Από την συνάντηση του ΠτΔ κ. Π. Παυλοπούλου με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ.Κ. Μπακογιάννη

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Χαιρόμαστε που βρισκόμαστε κοντά σας. Και εγώ είμαι σίγουρος και ο Κώστας θα πει  το ίδιο. για να μπορέσουμε μέσα από την συνεργασία μας , Περιφέρεια και Δήμος της Αθήνας να λύσουμε ένα ζήτημα, ένα θέμα , το οποίο άπτεται με ιστορικές αναφορές για Αγώνες και Αγωνιστές, οι οποίοι πρέπει να βρουν το δικό τους σπίτι. Και σ’ αυτό είμαι σίγουρος, ότι θα συμβάλλουμε από κοινού, μέσα όμως -οφείλω να πω- και από τη δική σας προτροπή, η οποία εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, μας το έχετε εξαγγείλει και θέλουμε να σας πούμε ότι είμαστε έτοιμοι και εμείς να το εξαγγείλουμε, ότι προχωρούμε.

Κ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ που μας δεχθήκατε. Είμαστε εδώ στη συνέχεια πολλών συζητήσεων, που έχουμε κάνει, με τη δική σας -πάντα- στήριξη. Γιατί, όπως ξέρετε καλύτερα απ΄ όλους, έχουμε εδώ στον Δήμο Αθηναίων, μια κιβωτό μνήμης και μια κιβωτό ελπίδας. Είναι ο χώρος της λεγόμενης ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο πάρκο Ελευθερίας, που θέλουμε τώρα -από κοινού, η Περιφέρεια Αττικής και Δήμος Αθηναίων- να αναπτύξουμε, να του δώσουμε τη θέση που του αξίζει. Όχι μόνο για να θυμόμαστε τι έγινε και να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη, αλλά κυρίως γιατί οι Αγωνιστές της Δημοκρατίας πάντα συνεχίζουνε να μας δίνουνε έμπνευση και να μας δίνουν ελπίδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ ευχαριστώ, και τους δύο σας, πριν απ’ όλα για την ταχύτητα με την οποία έχετε λειτουργήσει, ώστε μέσα από την συνεργασία σας, Περιφέρεια και Δήμος, Δήμος και Περιφέρεια, ο χώρος του ΕΑΤ/ΕΣΑ να γίνει ένα Μουσείο Μνήμης για την Αντίσταση κατά της Δικτατορίας 1967-1974. Η Δημοκρατία μας είναι εύρωστη. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε κάτι: Δημοκρατία και Ελευθερία είναι εύθραυστα αγαθά, πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε πάντοτε και κυρίως πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε με τρόπο που να διδάσκουν εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν ζώσες εμπειρίες, για το τι συνέβη τότε. Είναι ανάγκη να αγωνιζόμαστε στο διηνεκές για την Ελευθερία και την Δημοκρατία. Αυτή την λειτουργία θα έχει αυτό το Μουσείο, να θυμίζει ιδίως στις γενιές που έρχονται τι συνέβη τότε. Και με τον τρόπο αυτό να σκεφτόμαστε ότι δεν πρέπει ποτέ, ιδίως εμείς οι Έλληνες, να ζήσουμε τέτοιες περιόδους. Γιατί στην Ελλάδα κάθε φορά που καταλύθηκε η Δημοκρατία συνοδευόταν και από τραγικά γεγονότα, τα οποία μας στοίχισαν πολύ. Ειλικρινώς, σας ευχαριστώ. Και επειδή σας ξέρω και τους δύο, γνωρίζω πώς εργάζεσθε, είμαι βέβαιος ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δούμε το Μουσείο να υπάρχει. Εγώ θα είμαι πάντα κοντά σας και μετά την λήξη της θητείας μου.

Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.

Κ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εμείς σας ευχαριστούμε. Να πω εδώ γιατί ξέρετε, εμείς οι αυτοδιοικητικοί, είμαστε πρακτικοί άνθρωποι, ότι ήδη έχουμε συμφωνήσει με τον Γιώργο στο σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων, είμαστε κι οι δύο έτοιμοι, να το πάμε στα Συμβούλιά μας, οπότε δεν έχουμε χάσει ούτε ένα λεπτό.

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Εγώ θέλω να πω κύριε Πρόεδρε, ότι πολύ σωστά είπατε ότι οι ιστορικές μνήμες θα πρέπει να μένουν ανεξίτηλες στο μυαλό όλων μας, για αυτό και σίγουρα και η Περιφέρεια Αττικής, και ο Δήμος Αθήνας αυτό θα κάνουν. Αυτονόητα, και πολύ γρήγορα. Είμαστε πράγματι σε μια συζήτηση προγραμματικής, νομίζω κάποιες λεπτομέρειες μένουν, για να μπορέσουμε γρήγορα να βγούμε σε διαγωνιστική διαδικασία η οποία θα φέρει το Μουσείο μπροστά στην ιστορική πραγματικότητα και σε αυτό το οποίο επιθυμηθείτε κι εσείς, κι είμαι σίγουρος και πολλοί συνέλληνες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και συγχαρητήρια για την εκλογή σας ως Αντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Περιφερειών.

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, και πιστεύουμε ότι και μέσα από αυτόν τον ρόλο θα κοιτάξουμε ένα πράγμα, την χώρα μας και την προτροπή μέσα από τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης για να πάνε τα πράγματα ακόμα καλύτερα.