχνης.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, τους Ανθρώπους της Δικαιοσύνης, υπό οιανδήποτε ιδιότητα κι αν την υπηρετούμε. Γιατί ας είμαστε βέβαιοι -και γι΄ αυτό το λέω ιδιαίτερα προς τους νέους ανθρώπους- η απονομή της Δικαιοσύνης, η έμπνευση για την απονομή της Δικαιοσύνης, το αίσθημα Δικαίου, δεν νοείται παρά μόνο από ανθρώπους που έχουν μια προσωπικότητα, η οποία πραγματικά αποδίδει αυτό που ο Μένανδρος είχε πει: «Ως χερίενεστ’ άνθρωπος όταν άνθρωπος η».

Ας μην το ξεχνάμε, σ΄ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, όπου η Δικαιοσύνη έχει ανάγκη από υπεράσπιση και, μαζί με αυτήν, έχει ανάγκη από υπεράσπιση η Κοινωνία μας και το αίσθημα Δικαίου γενικότερα.

Και πάλι συγχαρητήρια θερμά, σας ευχαριστώ πολύ.